Ανένδοτοι οι βουλευτές για τις κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες

Σοβαρές ενστάσεις και αναφορές για εμμονική στάση της Κυβέρνησης χωρίς να εξαντλούνται οι επιλογές.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Νέο αδιέξοδο προέκυψε κι έτσι νέα αναβολή παίρνει η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ στις τράπεζες, για την στήριξη της οικονομίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Economy Today, βασικά ζητήματα τα οποία απασχόλησαν την σημερινή τηλεδιάσκεψη ήταν η μεγάλη καχυποψία εκ μέρους σχεδόν του συνόλου της αντιπολίτευσης, για το πώς οι τράπεζες θα διαχειριστούν τις συγκεκριμένες εγγυήσεις, αλλά και η εμμονή της κυβέρνησης να μην αξιοποιεί τις υπόλοιπες λύσεις. 

Η συζήτηση πήρε αναβολή, ώστε μέχρι την Δευτέρα όλα τα κόμματα να καταθέσουν γραπτώς και με σαφήνεια στον Υπουργό Οικονομικών όλες τις προτάσεις τους, ώστε μετά να ληφθούν αποφάσεις για την συνέχει. 

Κάποιοι βουλευτές της αντιπολίτευσης πάντως κάνουν λόγο για πολύ μεγάλη κωλυσιεργία, προϊόν της “εμμονικής στάσης της κυβέρνησης να μην λαμβάνει υπ’ όψιν της τις προτάσεις των κομμάτων”, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. 

Το μεγάλο σκαλοπάτι εξακολουθεί να είναι η καχυποψία προς τις τράπεζες. Σύμφωνα με βουλευτές διαφόρων κομμάτων, δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη για το πώς οι τράπεζες θα διαχειριστούν τις εγγυήσεις των 2 δισ. ευρώ, καθώς οι όποιες ασφαλιστικές δικλείδες δεν φαίνεται να ικανοποιούν την μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής. 

Εξάλλου, εκείνο που ζητήθηκε ήταν η Εμπλοκή του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος θα μπορούσε να δώσει κατευθυντήριες γραμμές, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό, αλλά και του Εφόρου Κρατικών Εγγυήσεων, του οποίου η γνώμη… αγνοείται καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει εμπλοκή του στην διαδικασία και δεν του έχει ζητηθεί να καταθέσει την άποψή του. 

Ωστόσο, ο ίδιος ο Έφορος Θεοφάνης Θεοφάνους με δική του πρωτοβουλία, έχει ήδη αποστείλει εγκύκλιο προς την Βουλή από τις 26 Μαρτίου η οποία δεν διανεμήθηκε καν στους βουλευτές των κομμάτων, με τους τελευταίους να εκφράζουν παράπονα για ελλιπή ενημέρωση. 

Στην εγκύκλιο, ο Έφορος επαναλαμβάνει ρητώς τα πέντε διαθέσιμα εργαλεία έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τα κράτη μέλη προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση και να στηρίξουν τις οικονομίες τους.

Αυτά έχουν ως εξής:

1) Άμεσες επιχορηγήσεις, επιλεκτικά φορολογικά πλεονεκτήματα και προκαταβολές: τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να θεσπίσουν μηχανισμούς για τη χορήγηση έως και 800.000 ευρώ σε μια επιχείρηση για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών ρευστότητας

2) Κρατικές εγγυήσεις για τραπεζικά δάνεια επιχειρήσεων: τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν κρατικές εγγυήσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να δίνουν δάνεια στους πελάτες που τα χρειάζονται

3) Επιδοτούμενα δημόσια δάνεια σε επιχειρήσεις: τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν στις εταιρείες δάνεια με ευνοϊκά επιτόκια. Τα δάνεια αυτά μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να καλύψουν άμεσα κεφάλαια κίνησης και επενδυτικές ανάγκες

4) Διασφαλίσεις για τις τράπεζες που διοχετεύουν τις κρατικές ενισχύσεις στην πραγματική οικονομία: ορισμένα κράτη μέλη σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν τις υφιστάμενες δανειοδοτικές ικανότητες των τραπεζών και να τις χρησιμοποιήσουν ως μέσο στήριξης των επιχειρήσεων, ιδίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το πλαίσιο καθιστά σαφές ότι οι εν λόγω ενισχύσεις θεωρούνται άμεσες ενισχύσεις στους πελάτες των τραπεζών και όχι στις ίδιες τις τράπεζες, και παρέχει οδηγίες σχετικά με τον τρόπο διασφάλισης της ελάχιστης δυνατής στρέβλωσης του ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών

5) Βραχυπρόθεσμη ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων: το πλαίσιο προβλέπει πρόσθετη ευελιξία ως προς τον τρόπο με τον οποίο αποδεικνύεται ότι ορισμένες χώρες παρουσιάζουν μη εμπορεύσιμους κινδύνους, επιτρέποντας έτσι στα κράτη μέλη να παρέχουν, εφόσον απαιτείται, βραχυπρόθεσμη ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης έχει πολλάκις διαβεβαιώσει ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί το καλύτερο δυνατό μέτρο για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, χωρίς να υπάρχει κέρδος από τις τράπεζες και με διαδικασίες οι οποίες είναι σύννομες με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και πρακτικές. 

Παράλληά, δήλωσε θεωρεί πως οι δημόσιες συζητήσεις για δανεισμό του κράτους, ενδεχομένως να έχουν αρνητικές συνέπειες σε αυτή τη δύσκολη διεθνή συγκυρία για τις αγορές, τονίζοντας πως θα ήταν καλό να αποφεύγονται.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ