Σήµερα, βλέπουµε περισσότερες γυναίκες από ποτέ να ηγούνται σε πολιτική, επιχειρήσεις και επιστήµες. Θεωρείτε ότι έχει έρθει η ώρα να σταµατήσουµε να εστιάζουµε αποκλειστικά στις γυναίκες και να µιλήσουµε συνολικά για κοινωνική δικαιοσύνη ή η 8η Μαρτίου πρέπει να υπενθυµίζει ότι, παρά την πρόοδο, οι ανισότητες παραµένουν;
Η ίση συµµετοχή των γυναικών είναι µέρος της ευρύτερης έννοιας της κοινωνικής δικαιοσύνης και άρα το ένα δεν αποκλείει το άλλο, αντίθετα το ενισχύει. Σήµερα, στη χώρα µας και στην Ευρώπη γενικότερα, έχουν γίνει τεράστια άλµατα σε αυτό το θέµα. Τα δικά µας δεδοµένα πριν από µερικές δεκαετίες θα φαίνονταν ουτοπικά. Ωστόσο, παραµένουν ανοικτά, σοβαρά ζητήµατα όπως τα επίπεδα συµµετοχής των γυναικών, τα οποία πρέπει να αυξηθούν σηµαντικά, καθώς και το θέµα της ίσης αµοιβής. Ενώ η ισοµισθία είναι νοµοθετικά θεσµοθετηµένη, στην πραγµατικότητα το µισθολογικό χάσµα εξακολουθεί να υφίσταται. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι η πορεία της ανθρωπότητας δεν χαρακτηρίζεται πάντα από πρόοδο, γι’ αυτό δεν πρέπει να θεωρούµε ό,τι έχουµε καταφέρει ως δεδοµένο και σταθερό. Έχουν υπάρξει, ακόµα και στο πρόσφατο παρελθόν, µεγάλα πισωγυρίσµατα όσον αφορά στα δικαιώµατα των γυναικών. Παράδειγµα, τα γεγονότα στο Αφγανιστάν το 2021, όπου µετά από 20 χρόνια, απαγορεύτηκε στις γυναίκες να φοιτούν σε πανεπιστήµια, µπήκαν περιορισµοί στην εργασία τους, ενώ στερούνται πλέον βασικών ελευθεριών.
Η 8η Μαρτίου πρέπει να µας υπενθυµίζει ότι έχουµε ακόµα δρόµο να διανύσουµε (κάποιες κοινωνίες πιο πολύ, άλλες πιο λίγο) αλλά και ότι πρέπει να διαφυλάξουµε την πρόοδο που έχει γίνει.
Ποιος είναι ο µεγαλύτερος µύθος για τις γυναίκες στον επαγγελµατικό χώρο που θα θέλατε να καταρριφθεί;
Ο µύθος του «ασθενούς» φύλου. Πρόκειται για µία αναχρονιστική αντίληψη που έχει (συνειδητά ή υποσυνείδητα) ενισχύσει την προκατάληψη εις βάρος των γυναικών. Eιδικά στον επαγγελµατικό χώρο, η ικανότητα της γυναίκας να ηγηθεί, να διαπραγµατευτεί και να πάρει δύσκολες αποφάσεις έχει αµφισβητηθεί. Βρισκόµαστε όµως πλέον στην εποχή της τεχνητής νοηµοσύνης και δεν πρέπει να υπάρχει καµία αµφιβολία ότι ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να έχει τις ευκαιρίες που του αξίζουν ανάλογα µε τις ικανότητες, την προσωπικότητα και τη συµβολή του, ανεξάρτητα από το φύλο του. Η κοινωνία ολόκληρη έχει να κερδίσει από την ίση συµπερίληψη των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων σε όλους τους τοµείς. Είναι απλό στατιστικό δεδοµένο ότι ο αποκλεισµός ή ο περιορισµός του µισού πληθυσµού δεν συµβάλλει στην πρόοδο και στην εξέλιξη, δύο ζητούµενα ιδιαίτερα κρίσιµα για την επιβίωση και την επιτυχία κάθε επιχείρησης.
Αν µπορούσατε να δώσετε µία συµβουλή στις νέες γυναίκες που τώρα ξεκινούν την επαγγελµατική τους πορεία, ποια θα ήταν αυτή;
Απλά να ξέρουν τι θέλουν. Να έχουν δηλαδή έναν στόχο έτσι ώστε να δουλέψουν και να διεκδικήσουν για να τον πετύχουν, χωρίς να διαχωρίζουν οι ίδιες τους εαυτούς τους από τους άντρες συναδέλφους τους. ∆ιαφαίνεται ότι, η µεγαλύτερη θετική συσχέτιση µε την επιτυχία, ακόµα και αν πρόκειται για µικρούς καθηµερινούς στόχους, είναι αυτό που αποκαλούµε «σθένος». Συχνά βλέπω τόσο άντρες όσο και γυναίκες, στην αρχή της καριέρας τους, να µην είναι σίγουροι για τα βήµατά τους, µε αποτέλεσµα να µην έχουν αυτοπεποίθηση στις δυνατότητές τους και µε την πρώτη δυσκολία ή εµπόδιο να εγκαταλείπουν τις προσπάθειές τους. Αντίθετα, όσοι πατούν γερά, εστιάζουν στον στόχο τους και αντιµετωπίζουν µε θάρρος και επιµονή τις αντιξοότητες, αργά ή γρήγορα, θα πετύχουν.
Μία σπουδαία γυναίκα που αποτελεί για εσάς πηγή έµπνευσης.
Γενικά, µε εµπνέουν οι γυναίκες που δεν περιορίζονται σε συγκεκριµένους ρόλους. Αν έπρεπε να αναφερθώ σε µία, θα ήταν η Marie Curie, η οποία ήταν πρωτοπόρος σε έναν από τους πιο ανδροκρατούµενους τοµείς της εποχής της.
Who is Who
Κατέχει τη θέση της ∆ιευθύντριας του Κέντρου Μεγάλων Επιχειρήσεων Λευκωσίας της Ελληνικής Τράπεζας, το οποίο εξυπηρετεί και χρηµατοδοτεί τις µεγάλες επιχειρήσεις που έχουν κυρίως έδρα τις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και ελεύθερης Αµµοχώστου. Είναι απόφοιτη της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας. Απέκτησε πτυχίο στα Οικονοµικά και τις Πολιτικές Επιστήµες από το Πανεπιστήµιο του Μπρίστολ και µεταπτυχιακό από το Said Business School του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης. Έχει εργαστεί σε Τραπεζικούς Οργανισµούς από το 2001, ενώ από το 2014 εντάχθηκε στο δυναµικό της Ελληνικής Τράπεζας.
Διαβάστε επίσης: Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι το ζητούμενο