Προτεραιότητα το ενεργειακό πρόγραμμα - Συζητήσεις με Ισραήλ για Αφροδίτη

Κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανία τονίστηκε η σημασία του ενεργειακού σχεδιασμού και αναφέρθηκε το ζήτημα που υπάρχει με το Ισραήλ.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 συνεχίστηκε σήμερα, Πέμπτη, με το Υπουργείο Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας να παρουσιάζει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου για το 2021.

Κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, από την Υπουργό Νατάσα Πηλείδου αναφέρθηκε ότι ο φετινός προϋπολογισμός του Υπουργείου είναι μειωμένος σε σχέση με πέρσι, αφού κυμαίνεται στα 91,1 εκατομμύρια ευρώ, 10,9 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από πέρσι.

Προτεραιότητα το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Τονίστηκε ότι προτεραιότητα για το 2021 αποτελεί το ερευνητικό και επιβεβαιωτικό πρόγραμμα γεωτρήσεων των αδειούχων εταιρειών/κοινοπραξιών εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Δημοκρατίας.

Οι κυριότερες δαπάνες της Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων αφορούν 3,36 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν εκπαίδευση σε θέματα υδρογονανθράκων, 3 εκατομμύρια ευρώ για διαχείριση υδρογονανθράκων και 52 χιλιάδες ευρώ για σκοπούς "επαναφοράς περιβάλλοντος".

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα των γεωτρήσεων και απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών του Δημοκρατικού Συναγερμού, η Νατάσα Πηλείδου ανέφερε ότι είναι διατεθειμένη να προβεί σε λεπτομερή ανάλυση σε ειδική συνεδρία με τους βουλευτές για το πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα.

Η κ. Πηλείδου τόνισε ότι οι εξελίξεις που αφορούν την πανδημία του κορωνοϊού επηρεάζουν και τις εξελίξεις του ερευνητικού προγράμματος που προγραμματίζεται να συνεχίσει κανονικά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Επεσήμανε ότι γίνεται αγώνας από το Υπουργείο και τα αρμόδια τμήματα ούτως ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στον προγραμματισμό που έχει γίνει.

Διαφορά Κύπρου Ισραήλ και 2022 προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου

Όσον αφορά τη διαφορά Κύπρου – Ισραήλ για το κοίτασμα Αφροδίτη ανέφερε ότι το Υπουργείο υπέβαλε πρόσφατα νέα βελτιωμένη πρόταση στο Ισραήλ και περιμένει απάντηση από το Ισραήλ. Μάλιστα πρόσφατα, είπε, έστειλαν και σχετική υπενθύμιση αφού επιθυμούν το θέμα να κλείσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Economy Today, οι διαφορές με το Ισραήλ σχετίζονται με τα ποσοστά που θα δοθούν στο Ισραήλ από την εκμετάλλευση του κοιτάσματος στο Οικόπεδο 12.
 
Όσον αφορά την προμήθεια ΥΦΑ στην Κύπρο είπε ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση των έργων το 2022. Σημείωσε ότι η επίβλεψη του έργου έχει ανατεθεί σε διεθνή εταιρεία και προχωρά με καλούς ρυθμούς, ωστόσο επεσήμανε ότι υπάρχει ένα σοβαρό θέμα που εκκρεμεί στη Νομική Υπηρεσία που είναι η μετατροπή της ΔΕΦΑ σε εταιρεία δημοσίου δικαίου, και αναμένεται πριν το τέλος του χρόνου να υπάρχει απάντηση, ενώ εκκρεμεί η πλήρωση σημαντικών θέσεων εργασίας στη ΔΕΦΑ.

Η Υπουργός σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι που εργάζονται στις πλατφόρμες ήδη προβάλλουν τις ανησυχίες τους που αφορούν την επικινδυνότητα λόγω της πανδημίας, σχετικά με την φυσική τους παρουσία στους χώρους εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ