Βιώσιμη ανάπτυξη με νέους στόχους και αναγκαίες αλλαγές

Το μέλλον της αυτοκίνησης είναι αυτόνομο και ηλεκτρικό.

του Χαράλαμπου Πηλακούτα*

Μία ακόμη ημερολογιακή χρονιά πανδημίας (η δεύτερη) ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες και βρίσκει την επιχειρηματική κοινότητα σε μια –συνολικά– καλύτερη θέση από το ξεκίνημά της. Άλλωστε, είναι νωπές οι μνήμες των συνεχόμενων, επί μήνες, lockdowns που συσσώρευσαν πολλά προβλήματα στις επιχειρήσεις των περισσοτέρων κλάδων.

Στον τομέα των αυτοκινήτων, η κυπριακή αγορά αναμφίβολα επηρεάστηκε, επέδειξε όμως σημεία αντοχής, καθώς παρέμεινε ζωντανό το ενδιαφέρον για απόκτηση νέου μοντέλου. Φυσικά, τα δεδομένα της πανδημίας ανέδειξαν ως πρώτη πρόκληση την προστασία της υγείας όλων, πελατών, εργαζομένων και συνεργατών. Σε αυτό το πλαίσιο, στον Όμιλο Πηλακούτα, πέρα από τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα που αποφάσισε η πολιτεία, εφαρμόσαμε επιπρόσθετα αυστηρά μέτρα σε κάθε στάδιο της λειτουργίας μας και της επαφής μας με τον πελάτη, είτε πριν είτε μετά την πώληση και στην τεχνική υποστήριξη. Τα μέτρα αυτά συνεχίζουν να εφαρμόζονται, καθώς έχει αποκτηθεί πολύτιμη γνώση πάνω σε διαδικασίες που μας κάνουν όλους να νιώθουμε περισσότερο ασφαλείς.

Μετά το πρώτο πεντάμηνο, η επέκταση και ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμού έδωσε τη δυνατότητα να ανοίξουν και πάλι δραστηριότητες που είχαν αδρανήσει. Η οικονομία πήρε και πάλι μπροστά και έστω με μικρά βήματα έχουν αρχίσει να διαφαίνονται σημάδια ανάκαμψης. Οι πρόσφατες δε ανακοινώσεις φαρμακευτικών εταιρειών για τη δημιουργία και φαρμάκων κατά του COVID-19 μάς κάνουν να αισιοδοξούμε ότι μετά και τον επερχόμενο χειμώνα η κατάσταση θα είναι αισθητά καλύτερη.

 

ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Σε αυτό το κλίμα, ο κλάδος των αυτοκινήτων είχε να αντιμετωπίσει και ένα διαφορετικό, απρόβλεπτο εμπόδιο. Τη μείωση της παραγωγικής δυνατότητας των εργοστασίων, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης σε ολοκληρωμένα κυκλώματα (microchips). Και μια επιπλέον δυσκολία, τη διαταραχή στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα. Και όλα αυτά ενώ αυξανόταν ο ρυθμός νέων παραγγελιών. Με απλά λόγια, υπήρχαν παραγγελίες αλλά τα εργοστάσια δεν είχαν τη δυνατότητα να τις ικανοποιήσουν, τουλάχιστον όχι σε σύντομο χρόνο και με αβεβαιότητα στην κάλυψη των τεχνολογικών απαιτήσεων των πελατών. Τα θετικά νέα είναι ότι, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα και τις αναλύσεις διεθνών οίκων, όπως η Morgan Stanley, οι χώρες που προμηθεύουν τα microchips επιστρέφουν σε κανονικούς ρυθμούς παραγωγής. Συνεπώς, αναμένουμε αισθητή βελτίωση στον εκτιμώμενο χρόνο παράδοσης νέων μοντέλων.

 

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ

Στις παρυφές λοιπόν της νέας χρονιάς, μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι με δύο βασικές προϋποθέσεις: την αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας σε διεθνές επίπεδο και τη συνέχιση των αναγκαίων αλλαγών και προσαρμογών των επιχειρήσεων και του κράτους στη νέα πραγματικότητα. Για παράδειγμα, στον Όμιλο Πηλακούτα έχουμε σε συνεχή αναθεώρηση το λειτουργικό και οργανωτικό μας πλάνο, σύμφωνα με τις νέες ανάγκες και τις νέες απαιτήσεις που παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά. Η αποτελεσματική διαχείριση εννέα brands (BMW, MINI, LAND ROVER, JAGUAR, NISSAN, ROLLS ROYCE, RENAULT, DACIA, MITSUBISHI) επιβάλλει διαρκή εκσυγχρονισμό των μηχανογραφικών συστημάτων, σε συνδυασμό με τις πλατφόρμες υποστήριξης πελατών, ενώ κάτι που συνεχίζεται αδιάκοπα είναι η συνεχής επένδυση σε τεχνολογικό εξοπλισμό και στην εκπαίδευση των εξειδικευμένων μηχανικών. Η εξέλιξη που έχει συντελεστεί την τελευταία δεκαετία όσον αφορά τα μέρη που συνθέτουν ένα αυτοκίνητο είναι εντυπωσιακή. Η εμπειρία που διαθέτουμε είναι πολύτιμη, αλλά χρειαζόμαστε διαρκή επαύξηση με νέα γνώση και νέες δεξιότητες, ειδικά από τη στιγμή που η ψηφιακή τεχνολογία έχει πλέον ενσωματωθεί σε πολλά και εξελιγμένα συστήματα ασφάλειας, υποβοήθησης του οδηγού, επικοινωνίας και ψυχαγωγίας.

Λέγοντας αυτά, αξίζει να γίνει μια σύντομη αναφορά στο μέλλον της αυτοκίνησης. Ένα μέλλον αυτόνομο και ηλεκτρικό. Και αν το πρώτο, παρά τη σημαντική εξέλιξη, ακόμα μοιάζει μακρινό, τουλάχιστον στην ευρύτερη, πλήρη και ασφαλή του υιοθέτηση, το δεύτερο είναι ήδη εδώ. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι το αύριο. Είναι το σήμερα. Και καθώς νέες τεχνολογίες εμφανίζονται με γρήγορους ρυθμούς, οι αυτονομίες μεγαλώνουν και τα δίκτυα φόρτισης επεκτείνονται, δεν χωρά αμφιβολία πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα διευρύνουν συνεχώς την απήχηση και την ελκυστικότητά τους στους αγοραστές. Αυτό είναι ξεκάθαρο για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, που εμπλουτίζουν την γκάμα τους με νέα, υβριδικά ή αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα. Και όλα αυτά σε μια εποχή που η ευαισθησία για την προστασία του περιβάλλοντος διευρύνεται όλο και πιο πολύ. Όλο και περισσότερες ομάδες κοινού αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για το κλίμα, ενώ ειδικά οι νέοι άνθρωποι, οι νέες γενιές, εμφανίζουν πολύ υψηλό δείκτη ενδιαφέροντος για περιβαλλοντικά θέματα και, γενικότερα, για θέματα βιωσιμότητας.

 

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

Προς την κατεύθυνση αυτή, στον Όμιλο Πηλακούτα έχουμε προχωρήσει σε ειδική μελέτη ανάλυσης των ενεργειακών μας αναγκών. Στόχος να τοποθετήσουμε φωτοβολταϊκά στις εγκαταστάσεις μας εντός του πρώτου τριμήνου του 2022. Σύμφωνα με το πλάνο, τα δύο τρίτα των αναγκών του Ομίλου θα καλύπτονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παράλληλα, σχεδιάζουμε την τοποθέτηση ταχυφορτιστών σε διάφορα σημεία των εγκαταστάσεων του Ομίλου. Οι συσκευές αυτές θα είναι προσβάσιμες και στους πελάτες και στους εργαζόμενους για φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων τους.

Επιπλέον, σε έναν άλλον τομέα, αυτόν της ανακύκλωσης, μέσα από τη συνεργασία μας με εξειδικευμένες εταιρείες, έχουμε κατορθώσει να ανακυκλώνουμε σχεδόν το 100% των βιομηχανικών αποβλήτων που έχουν τέτοια δυνατότητα.

Ασφαλώς, ο δρόμος της βιωσιμότητας είναι μακρύς και σε αυτόν οδεύουν πολλές δράσεις σε διαφορετικές κατηγορίες. Το να τον διαβούμε αποτελεί μεγάλη πρόκληση, γι’ αυτό και είναι κομβικής σημασίας ο λειτουργικός και επιχειρησιακός μετασχηματισμός, ώστε να πετύχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα. Πάντα με προσήλωση στην ενίσχυση του πρωταγωνιστικού μας ρόλου στην αγορά, με προϊόντα και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πελατών μας.

*Chief Executive Officer, Char. Pilakoutas Group

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ