Προτού λάβει οποιεσδήποτε αποφάσεις η Κυβέρνηση θα αναμένει το αποτέλεσμα της έφεσης που καταχώρησε η Νομική Υπηρεσία στην απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, η οποία δικαίωνε Ρώσο καταθέτη της Λαϊκής Τράπεζας, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός.
Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο κ Κεραυνός αναφέρθηκε αρχικά σε «δεκάδες» ή ακόμη και «εκατοντάδες»υποθέσεις που είχαν άλλη κατάληξη στο δικαστήριο, την ώρα που κάποιες άλλες έχουν ήδη αποσυρθεί.
Ερωτηθείς για το κατά πόσο η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να καταβάλει το ποσό που επιδικάστηκε από το Δικαστήριο, αν η έφεση δικαιώσει εκ νέου τον Ρώσο καταθέση, ο κ. Κεραυνός απάντησε πως πρόκειται για υποθετικό ερώτημα και ότι θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε την κατάληξη.
«Ανάλογα με την κατάληξη η Κυβέρνηση θα χειριστεί το θέμα με κάθε υπευθυνότητα και σοβαρότητα», σημείωσε.
Υπενθυμίζεται πως με τη χθεσινή απόφαση, κατά την οποία οι εναγόμενο (ΚΤΚ και ΚΔ) έχουν επιδικαστεί να πληρώσουν στον ενάγοντα καταθέτη ποσό ύψους 780.832 ευρώ, πλέον νόμιμους τόκους και δικηγορικά έξοδα.
Στο ερώτημα για το εάν τα ταμεία του κράτους διαθέτουν τα ποσά που ενδεχομένως να πρέπει να πληρωθούν και σε άλλους «δικαιωμένους» καταθέτες, ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε «ας μην ανησυχούμε από τώρα, να περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις».
Όπως είπε, δεν υπάρχει θέμα πανικού ή ανησυχίας. «Η Κυβέρνηση δεν πανικοβάλλεται, μελετά με σοβαρότητα τις εξελίξεις και ανάλογα θα ενεργήσει», επισήμανε.
Το κούρεμα και το snowball effect
Σχολιάζοντας το κατά πόσο το κούρεμα θα μπορούσε να αποφευχθεί ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε πως υπάρχουν διάφορες απόψεις γύρω από αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζοντας πως «θα πρέπει να ενεργούμε προληπτικά και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις ώστε να παίρνουμε μέτρα στον κατάλληλο χρόνο, την κατάλληλη ώρα».
Όπως είπε, εάν αφήνουμε τα προβλήματα να μεγαλώνουν τότε δημιουργείται το “Snowball effect". Μεγαλώνει δηλαδή, η μπάλα και μας πλακώνει όλους, συμπλήρωσε.
Επισήμανε πως σε ότι αφορά την περίοδο εκείνοι οι εμπλεκόμενοι ήταν πάρα πολλοί, καθώς είχε καταρρεύσει ολόκληρη η οικονομία της χώρας.
Το πιο σημαντικό, τόνισε είναι να παίρνουμε παραδείγματα από τις εμπειρίες μας, καλές και κακιές, και να λειτουργούμε από εδώ και πέρα όσο πιο υπεύθυνα και σοβαρά μπορούμε, καθώς όπως βλέπουμε η κρίση έρχεται η μία μετά την άλλη.
Διαβάστε επίσης: Ο ασκός του Αιόλου και οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι με αγωγές των «κουρεμένων»