CIBA: Γίνονται προσπάθειες για απευθείας πτήσεις μεταξύ Κύπρου-Ινδίας

Ο πρόεδρος του Κυπρο-Ινδικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου μιλά στο Economy Today για τις τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Ινδίας και Κύπρου που ξεπερνούν τους παραδοσιακούς τομείς, ενώ αποκαλύπτει πως γίνονται προσπάθειες για απευθείας αεροπορικές πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών

«Οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Ινδίας και Κύπρου είναι τεράστιες και ξεπερνούν τους παραδοσιακούς τομείς», τονίζει σε συνέντευξή του στο Economy Today ο Χρυσήλιος Πελεκάνος, πρόεδρος του Κυπρο-Ινδικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου. Ο Χρυσήλιος Πελεκάνος σημειώνει ότι η Κύπρος δεν προσφέρει απλώς ένα γεωγραφικό άξονα, αλλά ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό οικοσύστημα, καθιστώντας τη μια συναρπαστική προοπτική για τις ινδικές επιχειρήσεις που στρέφουν το βλέμμα τους στην Ευρώπη, αναδεικνύοντας την προοπτική η Κύπρος να καταστεί η επενδυτική γέφυρα της Ινδίας προς την Ευρώπη.

Αποκαλύπτει τις προσπάθειες που γίνονται για απευθείας αεροπορικές πτήσεις ανάμεσα σε Κύπρο και Ινδία, η οποία θα αποτελέσει «μια πολιτιστική γέφυρα μεταξύ των χωρών μας». Δεν αφορά μόνο την ευκολία, σημειώνει αφού πρόκειται για τη γεφύρωση των δύο κόσμων, το να έρθουν οι άνθρωποι πιο κοντά και επιπλέον αφορά την απελευθέρωση των τεράστιων διμερών τουριστικών δυνατοτήτων.

Μπορείτε να παρουσιάσετε τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Κύπρου-Ινδίας (CIBA) και να μας εξηγήσετε τον ρόλο του;

Ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου-Ινδίας («CIBA»), λειτουργεί υπό την αιγίδα του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Ιδρύθηκε το 2005, με όραμα να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ενδυνάμωση των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ινδίας. Η βασική αποστολή του συνδέσμου είναι να ενισχύσει τις συνεργασίες και να συμβάλει στις επιχειρηματικές ευκαιρίες, να προωθεί τις επενδύσεις και να παρέχει μια πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις και των δύο χωρών, έτσι ώστε να ανταλλάσσουν απόψεις και γνώσεις, έχοντας ως κοινό σκοπό την αμοιβαία οικονομική ανάπτυξη. Ο σύνδεσμος υποστηρίζεται ενεργά από την πρεσβεία της Ινδίας και το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι διπλωματικοί δεσμοί μεταξύ Κύπρου και Ινδίας χρονολογούνται πάνω από 60 χρόνια, συμβολίζοντας ένα δεσμό που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στον αμοιβαίο σεβασμό. Με πρόσφατες σημαντικές επισκέψεις, όπως αυτή του υπουργού Λιμένων, Ναυτιλίας και Πλωτών Μεταφορών της Ινδίας στην Κύπρο, πώς βλέπετε αυτές τις δεσμεύσεις να ενδυναμώνουν το επιχειρηματικό τοπίο και να ενισχύουν την ιστορική σχέση μεταξύ των δύο χωρών;

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ινδίας δεν είναι απλώς ιστορικά ορόσημα. Αντιπροσωπεύουν πάνω από έξι δεκαετίες αμοιβαίας εμπιστοσύνης, σεβασμού και κοινών φιλοδοξιών. Οι πρόσφατες δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής επίσκεψης του Ινδού υπουργού Λιμένων, Ναυτιλίας και Πλωτών Μεταφορών τον Οκτώβριο του 2023 στο Maritime Cyprus 2023, σε συνδυασμό με την επίσκεψη του αξιότιμου υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας τον Δεκέμβριο του 2022, ενίσχυσαν το βάθος και το εύρος των δεσμών μας.

Επιπλέον, κατά την επίσκεψή τους συζητήθηκαν μια σειρά από τομείς, όπου η Κύπρος και η Ινδία συνεργάζονται ολοένα και στενότερα και έχουν το περιθώριο να αναπτύξουν περαιτέρω τους υπάρχοντες οικονομικούς και διπλωματικούς δεσμούς. Είναι προφανές ότι και τα δύο έθνη δεν επιθυμούν απλώς να διατηρήσουν το status quo, αλλά θέλουν να το υπερβούν. Για τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα που δραστηριοποιείται στην Ινδία μέσω Κύπρου και τις ινδικές επιχειρήσεις που επεκτείνονται στην Ευρώπη μέσω Κύπρου, αυτές οι δεσμεύσεις επιβεβαιώνουν τις υποσχόμενες προοπτικές του διαδρόμου Κύπρου-Ινδίας, σηματοδοτώντας μια εποχή ενισχυμένης διμερούς συνεργασίας και αμοιβαίας ανάπτυξης.

Η Κύπρος θεωρείται ολοένα και περισσότερο ως η «πύλη προς την Ευρώπη» για πολλές επιχειρήσεις. Πώς αυτή η τοποθέτηση ανοίγει τον δρόμο για τις ινδικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Ευρώπη; Μπορείτε να επισημάνετε τα διακριτά οφέλη που προσφέρει η Κύπρος σε ινδικές οντότητες που σκέφτονται μια ευρωπαϊκή βάση ή εμφάνιση;

Η εξαιρετική στρατηγική γεωγραφική θέση της Κύπρου, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής την καθιστά ως πύλη για την Ευρώπη. Για τις ινδικές επιχειρήσεις που προσβλέπουν σε ένα ευρωπαϊκό εγχείρημα, η Κύπρος προσφέρει ένα μοναδικό συνδυασμό πλεονεκτημάτων, καθώς διαθέτει ένα ισχυρό νομικό σύστημα που ενσταλάζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και μια φορολογική δομή που αναγνωρίζεται για το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, προς όφελος τόσο των επιχειρήσεων όσο και των ιδιωτών. Το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των ανθρώπων αποτελεί πλεονέκτημα της χώρας που λειτουργεί ως όφελος για τις εταιρείες που αναζητούν εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

Επιπλέον, η δέσμευση της Κύπρου για δράση σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την επενδυτική της ιδιότητα και την αταλάντευτη τήρηση των παγκόσμιων κανόνων, ενισχύει την απήχησή της. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με ένα σταθερό πολιτικό τοπίο, ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο, εκτεταμένη αεροπορική συνδεσιμότητα και υπερσύγχρονη υποδομή, υπογραμμίζουν την ελκυστικότητα της χώρας. Επιπρόσθετα, οι ευέλικτες μεταναστευτικές πολιτικές της Κύπρου εξυπηρετούν γενναιόδωρα τους μετόχους εκτός Ε.Ε., παρέχοντας στις επιχειρήσεις την ελευθερία να αξιοποιήσουν τα παγκόσμια ταλέντα. Ουσιαστικά, η Κύπρος δεν προσφέρει απλώς ένα γεωγραφικό άξονα, αλλά ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό οικοσύστημα, καθιστώντας τη μια συναρπαστική προοπτική για τις ινδικές επιχειρήσεις που στρέφουν το βλέμμα τους στην Ευρώπη.

Πρόσφατα, είδαμε μια αυξανόμενη τάση των μη κοινοτικών πολυεθνικών εταιρειών που φιλοδοξούν να τοποθετήσουν τις σημαίες τους σε ευρωπαϊκά εδάφη. Η Κύπρος θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ιδανικός προορισμός για τις επιχειρήσεις που στοχεύουν να εξοικειωθούν με τους κανονισμούς της Ε.Ε.. Η μικρότερη κλίμακα που προσφέρει η χώρα αποτελεί ένα λιγότερο αυστηρό και «εύκολο στην πλοήγηση» περιβάλλον για τη δοκιμή των υδάτων και την προσαρμογή στα ευρωπαϊκά πρότυπα, με σχετικά χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηπειρωτικές ευρωπαϊκές χώρες.

Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι η Κύπρος κατατάσσεται μεταξύ των 10 κορυφαίων χωρών στην Ινδία με σωρευτικές επενδύσεις 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Απρίλιο 2000 – Σεπτέμβριο 2022, υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο της στην ινδοευρωπαϊκή οικονομική δυναμική. Η Κύπρος κατατάσσεται στα Αμοιβαία Κεφάλαια ως Ξένοι Επενδυτές Χαρτοφυλακίου που είναι επιλέξιμοι για άδεια Κατηγορίας Ι και είναι μία από τις τρεις χώρες, εκτός των χωρών της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης, που έχει λάβει τέτοια έγκριση από την Κεντρική Κυβέρνηση της Ινδίας. Αυτή η ταξινόμηση προσφέρει διευκόλυνση επενδυτικών κεφαλαίων από την Κύπρο για επενδυτές και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στις αγορές της Ινδίας, ενισχύοντας περαιτέρω τη φήμη της Κύπρου ως πρωταρχικού κόμβου για τις επιχειρήσεις που πλοηγούνται στις αγορές της Ευρώπης και της Ινδίας.

Ποιοι αναδυόμενοι τομείς ή εξειδικευμένες βιομηχανίες πιστεύετε ότι έχουν αναξιοποίητες δυνατότητες συνεργασίας και ποια μοναδικά πλεονεκτήματα ή ευκαιρίες μπορεί να προσφέρει κάθε χώρα σε τέτοιες συνεργασίες;

Οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Ινδίας και Κύπρου είναι τεράστιες και ξεπερνούν τους παραδοσιακούς τομείς. Αναλογιστείτε την άνοδο τομέων όπως το FinTech, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αγροτεχνολογία. Αυτές δεν είναι απλώς αναδυόμενες βιομηχανίες, είναι τα σύνορα του μέλλοντος, που βρίθουν από ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιηθούν. Η Ινδία έχει δημιουργήσει μια εικόνα για τον εαυτό της στο παγκόσμιο τοπίο, στην οποία ξεχωρίζουν η εντυπωσιακή δεξαμενή ταλέντων πληροφορικής και οι πρωτοποριακές τεχνολογικές καινοτομίες της. Η ποιότητα της καινοτομίας και η ταχύτητα προσαρμογής διακρίνουν την Ινδία, η οποία σε συνδυασμό με το ισχυρό ρυθμιστικό περιβάλλον και τη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια φόρμουλα επιτυχίας στον τομέα του FinTech.

Η Κύπρος, ως πλατφόρμα για την ευρωπαϊκή αγορά, μπορεί να είναι ένας τρομερός σύμμαχος για τις ινδικές νεοφυείς επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που στοχεύουν στην ευρωπαϊκή παρουσία. Ομοίως, οι σφαίρες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αγροτεχνολογίας προσφέρουν δυνατότητες για συνεργασία. Καθώς η παγκόσμια εστίαση μετατοπίζεται προς τη βιώσιμη ενέργεια, οι πολιτικές και η δέσμευση της Κύπρου για πράσινες πρωτοβουλίες μπορούν να βρουν έναν εξαιρετικό εταίρο στην τεχνολογική ικανότητα της Ινδίας και στην τεράστια αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.Από την άλλη πλευρά, η αξιοζήλευτη θέση της Κύπρου στη Ναυτιλία και στον Τουρισμό αποτελεί μια προσοδοφόρα πρόταση για την Ινδία.

Με την απέραντη ακτογραμμή της και τον αυξανόμενο πληθυσμό τής μεσαίας τάξης με όρεξη για ταξίδια, η Ινδία μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από τις καθιερωμένες ναυτιλιακές διαδρομές της Κύπρου και τα διάσημα τουριστικά σημεία ενδιαφέροντος. Η Κύπρος μπορεί να χρησιμεύσει ως προτιμώμενος προορισμός για Ινδούς τουρίστες, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως κόμβος για ανεφοδιασμό, τροφοδοτώντας την εκτεταμένη εξαγωγική αγορά της Ινδίας. Επιπλέον, υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος όπου οι επιχειρήσεις και από τις δύο χώρες μπορούν να ευδοκιμήσουν. Αυτό μπορεί να αφορά είτε τις παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακές ακαδημίες της Κύπρου που εξυπηρετούν νέους ναυτικούς της Ινδίας είτε τους κόμβους πληροφορικής της Ινδίας που προσφέρουν τεχνολογικές λύσεις σε κυπριακές επιχειρήσεις. Ουσιαστικά, αυτή η συνεργασία δεν έχει να κάνει με μια χώρα που θα ωφεληθεί σε βάρος μιας άλλης. Είναι μια υπόθεση win-win που όλοι κερδίζουν. Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για μια μονόπλευρη συνεργασία. Και τα δύο έθνη φέρνουν στο τραπέζι μοναδικά και ανεκτίμητα πλεονεκτήματα.

Με την Κύπρο και την Ινδία να διαθέτουν πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, πόσο αποφασιστικής σημασίας είναι η δημιουργία μιας απευθείας αεροπορικής σύνδεσης  για την προώθηση του τουρισμού;

Η πολιτιστική ιστορία τόσο της Κύπρου όσο και της Ινδίας είναι πλούσια και ποικίλη. Η δημιουργία μιας απευθείας αεροπορικής σύνδεσης είναι παρόμοια με τη δημιουργία μιας πολιτιστικής γέφυρας μεταξύ των χωρών μας. Δεν αφορά μόνο την ευκολία. Πρόκειται για τη γεφύρωση των δύο κόσμων, το να έρθουν οι άνθρωποι πιο κοντά και επιπλέον αφορά την απελευθέρωση των  τεράστιων διμερών τουριστικών δυνατοτήτων. Κάνοντας τα ταξίδια μεταξύ των χωρών μας πιο προσιτά, όχι μόνο προάγουμε τον τουρισμό αλλά ενθαρρύνουμε και τις πολιτιστικές ανταλλαγές.

Οι απευθείας πτήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερες κοινές εμπειρίες. Δεν είναι μόνο να βλέπεις νέα μέρη αλλά και να κατανοείς τους διαφορετικούς τρόπους ζωής. Στο CIBA, αναγνωρίζουμε τη δυναμική που υπάρχει και τον βαθύ αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτό και ως εκ τούτου, διερευνούμε ενεργά αυτήν τη δυνατότητα με διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης, στην προσπάθειά μας να κάνουμε αυτό το όραμα πραγματικότητα.

Κοιτάζοντας το μέλλον, ποιος είναι ο οδικός χάρτης του CIBA για τα επόμενα πέντε χρόνια για να εδραιώσει περαιτέρω την Κύπρο όχι απλώς ως τουριστικό προορισμό, αλλά ως κεντρική γέφυρα για τις επιχειρήσεις μεταξύ Ινδίας και Ευρώπης;

Κοιτάζοντας το μέλλον, το CIBA οραματίζεται ένα δυναμικό ρόλο στη διαμόρφωση του επιχειρηματικού τοπίου μεταξύ Ινδίας και Κύπρου. Ο οδικός μας χάρτης είναι φιλόδοξος αλλά εφικτός. Στόχος μας είναι να διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις, τις εμπορικές εκθέσεις και την ανταλλαγή γνώσεων. Επιπλέον, θέλουμε να διοργανώσουμε περισσότερες επισκέψεις των  επιχειρηματικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών, καθώς αυτές λειτουργούν ως πλατφόρμα για τις δύο χώρες για να συναντηθούν και να εξερευνήσουν ευκαιρίες αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η προώθηση της Κύπρου όχι μόνο ως επιχειρηματικός προορισμός αλλά ως πύλη της Ινδίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και η συνεργασία με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και από τις δύο χώρες μπορούν να εξασφαλίσουν ένα απρόσκοπτο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Τέλος, στόχος μας είναι και η προώθηση συνεργασιών σε αναδυόμενους τομείς καθώς και η ενθάρρυνση κοινοπραξιών και επενδύσεων. Αποσκοπούμε στο να δημιουργήσουμε ισχυρούς επιχειρηματικούς δεσμούς με διάρκεια που θα βοηθήσουν και τις δύο χώρες μας να εξελιχθούν. Εκτιμούμε την κοινή μας ιστορία και την εμπιστοσύνη που υπάρχει και είμαστε έτοιμοι και ενθουσιασμένοι να συνεργαστούμε για ένα πιο λαμπρό μέλλον τόσο για την Ινδία όσο και για την Κύπρο, ώστε να γράψουμε μαζί το επόμενο και πολλά υποσχόμενο κεφάλαιο.

Διαβάστε επίσης: Πώς η μοίρα τον «έφερε» από την Ινδία στην Κύπρο - Το success story του ιδρυτή της AEON

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ