Σύγκρουση Γαλλικού κράτους και Airfrance για απολύσεις

«Ξοδέψαμε χρήματα για να σώσουμε την Air France», είπε ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, απαιτώντας να μην υπάρξουν απολύσεις.

Η Γαλλία προειδοποιεί τον αερομεταφορέα Air France-KLM να μην κάνει αναγκαστικές περικοπές θέσεων εργασίας, με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire, να λέει ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε  μία «κόκκινη γραμμή» που δεν θα πρέπει να διασχίσει ο αερομεταφορέας μετά τη λήψη κρατικής διάσωσης.

«Ξοδέψαμε χρήματα για να σώσουμε την Air France», είπε την Πέμπτη σε ραδιοφωνική συνέντευξη. "Ζητώ να μην υπάρξουν αναγκαστικές αποχωρήσεις προσωπικού - αυτή είναι η κόκκινη γραμμή."

Ο Υπουργός Οικονομικών Le Maire αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την έκθεση του Bloomberg News, την Τετάρτη ότι η αεροπορική εταιρεία ζητά περίπου 8.300 εθελοντικές αναχωρήσεις προσωπικού στο γαλλικό της σκέλος, συμπεριλαμβανομένων πιλότων, πληρώματος και προσωπικού εδάφους.

«Ελπίζω να είναι λιγότερες από 8.000 θέσεις εργασίας», είπε στο ραδιόφωνο France Inter. "Το κράτος θα υποστηρίξει μια εταιρεία που θα γίνει κερδοφόρα και θα είναι σταθερή."

Η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο για το εργατικό δυναμικό τις επόμενες εβδομάδες στο πλαίσιο μιας στρατηγικής αναθεώρησης που διέταξε ο Διευθύνων Σύμβουλος Μπεν Σμιθ. Τυχόν περικοπές θα προσθέσουν χιλιάδες θέσεις ανεργίας στην σχετική ευρωπαϊκή λίστα. Η British Airways δημιούργησε μια πολιτική καταιγίδα με κινήσεις για την κατάργηση 12.000 θέσεων, ενώ η Deutsche Lufthansa AG μπορεί να έχει 22.000 πλεόνασμα προσωπικού καθώς συρρικνώνει τις επιχειρήσεις.

Η Air France-KLM έλαβε 7 δισεκατομμύρια ευρώ (7,9 δισεκατομμύρια δολάρια) από τη Γαλλία και το ολλανδικό της σκέλος είναι έτοιμο να λάβει ακόμα 4 δισεκατομμύρια από την Ολλανδία. Η γαλλική μονάδα, η οποία απασχολεί 46.000 άτομα, συμφώνησε να μειώσει κατά 40% την εγχώρια χωρητικότητα για τις πτήσεις μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Οι περικοπές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν περίπου 300 πιλότους, 2.000 επιβατικού πληρώματος και 6.000 υπαλλήλους εδάφους, ή περίπου το 17% των υπαλλήλων, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει.

Τα σχόλια του Le Maire δείχνουν ότι ο Σμιθ βρίσκεται υπό πίεση για να αποφύγει τις αναγκαστικές απολύσεις, μια κίνηση που έχει ήδη πει ο διευθύνων σύμβουλος ότι δεν θέλει να κάνει. Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται να δίνει στην εταιρεία λίγο περιθώριο για να κάνει εθελοντικές περικοπές σε μια προσπάθεια να καταστήσει τον αερομεταφορέα ανταγωνιστικό.

Ο Υπουργός είπε την Πέμπτη. "Αν η Air France χρεοκοπήσει αύριο, τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ αυξάνονται στον καπνό."

«Κοινωνική δυστυχία»

Ο Υπουργός Μεταφορών Junior, Jean-Baptiste Djebbari, δήλωσε την Τετάρτη ότι η αναδιοργάνωση μπορεί να επιτευχθεί «χωρίς κοινωνικά κόστη», περιλαμβάνοντας σχέδια εθελούσιας εξόδου για το προσωπικό. Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault SA, η οποία επίσης δέχτηκε κρατική στήριξη ήταν στο επίκεντρο μιας καταιγίδας αντιδράσεων για παρόμοιου τύπου περικοπές και γεωγραφικής αναδιοργάνωσης του βιομηχανικού της δικτύου.

Ο βραχίονας KLM του αερομεταφορέα έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα εθελοντικό σχέδιο αναχώρησης, δήλωσε ο Smith τον περασμένο μήνα. Έδειξε τότε ότι ένα «παρόμοιο έργο» συζητήθηκε στην Air France και θα παρότρυνε επίσης το προσωπικό να μετακομίσει στο Παρίσι από τις επαρχίες, στα πλαίσια της γεωγραφικής αναδιοργάνωσης του κύκλου εργασιών της.

Ωστόσο, το γαλλικό τμήμα είχε ζημιές 200 εκατομμύρια ευρώ το 2019 και ο Σμιθ προειδοποίησε ότι ένα εθελοντικό σχέδιο μπορεί να μην είναι εφικτό αν ληφθούν υπόψη και οι απαιτήσεις που υπάρχουν παράλληλα για τους περιβαλλοντικούς στόχους, οι οποίοι θα αυξήσουν περαιτέρω τα κόστη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ