Χαιρετίζει το Υπ. Γεωργίας την απόρριψη της προσφυγής για το «χαλλούμι» ΠΟΠ

Tο επόμενο σημαντικό ορόσημο είναι η δημοσίευση του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, που αναμένεται τον επόμενο Μάρτιο

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος χαιρετίζει τη σημερινή απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει της οποίας απορρίφθηκε η προσφυγή για ακύρωση του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/591 της Επιτροπής, της 12ης Απριλίου 2021, για την καταχώριση ονομασίας στο Μητρώο των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων [«Χαλλούμι» (Halloumi)/«Hellim» (ΠΟΠ)].

Ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας αναφέρει ότι το επόμενο σημαντικό ορόσημο είναι η δημοσίευση του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, που αναμένεται τον επόμενο Μάρτιο και προβλέπει τη δυνατότητα παράτασης της μεταβατικής περιόδου κατά πέντε έτη για την εφαρμογή των προδιαγραφών παραγωγής του προϊόντος.

Υπενθυμίζει ότι όπως ανακοινώθηκε και στις 26 Ιανουαρίου 2024, το επόμενο χρονικό διάστημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων στον τομέα παραγωγής χαλλουμιού (τυροκόμοι, αγελαδοτρόφοι, αιγοπροβατοτρόφοι), όπου θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Το Υπουργείο τονίζει ότι συνεχίζει "τη σκληρή δουλειά, στη βάση της υλοποίησης του Προγράμματος Διακυβέρνησης, με ενέργειες που στοχεύουν στην προστασία και προώθηση του χαλλουμιού ΠΟΠ και στην εντατικοποίηση των ελέγχων πιστοποίησης της αυθεντικότητας του παραγόμενου χαλλουμιού ΠΟΠ, όπως αυτοί ορίζονται από τις προδιαγραφές που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ. Προχωράμε με την κατάρτιση της Διεπιστημονικής Επιτροπής, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, καθώς και με τη δημιουργία λογισμικού καταμέτρησης της ποσότητας του αιγοπρόβειου γάλακτος".

Σημειώνεται ότι, όσον αφορά την ελάχιστη αναλογία αιγινού και πρόβειου γάλακτος στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χαλλουμιού, είναι σε ισχύ το σχετικό Διάταγμα του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (Κ.Δ.Π 35/2024) που καθορίζει τις ποσοστώσεις. Όπως προβλέπει το Διάταγμα, για την περίοδο μεταξύ της 31ης Ιανουαρίου και της 21ης Φεβρουαρίου 2024 περιλαμβανομένων η ελάχιστη αναλογία καθορίζεται στο 19% και για την περίοδο μεταξύ της 22ας Φεβρουαρίου 2024 και της 9ης Ιουλίου 2024 περιλαμβανομένων, στο 25%.

ΚΥΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ναι» Υπουργικού για αύξηση της άδειας μητρότητας - Τι αλλάζει (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ