Ο δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, σε συνέντευξη στο Economy Today, προβαίνει σε μια ανασκόπηση για το έργο που επιτέλεσε στην πρωτεύουσα τα τελευταία επτά χρόνια και απολογείται για την ταλαιπωρία που παρατηρήθηκε με την καθυστέρηση του έργου της Πλατείας Ελευθερίας.
Αναφέρεται στα μελλοντικά έργα που «τρέχει» ο Δήμος και καταθέτει την άποψή του για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εκφράζει, παράλληλα, τους προβληματισμούς του για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας και εξηγεί γιατί δεν θα επαναδιεκδικήσει τη θέση του δημάρχου.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΩΚΡΑΤΗ ΙΩΑΚΕΙΜ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΑΡΜΑΚΑΣ
Βρίσκεστε στο τιμόνι του Δήμου Λευκωσίας για πάνω από επτά χρόνια. Τι απαντάτε σε όλους όσοι υποστηρίζουν ότι η Λευκωσία αποτελεί τον φτωχό συγγενή σε ό,τι αφορά την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων;
Δεν θεωρώ πολύ παραγωγική και χρήσιμη την οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ πόλεων και έχω την εντύπωση ότι πολλές φορές συγκρίνονται και ανόμοια πράγματα, όπως για παράδειγμα τα έργα του δημοσίου με ιδιωτικά.
Το μόνο που σίγουρα μπορώ να σας πω είναι πως τα περισσότερα παράπονα που δεχόμαστε σήμερα αφορούν τα πολλά έργα που υλοποιούνται στον Δήμο και την ταλαιπωρία που αυτά προκαλούν στον κόσμο.
Η αλήθεια είναι πως, όταν πριν από επτά χρόνια ξεκινούσαμε αυτή την προσπάθεια, θέταμε ως πρωταρχικό στόχο να ανακόψουμε την πορεία υποβάθμισης και την απαξίωση της πόλης. Η Λευκωσία είχε ανάγκη από σηµαντικά δημόσια έργα υποδομής. Μέσα σε συνθήκες οικονομικής κατάρρευσης της χώρας, σχεδιάσαμε, διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση σχεδόν €130 εκατομμυρίων για την υλοποίηση ενός μεγάλου αριθμού αναπτυξιακών έργων στην πόλη. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι όλα αυτά τα έργα αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, του Σχεδίου Περιοχής του Αστικού Εμπορικού Κέντρου, του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας για τη Λευκωσία και της στρατηγικής για την Ολοκληρωμένη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη της Λευκωσίας.
Το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς είναι ότι, ύστερα από δεκαετίες, υλοποιούνται στην πόλη μας έργα για ανάπτυξη του αστικού κέντρου, για αναζωογόνηση της Πράσινης Γραμμής και της εντός των τειχών πόλης, καθώς και έργα για ποιοτική αναβάθμιση ιστορικών πυρήνων και γειτονιών.
"MEA CULPA ΓΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ"
Τι πήγε λάθος με την Πλατεία Ελευθερίας και καθυστέρησε τόσο πολύ να υλοποιηθεί το έργο;
Σίγουρα δεν είχαμε πρόθεση να ταλαιπωρήσουμε τους συμπολίτες μας και απολογούμαστε γι’ αυτό. Η αλήθεια όμως είναι ότι παραλάβαμε το έργο με πάρα πολλά προβλήματα και χρειάστηκε να λάβουμε έγκαιρα τολμηρές αποφάσεις, με τις οποίες το θέσαμε ξανά σε πορεία ολοκλήρωσης. Ως γνωστόν, οι αρχικές καθυστερήσεις οφείλονταν στην ανεύρεση αρχαιοτήτων.
Στη συνέχεια, αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε εργολάβο, όταν κρίναμε ότι το έργο δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί. Υποχρεωθήκαμε να επαναπροκηρύξουμε προσφορές δύο φορές. Ο δεύτερος εργολάβος μπήκε στο εργοτάξιο αρχές του 2015 και στην πορεία όντως άλλαξαν κάποιες ημερομηνίες, αλλά αυτό έγινε όταν προστέθηκε έργο, δηλαδή όγκος εργασιών, και όταν προέκυψαν τεχνικές και κατασκευαστικές δυσκολίες σε συγκεκριμένα σημεία του έργου. Άρα το έργο ουσιαστικά κατασκευάζεται σε συνεχή ροή τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια.
Παράλληλα, δεν πρέπει να υποτιμούμε τις σχεδιαστικές και κατασκευαστικές απαιτήσεις αυτού του έργου και τις πολύ αυστηρές προδιαγραφές του αρχιτεκτονικού γραφείου Zaha Hadid, όσον αφορά την ποιότητα της κατασκευής του, οι οποίες επίσης επηρεάζουν τον χρόνο υλοποίησης. Δεν φτιάχνουμε ούτε έναν αυτοκινητόδρομο αλλά ούτε μια απλή γέφυρα, αλλά ένα μοναδικό έργο τέχνης της Ζάχα Χαντίντ, το οποίο περιλαμβάνει επίσης ανάπλαση μιας μεγάλης έκτασης που εκτείνεται σε δύο τμήματα της τάφρου, από την Πλατεία Σολωμού μέχρι τον χώρο στάθμευσης Ντ’ Αβίλα, περιμετρικούς δρόμους και δημιουργία νέων υποδομών κοινής ωφελείας.
Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε ότι τα έργα του δημοσίου, και δη αυτά που συγχρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους, περνούν από αυστηρούς ελέγχους και έχουν χρονοβόρες και συχνά δαιδαλώδεις διαδικασίες, οι οποίες ναι μεν λειτουργούν ως δικλίδες ασφαλείας, πλην όμως τείνουν να επιµηκύνουν τον χρόνο υλοποίησης των έργων.Το σίγουρο είναι πως το έργο σήμερα βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή του και η πόλη μας θα είναι ένα από τα σημεία του πλανήτη όπου θα δεσπόζει μια εμβληματική δημιουργία της Ζάχα Χαντίντ. Εύχομαι οι πολίτες και οι επισκέπτες της Λευκωσίας να «αγκαλιάσουν» το έργο, να το χαίρονται και φυσικά να το σέβονται, αφού είναι δικό τους.
"ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ"
Ποια είναι τα μελλοντικά έργα που βρίσκονται σήμερα σε στάδιο υλοποίησης και τι θα περιλαμβάνουν;
Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε έργα που πραγματικά θα αλλάξουν την όψη της Λευκωσίας, θα την κάνουν πιο ανθρώπινη, ελκυστική και λειτουργική.
Ως Δημοτική Αρχή, δεν περιοριστήκαμε μόνο στο κέντρο της πόλης αλλά επεκταθήκαμε και στις γειτονιές της. Πρόσφατα ολοκληρώσαμε ένα πρόγραμμα κατασκευής πεζοδρομίων και δρόμων με αντιπλημμυρικές υποδομές σε πολλές γειτονιές της πόλης και αυτό το πρόγραμμα θα συνεχιστεί.
Όσον αφορά τα έργα στρατηγικής σημασίας για την πόλη, πιστεύω ότι το 2019 θα είναι η χρονιά που ο Δήμος Λευκωσίας θα δικαιωθεί για τις πρωτοβουλίες του να διεκδικήσει έργα και για την επιμονή του να τα υλοποιήσει. Συγκεκριμένα:
• Ήδη εγκαινιάστηκε το νέο Δημαρχείο, ενώ μέσα στα επόμενά μας σχέδια είναι η επιδιόρθωση του κτιρίου του πρώην ΕΚΑΤΕ, το οποίο θα λειτουργήσει ως βιβλιοθήκη και ως χώρος εκπαίδευσης του προσωπικού. Προχωρούμε επίσης με την ολοκλήρωση της αίθουσας διαλέξεων του Δημαρχείου και με την επιδιόρθωση του κτιρίου των δημοτικών λουτρών, το οποίο θα στεγάσει την Υγειονομική Υπηρεσία και το Τμήμα Ηλεκτρολογίας του Δήμου. Παράλληλα, συνεχίζεται η διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου που εφάπτεται στο νέο Δημαρχείο, ενώ στην περιοχή υλοποιούνται έργα ανάπλασης οδών και συντήρησης προσόψεων οικοδομών (παρόμοια με αυτά που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στην εντός των τειχών πόλη).
• Μέσα στο 2019, εκτός από την Πλατεία Ελευθερίας, θα εγκαινιάσουμε ένα ακόμη σημαντικό έργο, το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.
• Οι εργασίες για την κατασκευή του υπόγειου χώρου στάθμευσης στη Λεωφόρο Ομήρου ξεκίνησαν τον Μάιο του 2018 και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2019.
• Ανάπλαση εμπορικού τριγώνου Μακαρίου - Στασικράτους - Ευαγόρου: Οι εργασίες για τη Φάση Α΄ του έργου (που αφορά τις οδούς Στασικράτους, Πριγκιπίσσης ντε Τύρας, Θεοφάνη Θεοδότου και τμήμα της Μνασιάδου) ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2018 και με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί από τον εργολάβο αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2019. Οι εργασίες για τη Φάση Β΄ (που αφορά την Αναστασίου Λεβέντη και τη Λεωφ. Μακαρίου από Ευαγόρου μέχρι Σπύρου Κυπριανού) θα αρχίσουν μετά την ολοκλήρωση της Φάσης Α΄.
• Η ανάπλαση της Λεωφόρου Καλλιπόλεως στο πλαίσιο του Ολοκληρωµένου Σχεδίου Κινητικότητας της Λευκωσίας (ένα έργο που προωθήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Λευκωσίας ύστερα από καθυστερήσεις δεκαετιών) προχωρεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς και ευελπιστούμε να παραδοθεί στο κοινό εντός του 2019.
• Ανάπλαση του χώρου του παλιού ΓΣΠ: Διεκδικήσαμε και πετύχαμε την παραχώρηση του χώρου στον Δήμο. Έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνία για την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής και των εγγράφων διαγωνισμού για το κατασκευαστικό συμβόλαιο του έργου. Ο διαγωνισμός για το κατασκευαστικό συμβόλαιο εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του 2019.
• Το Κέντρο Αριστείας στην Έρευνα και την Καινοτομία (RISE) στην καρδιά της Λευκωσίας έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του μετά την εξαιρετική επιτυχία του Δήμου στην εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τον σκοπό αυτό. Για τη στέγαση του Κέντρου θα επιδιορθωθούν αρχικά το κτίριο της ΣΤΟΑΣ και αργότερα το κτίριο της παλαιάς Δημοτικής Αγοράς. Το RISE εντάσσεται στις προσπάθειες του Δήμου για την ανάπτυξη ενός πυρήνα δημιουργικότητας, τεχνολογικής προόδου και επιχειρηματικής καινοτομίας πλησίον της νεκρής ζώνης, ο οποίος σε μεταγενέστερο στάδιο θα εμπλουτιστεί με τη δημιουργία Συνοικίας Δημιουργικών Επιχειρήσεων.
Αν κρατούσατε ένα μαγικό ραβδί, τι θα αλλάζατε στην πρωτεύουσα που σας ενοχλεί;
Την κατοχή, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της πόλης και των ανθρώπων της.
"ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ"
Πώς θα μπορούσε κατά την άποψή σας να προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό τουριστών η Λευκωσία;
Η Λευκωσία στερείται των ζωτικών χώρων, όπως παραλιών, τουριστικών θερέτρων κτλ., που προσδίδουν τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης σε άλλες πόλεις. Ως εκ τούτου, αν μιλούμε για ψυχαγωγικό τουρισμό, θεωρώ ότι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Λευκωσίας είναι η εντός των τειχών πόλη, τα μοναδικά σύγχρονα έργα υποδομής από καταξιωμένους αρχιτέκτονες (η Πλατεία Ελευθερίας, η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου) και σημαντικοί χώροι πολιτισμού, όπως το Νέο Κυπριακό Μουσείο, όταν θα υλοποιηθεί, αλλά και ιδιωτικές πρωτοβουλίες που βλέπουμε να παίρνουν σάρκα και οστά και να εμπλουτίζουν πολιτιστικά την πόλη μας.
Συνήθως, οι τουρίστες, όποια πόλη κι αν επισκεφτούν, επιλέγουν να την γνωρίσουν περπατώντας την. Με αυτό το σκεπτικό τα τελευταία χρόνια επενδύουμε στην αναβάθμιση όλων των υποδομών στο κέντρο της πόλης ώστε οι τουρίστες να απολαμβάνουν τη βόλτα τους σε ένα ελκυστικό και φιλικό περιβάλλον. Εκτός από την εντός των τειχών πόλη, που συνεχώς εξωραΐζουμε, προγραμματίζουμε ανάλογη ανάπλαση, με εκείνη της Κωστάκη Παντελίδη και του εμπορικού τριγώνου, στη Λεωφ. Ομήρου (όταν ολοκληρωθεί ο υπόγειος χώρος στάθμευσης) και σε μεταγενέστερο στάδιο στη Λεωφ. Στασίνου.
"ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ"
Ποια είναι η άποψή σας για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης; Τι θα εισηγηθείτε στην κυβέρνηση;
Έχω μεταφέρει ήδη τις απόψεις μου στον Υπουργό Εσωτερικών αλλά και στην Ένωση Δήμων. Από την εμπειρία μου μέχρι σήμερα, πιστεύω ότι ο στόχος της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να είναι άλλος από την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία των τοπικών αρχών, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στις αυξημένες προσδοκίες και ανάγκες των πολιτών. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, δεν εξαρτάται απαραίτητα από το μέγεθος της κάθε τοπικής αρχής, αλλά από μια σειρά άλλων παραμέτρων, μεταξύ των οποίων:
• Ξεκάθαροι ρόλοι και αρμοδιότητες: Επιβάλλεται να δοθούν οι απαιτούμενες εξουσίες και αρμοδιότητες για να λαμβάνονται αποφάσεις έγκαιρα και αυτόνομα από την τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς πρόσθετες, αχρείαστες και γραφειοκρατικές εγκρίσεις από υπουργεία ή και τη Βουλή. Αυτό δεν ισοδυναμεί ούτε και σημαίνει απουσία ελέγχου. Φυσικά και είμαι υπέρ του ελέγχου της νομιμότητας των αποφάσεων, αλλά όχι του ελέγχου των πολιτικών και διοικητικών αποφάσεων από εξωτερικά σε σχέση με τον Δήμο σώματα.
• Απαιτούμενοι πόροι: Θα πρέπει να παραχωρηθούν στους δήμους όλοι οι απαραίτητοι πόροι που θα τους επιτρέψουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, όπως αυτές προκύπτουν από τη νομοθεσία. Προς αυτό απαιτείται άμεσα μελέτη των αναγκών του κάθε δήμου. Για παράδειγμα, εφόσον η συντήρηση και επίστρωση οδών και πεζοδρομίων είναι ευθύνη των δήμων, θα πρέπει να καταμετρηθούν οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια στον κάθε δήμο, να υπολογιστεί η συχνότητα χρήσης και το κόστος συντήρησης και ανάλογα να καθοριστεί ο προϋπολογισμός που απαιτείται για να εκπληρώνεται αυτή η υποχρέωση. Αυτή η «άσκηση» θα πρέπει να γίνει για όλες τις υπηρεσίες του κάθε δήμου, όπως κήποι, κλαδέματα, φωτισμός κ.ά.
• Εσωτερική διαχείριση και αξιολόγηση προσωπικού: Οι προσλήψεις και οι προαγωγές υπαλλήλων και εργατών επιβάλλεται να αποφασίζονται από ανεξάρτητο εξωτερικό σώμα. Ταυτόχρονα, επιβάλλεται να υπάρξει πραγματική αξιολόγηση των εργαζομένων στους δήμους. Με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των δημοτικών αρχών, θα δικαιωθούν οι πολλοί δημοτικοί υπάλληλοι και εργάτες που δουλεύουν σκληρά (εδώ ελέγχεται και το συνδικαλιστικό κίνημα ως προς την έλλειψη στήριξης αυτών των εργαζομένων) και θα σταματήσει η συνεχής σπατάλη των χρημάτων του φορολογούμενου πολίτη για στήριξη αναχρονιστικών πελατειακών σχέσεων, εξαντλώντας έτσι τους ελάχιστους πολύτιμους πόρους που διαθέτουν οι τοπικές αρχές σε μη παραγωγικούς τομείς αντί σε έργα που θα φέρουν ανάπτυξη.
• Πολεοδομικές αιτήσεις: Τα Τοπικά Σχέδια είναι πολύπλοκα και η ερμηνεία τους απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις. Οι αιτήσεις για ανάπτυξη επιβάλλεται να αξιολογούνται μόνο από τεχνοκράτες. Ο ρόλος των αιρετών αξιωματούχων θα πρέπει να περιοριστεί στην έγκριση στρατηγικής (Τοπικά Σχέδια και Σχέδια Περιοχής) και στον έλεγχο των διαδικασιών. Με αυτό τον τρόπο διαρρηγνύεται και η όποια πελατειακή σχέση μεταξύ αιτητή/ψηφοφόρου και αξιολογητή.
"ΜΟΝΤΕΛΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ"
Υπάρχει ιδανικό οικονομικό μοντέλο για κάθε πόλη;
Κάθε πόλη επιβάλλεται να έχει ένα ξεκάθαρο οικονομικό μοντέλο, πάνω στο οποίο να μπορεί να στηρίξει τη βιωσιμότητά της σε βάθος χρόνου. Οι τρεις άλλες μεγάλες πόλεις της Κύπρου εστιάζουν την προσοχή τους στην πλούσια παραθαλάσσια τουριστική βιομηχανία και στη ναυτιλία. Η Λευκωσία, εκτός από διοικητικό κέντρο της χώρας, πιστεύω ότι θα πρέπει να έχει και τον χαρακτήρα της πανεπιστημιούπολης. Κατ’ επέκταση, τα πανεπιστήμια της Έγκωμης, αλλά κυρίως το Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα πρέπει να είναι εντός του Δήμου της πρωτεύουσας.
Για τη βιωσιμότητα και τη σωστή ανάπτυξη της ευρύτερης Λευκωσίας είναι, πιστεύω, σημαντικό να οριστούν ξεκάθαρα και απόλυτα τρεις περιοχές. Το αστικό κέντρο, η ευρύτερη αστική Λευκωσία και η μη αστική Λευκωσία (περιφέρεια). Ο ορισμός αυτός είναι επιβεβλημένος, διότι η κάθε μια από αυτές τις περιοχές επιβάλλεται να έχει άλλο ρόλο και άλλο αναπτυξιακό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Καθορίζοντας το αστικό κέντρο της Λευκωσίας (αστικός Στρόβολος, Έγκωμη, Άγιος Δομέτιος, Αγλαντζιά και Λευκωσία), θα δοθεί ευκαιρία για ενιαία διοίκηση, για ενιαίο πολεοδομικό σχεδιασμό (βάζοντας φρένο στην οριζόντια εξάπλωση της πόλης νοτιότερα), για ενιαίο κυκλοφοριακό σχεδιασμό και ενιαία επιβολή της νομοθεσίας. Όλα τα πιο πάνω θα συντείνουν στην αύξηση της πυκνότητας της πόλης, καθιστώντας την βιώσιμη.
Ο πιο πάνω διαχωρισμός θα παραχωρήσει στον Δήμο της πρωτεύουσας την κρίσιμη πληθυσμιακή μάζα, ενώ παράλληλα το μέτωπο της νεκρής ζώνης στην αστική Λευκωσία θα βρίσκεται κάτω από τη διοίκηση του Δήμου της πρωτεύουσας, επιλογή που έχει τη δική της εθνική σημασία.
"ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ"
Ποια είναι η άποψή σας για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας;
Χρειαζόµαστε ένα νέο οικονοµικό και αναπτυξιακό µοντέλο, το οποίο να είναι πιο σταθερό και πιο ανθεκτικό. Διάφορα φαινόμενα, πολιτικά και οικονομικά, με κάνουν να ανησυχώ ότι δεν λάβαμε τα σωστά μηνύματα της πρόσφατης οικονομικής κρίσης και πολύ φοβάμαι ότι μια επόμενη κρίση θα μας βρει λιγότερο προετοιμασμένους και με λιγότερες επιλογές. Ποια είναι αυτά τα φαινόμενα; Το γεγονός ότι οι τράπεζές μας εξακολουθούν να έχουν μεγάλο ποσοστό ΜΕΔ και οι κανονισμοί σε σχέση με την κεφαλαιουχική τους επάρκεια γίνονται όλο και πιο αυστηροί, το γεγονός ότι τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και το κράτος μας είναι υπερδανεισμένα, το γεγονός ότι οι διάφοροι θεσμοί του κράτους, που θα κληθούν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις σε περίπτωση κρίσης, έχουν φθαρεί στα μάτια των πολιτών, η κομματοκρατία που έχει διεισδύσει παντού σε όλο το δημόσιο και δεν επιτρέπει την ορθολογιστική διοίκηση, αλλά και ο άκρατος λαϊκισμός, είναι μερικά από αυτά.
"Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΟΥ ΘΗΤΕΙΑ"
Οι δικές σας πολιτικές φιλοδοξίες περιορίζονται μόνο στην τοπική αυτοδιοίκηση;
Με την τοπική αυτοδιοίκηση ολοκληρώνω στο τέλος αυτής της θητείας. Το έχω πει και προεκλογικά και μετεκλογικά. Πιστεύω πως σε θέσεις εκτελεστικές, όπως αυτή του δημάρχου, είναι καλό να εναλλάσσονται τα πρόσωπα. Να έρχονται νέα άτομα, με νέες ιδέες και να προχωρούν τα πράγματα, ευελπιστώ απ’ εκεί που τα άφησε ο προκάτοχός τους. Αυτή τη στιγμή δεν έχω χρόνο να σκεφτώ το μετά. Πιστεύω ότι δεν θα σταματήσει η ενασχόλησή μου με τα κοινά, αλλά ακόμη δεν έχω αποφασίσει ποια μορφή μπορεί να λάβει. Δεν σημαίνει πως πρέπει να είσαι μέρος του πολιτικού συστήματος για να προσφέρεις. ΕΤ
Who is Who
Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 20 Φεβρουαρίου 1968. Είναι γιος του δολοφονηθέντος το 1970 αγωνιστή και πρώην Υπουργού Πολύκαρπου Γιωρκάτζη. Μεγάλωσε με τη μητέρα του, Φωτεινή Παπαδοπούλου, το γένος Λεβέντη, και τον θετό πατέρα του, πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο. Αποφοίτησε από το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ανδρέα και την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και το 1986 κατετάγη στην Εθνική Φρουρά, όπου υπηρέτησε ως Ανθυπολοχαγός των Καταδρομών. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης των ΗΠΑ, με μερική υποτροφία από το Πανεπιστήμιο, από όπου και αποφοίτησε με διάκριση το 1993. Το 2005 επέστρεψε στην Κύπρο. Από τη θέση του Εμπορικού Διευθυντή της εταιρείας Coca-Cola Λανίτης, συνέβαλε καθοριστικά στην αναδιοργάνωση και στον εκσυγχρονισμό της εταιρείας. Στις δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου 2011 εξελέγη δήμαρχος Λευκωσίας και ανέλαβε καθήκοντα στις 2 Ιανουαρίου 2012. Επανεξελέγη δήμαρχος της πρωτεύουσας για δεύτερη θητεία, τον Δεκέμβριο του 2016.