Η αγορά που αλλάζει γρήγορα και οι marketers που καλούνται να αντεπεξέλθουν 

«Οι δυσκολίες είναι ευκαιρίες και ως τέτοιες πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε», τονίζει σε συνέντευξή της η Μάρκετινγκ Μάνατζερ του Ομίλου Green Energy, Ρουπίνα Λουκά Ασημένου

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα και τους στόχους που έχει υλοποιήσει η ομάδα της κατά τη διάρκεια του 2023, εκφράζει η μάρκετινγκ μάνατζερ του Ομίλου Green Energy, Ρουπίνα Λουκά Ασημένου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Εconomy Today η κα Ασημένου αναφέρθηκε στα καθήκοντα της στον Όμιλο και στους στόχους που έχει θέσει, παραδείγματος χάριν η καλλιέργεια περιβαλλοντικής κουλτούρας στους νέους.

Τι περιλαμβάνει το τυπικό πρόγραμμα μιας μέρας στο γραφείο;

Μια ημέρα στο γραφείο είναι εξαιρετικά απαιτητική και πολυδιάστατη, ωστόσο φροντίζω μαζί με την ομάδα μου να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει.

Ένα τυπικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ανάλυση της αγοράς και ανασκόπηση του Τύπου, ώστε να είμαι πάντα ενήμερη για όλα όσα συμβαίνουν στον τομέα των ΑΠΕ. Στη συνέχεια, μαζί με την ομάδα συνεδριάζουμε ώστε να καθορίσουμε τις επόμενές μας κινήσεις και εφόσον χρειαστεί αλλάζουμε το πλάνο της ημέρας.

Μεγάλο ποσοστό της ημέρας καταλαμβάνουν εσωτερικές και εξωτερικές συναντήσεις με συνεργάτες και μη, ώστε να δρομολογήσουμε το επικοινωνιακό πλάνο του Ομίλου αλλά και τις δράσεις που υλοποιούμε.

Όλα όσα διαδραματίζονται μέσα στη μέρα έχουν ένα σκοπό... Την καλύτερη προβολή του Ομίλου Green Energy με βάση το στρατηγικό του πλάνο.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που καλείστε να αντιμετωπίσετε ως διευθύντρια μάρκετινγκ του Ομίλου Green Energy;

Ο Όμιλος μας δραστηριοποιείται σε έναν ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα όπου οι προκλήσεις συνεχώς αυξάνονται. Οι εξελίξεις τρέχουν με τόσο γρήγορους ρυθμούς που επιβάλλεται να είμαστε πάντοτε σε ετοιμότητα.

Όπως συνήθιζε να λέει ο Philip Kotler, «markets always change faster than marketing». Η αγορά αλλάζει με τόσο γρήγορους ρυθμούς, ιδιαίτερα με τη συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας, που εμείς ως marketers καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις και να αντεπεξέλθουμε στα νέα δεδομένα της αγοράς. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να είμαστε συνεχώς ενήμεροι για όλες τις εξελίξεις στον τομέα που δραστηριοποιούμαστε.

Ως μάρκετινγκ μάνατζερ του Ομίλου, καλούμαι να υποστηρίξω τη στρατηγική του Ομίλου με αντίστοιχες δράσεις εντός χρονοδιαγραμμάτων. Πράγμα που όλοι οι επαγγελματίες στον χώρο γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν είναι πάντα εφικτό.

Παράλληλα, οι μεταβολές στις συνθήκες και στις ανάγκες της αγοράς είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Ωστόσο, πιστεύω ότι με καίριες αποφάσεις που λαμβάνονται στο τμήμα μάρκετινγκ και ακολουθώντας τακτικές χαμαιλέοντα προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες και αναπροσαρμόζουμε το πλάνο μας με ευελιξία.

Ποιους προσωπικούς στόχους έχετε θέσει σε επαγγελματικό επίπεδο;

Η αφοσίωση και η εργατικότητά μου είναι αυτά που καθόρισαν τη μέχρι σήμερα πορεία μου. Βασικός στόχος για εμένα είναι να εμπνεύσω την ομάδα μου και να τους μεταλαμπαδεύσω κάποιες από τις αξίες μου στον επαγγελματικό τομέα. Η αφοσίωση και η εργατικότητα είναι προϋπόθεση για την ανέλιξη ενός επαγγελματία. Πιστεύω πως οι προσωπικοί στόχοι καθορίζουν τους επαγγελματικούς. Ως νέα μαμά σκέφτομαι ότι μεγαλώνοντας θα ήθελα να παραδώσω στα παιδιά μου και στις νέες γενιές έναν «καθαρό» πλανήτη. Ένας από τους στόχους που έχω θέσει ως μάρκετινγκ μάνατζερ είναι η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, ειδικότερα στη νέα γενιά εξού και ως ομάδα έχουμε καθιερώσει συχνές επισκέψεις σε σχολεία. Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω πως κανένας προσωπικός στόχος δεν θα ήταν εφικτός εάν δεν είχα την αμέριστη συμπαράσταση του συζύγου μου.

Πώς αποτιμάτε το έργο που έχει επιτευχθεί στο τμήμα μάρκετινγκ και τι περιλαμβάνει το στρατηγικό σας πλάνο για το 2024;

Μέχρι σήμερα, μπορώ να πω πως το τμήμα μάρκετινγκ του Ομίλου έχει κερδίσει το στοίχημα για την αλλαγή και την υιοθέτηση νέων μέσων επικοινωνίας με το καταναλωτικό κοινό.

Όσο ο Όμιλος εδραιώνεται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το τμήμα καθορίζει στοχευμένες στρατηγικές για την ενδυνάμωση του οράματός του. Η επιτυχία φαίνεται στο αποτέλεσμα και την ομαδική δουλειά. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η ομάδα μαζί με τους συνεργάτες της έχει εργαστεί σκληρά και έχει πετύχει τους στόχους του 2023.

Όσον αφορά τη νέα χρονιά σχεδιάζουμε το στρατηγικό πλάνο του 2024 λαμβάνοντας υπόψη τις νέες τεχνολογίες, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Παράλληλα εστιάζουμε στον πυλώνα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης αλλά και στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο Όμιλος σε ό,τι αφορά την Πράσινη μετάβαση της χώρας.

Η ανάδειξη και η προβολή των ολοκληρωμένων υπηρεσιών του Ομίλου σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, αποτελεί επίσης έναν από τους κυριότερους και σημαντικότερους στόχους μας.

Ποιοι σταθμοί καθόρισαν την επαγγελματική σας πορεία;

Κάθε σταθμός στην επαγγελματική μου πορεία έπαιξε σημαντικό ρόλο για να κάνω το επόμενο βήμα. Δεν θα ξεχώριζα ένα στάδιο από την πορεία μου, καθώς αυτό που είμαι σήμερα ως επαγγελματίας, το έχει καθορίσει το παρελθόν.

Παρόλα αυτά, θεωρώ πως είμαι από τους τυχερούς ανθρώπους γιατί στο επαγγελματικό μου ταξίδι μέχρι σήμερα, είχα ανθρώπους και συνεργάτες δίπλα μου που πίστεψαν σε μένα και μου έδωσαν την ευκαιρία να εξελιχθώ ως άνθρωπος και επαγγελματίας.

Ποιες νέες συνήθειες έχετε αποκτήσει στη μετά Covid-19 εποχή;

Η εξοικείωσή μου με την εξ αποστάσεως εργασία και την ψηφιοποίηση διαδικασιών, ήταν σίγουρα μερικές από τις νέες συνθήκες που κλήθηκα να υιοθετήσω στη ζωή μου. Επίσης μια συνήθεια που έχω υιοθετήσει είναι να μαγειρεύουμε όλοι μαζί οικογενειακώς, σχεδόν κάθε βράδυ στο σπίτι.

WhoisWho

Σπούδασα στην Κύπρο, «Business Administration Marketing». Πριν την ολοκλήρωση των σπουδών μου και για 12 συναπτά έτη, εργάστηκα σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Η αρχή της επαγγελματικής μου πορείας ήταν καθοριστική. Mε αφοσίωση και σκληρή δουλειά, μου δόθηκε η ευκαιρία ώστε σταδιακά να αναλάβω περισσότερα καθήκοντα και να εξελιχθώ ως επαγγελματίας, αφού η φύση και οι ανάγκες της συγκεκριμένης δουλειάς απαιτούσαν διαπραγματεύσεις με παγκόσμιες εταιρείες για την ορθή προβολή των προϊόντων και υπηρεσιών.

Μετά από μια μακρά πορεία στον χώρο των τηλεπικοινωνιών και όντας πιο έμπειρη επαγγελματίας, εντάχθηκα στην οικογένεια του Ομίλου Green Energy, όπου σήμερα κατέχω τη θέση της μάρκετινγκ μάνατζερ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΡΕΣΣΙΟΣ

Διαβάστε επίσης: Mediterranean Hospital: Όσα άλλαξαν στην εποχή ΓεΣΥ - Τι λέει ο ΓΔ του νοσοκομείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ