Κίνδυνος να εκτοξευθεί η τιμή του πετρελαίου μετά την κατάληψη πλοίου από τους Χούθι

Ορόσημο η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ το σαββατοκυρίακο αναφέρει ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Simon Henderson σε ανάλυσή του στο Washington Institute

Στο πώς η κινηματογραφική επίθεση των Χούτις σε πλοίο στην Υεμένη μπορεί να οδηγήσει σε εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου επικεντρώνεται ο αναλυτής Simon Henderson, διευθυντής του προγράμματος Bernstein για τον Κόλπο και την Ενεργειακή Πολιτική στο Ινστιτούτο Ουάσινγκτον, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα ενέργειας στις χώρες του Περσικού Κόλπου. 

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της δεξαμενής σκέψης Washington Institute με τίτλο “Η κατάληψη πλοίου από τους Χούτι, η συνάντηση του ΟΠΕΚ+ και τα σχέδια της COP28 θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν τις τιμές του πετρελαίου”, ο Henderson περιγράφει πως η επικείμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ που αποτελείται από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και τους συμμάχους του, μπορεί να ωθήσει εκ νέου προς τα πάνω τις τιμές του μαύρου χρυσού. 

Η συνάντηση που είναι προγραμματισμένη για το σαββατοκύριακο, θα ήταν “ενδιαφέρουσα” λέει ο Henderson, για τον κόσμο της ενέργειας, αλλά η κατάληψη ενός εμπορικού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα την Κυριακή από φιλοϊρανικές φυλές Χούτι στην Υεμένη την έκανε διπλά ενδιαφέρουσα.

Οι Χούθι φαίνεται να δικαιολογούν την ενέργειά τους επειδή το πλοίο, που εκτελούσε δρομολόγιο από την Τουρκία προς την Ινδία, ανήκε εν μέρει σε έναν Ισραηλινό επιχειρηματία. 

Όμως, όπως σημειώνει ο Bernstein, αυτή η παράπλευρη αναφορά στις συνεχιζόμενες μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας έχει άμεσες συνέπειες για την ενέργεια, και επομένως για την τιμή του πετρελαίου.

Η κατάληψη του "Galaxy Leader" πραγματοποιήθηκε αφού είχε διέλθει από τη διώρυγα του Σουέζ και είχε περάσει από την παραθαλάσσια πόλη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Έπρεπε ακόμη να περάσει από το στενό Bab al-Mandab, τη στενή υδάτινη οδό μεταξύ της αραβικής χερσονήσου και του Κέρατος της Αφρικής.

Η κρισιμότητα των στενών και η απάντηση των ΗΠΑ 

Τόσο το συγκεκριμένο στενό όσο και η Διώρυγα του Σουέζ είναι, κατά τη στρατιωτική ορολογία, "σημεία ασφυξίας", όπως και τα τα Στενά του Ορμούζ μεταξύ του Περσικού Κόλπου και του Ινδικού Ωκεανού, στη βόρεια πλευρά της Αραβίας. 

Όσον αφορά τις εξαγωγές πετρελαίου, το πέρασμα του Ορμούζ αριθμεί τις μεγαλύτερες ποσότητες, αλλά το Bab και η διώρυγα του Σουέζ είναι επίσης κρίσιμα. Το Πεντάγωνο έχει αναμφίβολα επανεξετάσει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για να διασφαλίσει ότι το διεθνές εμπόριο δεν θα τεθεί σε κίνδυνο. Τουλάχιστον, αυτό πιθανόν να συνεπάγεται επίδειξη ναυτικής δύναμης. Το ευτυχές, όπως αναφέρει, είναι ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διαθέτει δύο ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων στην περιοχή. Αλλά θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει μια πιο "κινητική" απάντηση.

Τα σενάρια αντίδρασης ΟΠΕΚ+ και αγορών

Ο Henderson τονίζει πως θα δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό στις αγορές πετρελαίου. 

Στις 16 Νοεμβρίου, ο “γκουρού”, όπως τον αποκαλεί, της ενέργειας Daniel Yergin έγραψε ένα άρθρο γνώμης στη Wall Street Journal, με τίτλο "Όλα είναι ήσυχα στις αγορές πετρελαίου - προς το παρόν", με μια σημείωση: "Αυτό θα άλλαζε αν ο πόλεμος [στη Γάζα] εξαπλωνόταν, αλλά το Ιράν και η Κίνα έχουν συμφέρον να τον περιορίσουν".

Μια μέρα αργότερα, ο συντάκτης ενέργειας των Financial Times ανέφερε: "Ο ΟΠΕΚ+ ζυγίζει περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή καθώς ο θυμός αυξάνεται για τη Γάζα", αποδίδοντας τις αναφορές σε πρόσωπο που βρίσκεται κοντά σε ανώτερα στελέχη του ΟΠΕΚ του Κόλπου ότι "δεν πρέπει να υποτιμάτε το επίπεδο του θυμού που υπάρχει και την πίεση που αισθάνονται οι ηγέτες του Κόλπου από τους πληθυσμούς τους να φανεί ότι αντιδρούν με κάποιο τρόπο".

Το Κουβέιτ, η Αλγερία και το Ιράν χαρακτηρίστηκαν ως οι "πιο ταραγμένοι από τη σύγκρουση". Εκεί αναμένονταν περικοπές, ή τουλάχιστον πιέσεις για αυτές, αλλά οι Financial Times εικάζουν επίσης ότι η Σαουδική Αραβία θα παρατείνει τη δική της εθελοντική περικοπή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα μέχρι το νέο έτος.

Η πρόκληση φαίνεται να έγκειται στην ικανότητα να μπορέσει κανείς να προβλέψει πώς ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θα ισορροπήσει τη θέση του στον κόσμο με την όποια πίεση από τους απλούς Σαουδάραβες. 

Το φιλόδοξο οικονομικό του σχέδιο Vision 2030 χρειάζεται μια τιμή πετρελαίου τουλάχιστον $80 ανά βαρέλι και πιθανότατα  $100 ανά βαρέλι. Ο MbS, όπως είναι γνωστός, έχει περάσει τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθώντας να συνάψει συμφωνία με τους Χούτι στην Υεμένη, αφού απέτυχε να τους νικήσει στη μάχη.

“Σφήνα” η σύνοδος COP28

Μια ακόμη ανατροπή στην ιστορία μπορεί να είναι η περιβαλλοντική σύνοδος κορυφής COP 28, η οποία ξεκινά στις 30 Νοεμβρίου στο Ντουμπάι, την κύρια εμπορική πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). 

Τα άσχημα νέα από τη Γάζα θα μπορούσαν να αποσπάσουν την προσοχή των ηγετών σε αυτή τη συνάντηση, η οποία ήδη αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο "πράσινων διαμαρτυριών" από παρατηρητές που θα έρθουν αεροπορικώς από όλο τον κόσμο. Οι ανοιχτές μορφές πολιτικής έκφρασης, που δεν επαινούν την κυβερνώσα οικογένεια, συνήθως δεν εμφανίζονται στα ΗΑΕ.

Εν αναμονή…

Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε εκπληκτικά κατά μερικά δολάρια πριν από το κλείσιμο της αγοράς την Παρασκευή, στα 81 δολάρια περίπου για το ευρέως διαπραγματεύσιμο αργό τύπου Brent. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με μερικούς μήνες πριν, όταν φαινόταν να κατευθύνεται προς τα 100 δολάρια το βαρέλι. Οι επόμενες ημέρες θα μπορούσαν να την ωθήσουν ξανά σε αυτό το έδαφος, ή και πέραν αυτού.

Διαβάστε επίσης: Ναυτιλία: Πώς έγινε η επίθεση των Χούτι σε πλοίο στην Υεμένη (Βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ