"Παγκόσμια πρωτοτυπία η Κύπρος με το κλείσιμο των Mall"

Η απόφαση για το κλείσιμο των Mall τον Δεκέμβριο παραμένει ατεκμηρίωτη και έχει οδηγήσει στα όρια της φτώχιας 12.000 εργαζόμενους.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Το κλείσιμο των εμπορικών κέντρων τον Δεκέμβριο, ενώ δούλευε όλο το υπόλοιπο λιανικό εμπόριο αποτελεί κυπριακό πρωτόγνωρο αναγκάζοντας τους εκπρόσωπους των Mall να ζητήσουν εξηγήσεις.

Μιλώντας στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο ο Γιώργος Γεωργίου, Εκπρόσωπος Τύπου των εμπορικών κέντρων, τόνισε ότι δεν υπάρχει επαρκής δικαιολόγηση για αυτήν την απόφαση που πάρθηκε από την κυβέρνηση και την επιδημιολογική ομάδα, αναφέροντας ότι μόνο στην Κύπρο πειραματιστήκαμε με αυτόν τον τρόπο και το πείραμα απέτυχε.

Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει προχωρήσει στο κλείσιμο των mall, κρατώντας το υπόλοιπο λιανικό εμπόριο ανοικτό. «Μόνο στην Κύπρο έγινε αυτό», επεσήμανε ο κ. Γεωργίου.

Η επιδημιολογική εικόνα δεν δικαιολογούσε το κλείσιμο των Mall

Οι επιλογές που έγιναν ήταν από τους κύριους λόγους της ραγδαίας επιδείνωσης της υγειονομικής εικόνας της χώρας μας.

O κ. Γεωργίου σημείωσε όταν στις 11 Δεκεμβρίου 2020 ανέστειλαν την λειτουργία τους τα εμπορικά κέντρα τα ημερήσια κρούσματα ανέρχονταν περίπου στα 300-400 και το ποσοστό θετικότητας ήταν περίπου στο 3%.

Εντός των 2-3 εβδομάδων που ακολούθησαν μετά το κλείσιμο των mall, διαφάνηκαν τα αποτελέσματα της εν λόγω απόφασης όπου ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε δραματικά στα 600-700 ημερησίως, με το ποσοστό θετικότητας να εκτοξεύεται και να προσεγγίζει το 6%.

Ο κ. Γεωργίου σημείωσε ότι τα εμπορικά κέντρα έκαναν τους πιο αυστηρούς ελέγχους και τηρούσαν τα πρωτόκολλα με την μεγαλύτερη ευλάβεια σε σχέση με το υπόλοιπο λιανικό εμπόριο και το κλείσιμο τους ήταν καταστροφικό για την επιδημιολογική εικόνα.

Εξηγώντας ο κ. Γεωργίου σημείωσε ότι η αναστολή της λειτουργίας των εμπορικών κέντρων ώθησε τους καταναλωτές να ψωνίσουν μόνο από συγκεκριμένα καταστήματα και πολυκαταστήματα εκτός των εμπορικών κέντρων, γεγονός που δημιούργησε τεράστιες ουρές και γενικότερα συνωστισμό στους χώρους αυτούς. 

«Δεν έχω εξήγηση και γι’ αυτό περιμένουμε από τους αρμόδιους να μας εξηγήσουν»

Ο κ. Γεωργίου τόνισε ότι δεν υπάρχει παγκόσμιο προηγούμενο που να μπορεί να δικαιολογήσει τις ενέργειες της κυβέρνησης το Δεκέμβριο.

«Αυτό είναι που μας ξενίζει και μας προβληματίζει, όταν έχεις να κάνεις με επιστήμονες πρέπει να δώσουν τεκμήρια και εξηγήσεις», πρόσθεσε.

«Το πρωτόγνωρο της πανδημίας υπάρχει εδώ και 10 μήνες, ως εκ τούτου έχει πάψει να είναι πρωτόγνωρο και πρέπει να ακολουθούμε το πως συμπεριφέρονται οι άλλες χώρες», ανέφερε ο κ. Γεωργίου.

Η συγκυρία που έκλεισαν τα Mall ήταν καταστροφική

Πέραν του ότι ήταν καταστροφική χρονιά, η συγκυρία του κλεισίματος των εμπορικών κέντρων εκτός του ότι ήταν λανθασμένη, έχει οδηγήσει 600 μικρομεσαίες επιχειρήσεις κυπριακών συμφερόντων και 12.000 εργαζόμενους στα όρια της φτώχειας και της πτώχευσης.

Ο κ. Γεωργίου τόνισε ότι «δυστυχώς στείλαμε σπίτι αναίτια 12.000 εργαζόμενους, χαμηλόμισθους, που παίρνουν 600 – 800 ευρώ μηνιαίως».

Ανέφερε ότι χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται στο σπίτι τους από τις 10 του Δεκέμβρη, έχοντας στην τσέπη τους από τότε μόνο τον μισθό του δεκαημέρου που δούλεψαν, δηλαδή 200 ευρώ, χωρίς να τους έχουν δοθεί ακόμη τα επιδόματα των σχεδίων στήριξης.

«Είμαστε απροετοίμαστοι για το οτιδήποτε», επανέλαβε ο κ. Γεωργίου αναφέροντας ότι πάρθηκε η απόφαση να κλείσουν μεροκαματιάρηδες στις 9 Δεκεμβρίου και άνοιξαν οι υποβολές αιτήσεων στις 31 Δεκεμβρίου.

«Δεν υπάρχουν πολλά λόγια να πούμε» και «δεν μπορούμε να μιλούμε μόνο για αλληλεγγύη χωρίς να σκεφτόμαστε τους συνανθρώπους μας», σημείωσε.

Οι επιδημιολόγοι κάνουν βόλτα στα κανάλια και λένε ότι δεν θα ανοίξουμε τον Φεβρουάριο

Ο κ. Γεωργίου τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έρχεται είναι ότι χωρίς να ληφθεί απόφαση ή να γίνει συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φημολογείται ότι δεν θα ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα τον Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι βλέπει «διάφορους επιδημιολόγους να κάνουν βόλτα στα κανάλια και να λένε ότι δεν θα ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα τον Φεβρουάριο».

Ανέφερε συγκλονισμένος επίσης ότι, «έχει 3 μέρες που με παίρνουν δεκάδες επιχειρηματίες και εργαζόμενους και με ρωτούν τι θα κάνουμε με τις οικογένειές μας και τα παιδιά μας αν δεν μας ανοίξουν;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ