Offcanvas
Offcanvas

Κόσμος

Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 3,75% εν μέσω διχασμού και φόβων για τον πληθωρισμό

Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 3,75% εν μέσω διχασμού και φόβων για τον πληθωρισμό

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) ψήφισε με πλειοψηφία 6 έναντι 3 υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων - Τρία μέλη μειοψήφησαν ζητώντας αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, σε μια ψηφοφορία όπου εμφανίστηκαν διχασμένοι οι αξιωματούχοι, καθώς ο πόλεμος θολώνει το τοπίο σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού.

Η BoE (Bank of England) διατήρησε τα επιτόκια σταθερά στο 3,75%, καθώς οι Βρετανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να ισορροπήσουν ανάμεσα στην απειλή από την αναζωπύρωση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν και τις ενδείξεις ότι οι εγχώριες πληθωριστικές πιέσεις αποκλιμακώνονται ταχύτερα από το αναμενόμενο.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) ψήφισε με πλειοψηφία 6 έναντι 3 υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων αμετάβλητων. Ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής Χιου Πιλ και τα εξωτερικά μέλη Μέγκαν Γκριν και Κάθριν Μαν ψήφισαν υπέρ μιας αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%), όπως έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης την Πέμπτη. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο, μόνο ο Πιλ και η Γκριν είχαν υποστηρίξει την άμεση λήψη δράσης.

Οι αξιωματούχοι κράτησαν ανοιχτά τα χαρτιά τους διατηρώντας την κατευθυντήρια γραμμή που αναφέρει ότι η επιτροπή «παραμένει έτοιμη να αναλάβει δράση» για να αποτρέψει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, καθώς προσπαθεί να βρει έδαφος στις έντονες διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας των τελευταίων εβδομάδων. Το απρόβλεπτο αυτό περιβάλλον είχε ως αποτέλεσμα, κατά τις ημέρες που προηγήθηκαν άμεσα της ανακοίνωσης της επιτροπής, οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να κινούνται ήδη αισθητά υψηλότερα από τον μέσο όρο που είχε υποθέσει η τράπεζα στην κεντρική της πρόβλεψη μόλις δέκα ημέρες νωρίτερα.

Ωστόσο, η επιτροπή ανέφερε ότι υπάρχουν «σαφείς ενδείξεις» πως οι εγχώριες πληθωριστικές πιέσεις αποκλιμακώνονται και «ελάχιστα στοιχεία» μέχρι στιγμής ότι το ενεργειακό σοκ έχει πυροδοτήσει μισθολογικές διεκδικήσεις και υψηλότερες τιμές σε άλλους τομείς. Η πλειοψηφία των φορέων χάραξης πολιτικής που υποστήριξαν τη διατήρηση των επιτοκίων δήλωσε επίσης ότι η στρατηγική τους θα μπορούσε να αλλάξει εάν ο πόλεμος τελείωνε σύντομα, με δύο μέλη να σημειώνουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα εξέταζαν το ενδεχόμενο μείωσης.

«Υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις μέχρι στιγμής για δευτερογενείς επιπτώσεις, αν και είναι πολύ νωρίς για να καθησυχαστούμε από αυτό», δήλωσε ο διοικητής της BoE, Άντριου Μπέιλι. «Η διατήρηση του βασικού επιτοκίου είναι κατάλληλη, καθώς οι διεθνείς συνθήκες φαίνεται να είναι πιο αβέβαιες και πληθωριστικές, ενώ οι εγχώριες συνθήκες είναι, σε γενικές γραμμές, πιο ευνοϊκές όσον αφορά τις προοπτικές του πληθωρισμού».

Η σύγκρουση εισέρχεται στον έκτο μήνα της, με λίγες ενδείξεις ότι οι περιοδικές διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε ειρήνη. Παρόλο που ο πληθωρισμός κινείται στα επίπεδα που ανέμενε η BoE την άνοιξη, η αύξηση των τιμών αναμένεται να επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες, αντικατοπτρίζοντας την αύξηση των λογαριασμών ενέργειας των νοικοκυριών τον Ιούλιο παράλληλα με τη νέα άνοδο στο κόστος των καυσίμων κίνησης.


Η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου επανέφερε την κεντρική της πρόβλεψη για τον πληθωρισμό, την οποία είχε αποσύρει τον Απρίλιο, ενώ δημοσίευσε επίσης ένα «ήπιο» και ένα «δυσμενές» σενάριο που αποτυπώνουν τις διαφορετικές πορείες για το κόστος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Η κεντρική πρόβλεψη της Πέμπτης —η οποία βασίστηκε σε ένα δείγμα τιμών ενέργειας 15 ημερών έως τις 20 Ιουλίου— υπέδειξε κορύφωση του βρετανικού πληθωρισμού στο 3,2% στο τέλος του τρέχοντος έτους (από 2,6% που είναι σήμερα), πριν επιστρέψει κοντά στον στόχο του 2% της BOE το επόμενο έτος.


Σε ένα πιο απαισιόδοξο σενάριο, το οποίο περιλάμβανε τιμές αργού πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι που παραμένουν αυξημένες, με το φυσικό αέριο 60% υψηλότερα, η τράπεζα προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να πραγματοποιήσει άλμα έως το 4,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2027. Στην περίπτωση μιας ταχύτερης επίλυσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη έδειξε κορύφωση της αύξησης των τιμών στο 3%, με λιγότερες δευτερογενείς επιπτώσεις.

Και στα τρία σενάρια, η αύξηση του ΑΕΠ κυμαίνεται γύρω στο 1% το 2026 και το 2027, πριν ανακάμψει το 2028.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Τελευταίες πινελιές στο νομοσχέδιο για συνταξιοδοτικό – Έτοιμο από βδομάδα το προσχέδιο, λέει ο ΥΠΕΡ

 

Τελευταία Νέα

Τελευταία νέα

Η Τεχεράνη απειλεί να παραλύσει τα αεροδρόμια γειτονικών χωρών αν διακόψουν ιρανικές πτήσεις

Η Τεχεράνη απειλεί να παραλύσει τα αεροδρόμια γειτονικών χωρών αν διακόψουν ιρανικές πτήσεις

Μεγάλες αεροπορικές εταιρείες του Ιράν αναγκάστηκαν να ακυρώσουν διεθνείς πτήσεις σήμερα, πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων…

Κ. Κόμπος και ΥΠΕΞ Λιβάννου συζήτησαν το ενδεχόμενο ηλεκτρικής διασύνδεσης

Κ. Κόμπος και ΥΠΕΞ Λιβάννου συζήτησαν το ενδεχόμενο ηλεκτρικής διασύνδεσης

«Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ενέργειες σε τεχνικό και τεχνοκρατικό επίπεδο, με στόχο την κατάλληλη προετοιμασία του εδάφους»

Εργατικό ατύχημα στην Ιταλία: 22χρονος εργάτης γλίστρησε από το Κολοσσαίο και έχασε την ζωή του

Εργατικό ατύχημα στην Ιταλία: 22χρονος εργάτης γλίστρησε από το Κολοσσαίο και έχασε την ζωή του

Συμμετείχε στην τοποθέτηση του νέου συστήματος φωτισμού και έπεσε από ύψος δέκα περίπου μέτρων χάνοντας την ζωή του

Καμπανάκι ΟΟΣΑ: Ο επίμονος πληθωρισμός θα φέρει και νέες αυξήσεις των επιτοκίων

Καμπανάκι ΟΟΣΑ: Ο επίμονος πληθωρισμός θα φέρει και νέες αυξήσεις των επιτοκίων

Πληθωρισμό 3% βλέπει στην Ευρωζώνη ο ΟΟΣΑ το 2026

Πέραν των €10 εκατ. ο παράνομος ετήσιος τζίρος της λαθροθηρίας

Πέραν των €10 εκατ. ο παράνομος ετήσιος τζίρος της λαθροθηρίας

«5-10 γνωστοί λαθροθήρες δραστηριοποιούνται επαγγελματικά και υπολογίζουν το κόστος των προστίμων στα «λειτουργικά τους έξοδα»…

Ανοίγει για ξεναγήσεις στη συλλογή έργων τέχνης και αρχαιοτήτων το Προεδρικό

Ανοίγει για ξεναγήσεις στη συλλογή έργων τέχνης και αρχαιοτήτων το Προεδρικό

Θα φιλοξενήσει την συλλογή «Κύπρος: ο Κόσμος, ο Τόπος, ο Λόγος, η Ύλη»

Wall Street: Στάση αναμονής με το βλέμμα στη σύνοδο ΗΠΑ-Κίνας και στη Μέση Ανατολή

Wall Street: Στάση αναμονής με το βλέμμα στη σύνοδο ΗΠΑ-Κίνας και στη Μέση Ανατολή

Τα αυξημένα επιτόκια και η γεωπολιτική αβεβαιότητα κρατούν σε «ομηρία» τις αγορές

Η Amazon λανσάρρει νέα υπηρεσία ΑΙ με δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλιών για πωλητές τρίτων

Η Amazon λανσάρρει νέα υπηρεσία ΑΙ με δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλιών για πωλητές τρίτων

Οι «πράκτορες» τεχνητής νοημοσύνης αναδεικνύονται ταχύτατα στον τομέα με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης

CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X