Αυτό είναι το Σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για Όλους» - Πώς θα είναι οι λογαριασμοί

Ο Υπουργός Ενέργειας παρουσίασε σήμερα τις λεπτομέρειες του Σχεδίου που θα τεθεί σε εφαρμογή αρχές του 2024 - Ποια τα ποσά και οι κατηγορίες δικαιούχων (Πίνακες)

Στην παρουσίαση του Σχεδίου «Φωτοβολταϊκά για Όλους», προέβη σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, το οποίο προγραμματίζεται να προκηρυχθεί στις αρχές του 2024. 

Στόχος του Σχεδίου είναι να δοθεί η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές, δημιουργώντας τη νέα κατηγορία «Φωτοβολταϊκά για Όλους» που θα επιτρέπει σε όσους ιδιοκτήτες υφιστάμενων κατοικιών δεν έχουν το αρχικό κεφάλαιο, να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σύστημα μέχρι 4.16 kW στην οικία τους (αντιστοιχεί στην κατανάλωση ενός μέσου νοικοκυριού – συνολική κατανάλωση το προηγούμενο έτος ≈ 6.000 kWh).

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου, οι αιτητές:

  • Θα λαμβάνουν προέγκριση της αίτησης και θα μπορούν να προχωρήσουν σε εγκατάσταση χωρίς αρχικό κεφάλαιο.
  • Θα απολαμβάνουν εξοικονόμηση από την πρώτη μέρα σύνδεσης και
  • Θα προχωρούν σε αποπληρωμή του συστήματος με διμηνιαίες χρεώσεις ύψους €150 μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας. 

Οι επιλογές χρηματοδότησης 

Το κονδύλι για το Σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για Όλους», το οποίο προέρχεται από το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΑΠΕ-ΕΞΕ), ανέρχεται στα €30 εκατομμύρια, και αναμένεται να αντιστοιχεί σε 6.000 αιτήσεις.

Σε ό,τι αφορά το σύνολο των κατηγοριών, ο προϋπολογισμός θα ανέλθει στα €70 εκατομμύρια, με τους δικαιούχους να χωρίζονται στις ακόλουθες τρεις κατηγορίες: 

 

 

Για όλες τις κατηγορίες του Σχεδίου, ο κ. Παπαναστασίου επεσήμανε πως το Υπουργείο επεξεργάζεται την εφαρμογή απλοποιημένων διαδικασιών και την επίσπευση καταβολής χορηγιών, ενώ ανακοίνωσε πως θα υπάρχουν "συμμετέχοντες εγκαταστάτες" που θα αναλάβουν μέρος της γραφειοκρατίας προς όφελος των αιτητών.

Επιπρόσθετα, θα λειτουργήσει μηχανογραφικό σύστημα για το «ΦΒ για Όλους», για την καταχώρηση των εισπράξεων, το οποίο οι αιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν για να παρακολουθούν τα στοιχεία αποπληρωμής του συστήματός τους.

Πώς θα μοιάζουν οι λογαριασμοί 

Ο Υπουργός Ενέργειας, έδωσε μάλιστα και παραδείγματα για το πώς θα μοιάζουν οι λογαριασμοί της ΑΗΚ για όσους συμμετάσχουν στο Σχέδιο, εγκαθιστώντας συστήματα των 4kW και 3kW.

Όπως φαίνεται πιο κάτω,  για ένα υποστατικό με μέση κατανάλωση 1.100 kWh τη διμηνία -που αντιστοιχεί σήμερα σε λογαριασμό ηλεκτρισμού ύψους €370 τη διμηνία- μετά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος 4kW, ο λογαριασμός θα μειωθεί σε €207, ποσό που περιλαμβάνει και τα €150 για αποπληρωμή του συστήματος. Μετά την εξόφληση των φωτοβολταϊκών, που αναμένεται να διαρκέσει 4-5 έτη, ο λογαριασμός του ρεύματος αναμένεται να μειωθεί σε €57 τη διμηνία.

Το ποσό για την αγορά και εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος θα δίνεται απευθείας στην εταιρεία εγκατάστασης, η οποία θα πρέπει να είναι στο σχετικό μητρώο εγκαταστατών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Το ποσό της χορηγίας καλύπτει και το ΦΠΑ, ενώ όπως προαναφέρθηκε η εταιρεία η θα αναλαμβάνει και μέρος της γραφειοκρατίας προς όφελος των αιτητών.

Σημαντικό στοιχεία αποτελεί επίσης το ότι δεν θα υπάρχουν οικονομικά κριτήρια για την έγκριση της αίτησης. «Τα μόνα κριτήρια είναι η ισχύς του συστήματος για να απευθύνεται σε μεσαία και μικρά σπίτια», σημείωσε, προσθέτοντας ότι θα αξιολογείται η μέση κατανάλωση από την ΑΗΚ, και θα πρέπει να είναι γύρω στις 1.100 κιλοβατώρες.

Ο τρόπος διαχείρισης

Ο Υπουργός Ενέργειας ανέλυσε επίσης τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση του Σχεδίου, μεταξύ ποιων θα διευθετούνται οι συμβάσεις και πώς θα κατανέμεται η καταβολή των δόσεων. 

Διαβάστε επίσης: ΥΠΟΙΚ για Ρώσο κουρεμένο: «Θα δούμε πώς θα το χειριστεί η Κυβέρνηση»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ