Ανησυχία προκαλεί το τέλος της αναστολής πληρωμής δόσεων

Οι τράπεζες επικοινώνησαν με τους δανειολήπτες τους ώστε να ανιχνεύσουν προβλήματα και να λειτουργήσουν προληπτικά.

Του Νέστορα Βασιλείου 

Το τέλος της αναστολής δόσεων δανείων, του μέτρου που έχει τύχει ευρείας χρήσης από τους δανειολήπτες, αναπόδραστα εγείρει ανησυχίες.

Σαφείς είναι οι προτροπές της εποπτικής Αρχής προς τις τράπεζες ενόψει της λήξης του μέτρου της αναστολής δόσεων.

Χαρακτηρίζει σημαντική πρόκληση την διαχείριση των παλαιών μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και αυτών που αναμένεται ότι θα προκύψουν λόγω της πανδημίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ουρές για ψώνια και για rapid test στην πρωτεύουσα (ΦΩΤΟΣ)

Οι τράπεζες αναφέρει, «οφείλουν να είναι σωστά προετοιμασμένες λειτουργικά ώστε να διεκπεραιώσουν αυξημένο αριθμό αναδιαρθρώσεων μετά τη λήξη του μορατόριουμ, αναχαιτίζοντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό την αύξηση των χορηγήσεων που θα παρουσιάζουν καθυστερήσεις στην αποπληρωμή τους».

Οι τράπεζες, βεβαίως, έχουν έρθει σε επαφή τις τελευταίες βδομάδες με τους δανειολήπτες τους, οι οποίοι έχουν αξιοποιήσει το μέτρο της αναστολής δόσεων προκειμένου να ανιχνεύσουν προβλήματα και να λειτουργήσουν προληπτικά. 

Εκποιήσεις 

Αναφορά γίνεται και στο νομοθετικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις, με την Κεντρική Τράπεζα να επισημαίνει ότι πρέπει να αποτρέπει τη δημιουργία κουλτούρας μη εξόφλησης των δανείων, που οδηγεί στην κοινωνικοποίηση των ζημιών εις βάρος του φορολογούμενου και εν τέλει εις βάρος των υγιών μονάδων και των ενσυνείδητων δανειοληπτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ