ΡΑΕΚ: Αύξησε 76% το τέλος Δημόσιας Ωφελείας της ΑΗΚ - Τι σημαίνει για καταναλωτές

Η απόφαση αυτή της ΡΑΕΚ έχει ισχύ από τον Ιανουάριο του 2024

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕΚ) αύξησε κατά 76% το τέλος Δημόσιας Ωφελείας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας που πληρώνουν οι καταναλωτές, μέσω του λογαριασμού τους για την κατανάλωση ηλεκτρισμού, που λαμβάνουν από την ΑΗΚ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης, ο οποίος σημείωσε ότι η απόφαση αυτή της ΡΑΕΚ θα έχει ισχύ από τον Ιανουάριο του 2024.

Το πληρώνουν οι καταναλωτές

«Αυτό το τέλος καταβάλλεται από τους καταναλωτές για να επιδοτούνται οι ευάλωτες ομάδες», εξήγησε ο κ. Δρουσιώτης, ο οποίος τόνισε ότι ο Σύνδεσμος δεν είναι εναντίον της επιδότησης των ευάλωτων ομάδων «αλλά το τέλος διπλασιάστηκε και δεν έγινε από κανέναν κάποια νύξη».

Όπως είπε, το τέλος ήταν €0,00058/kWh με απόφαση της ΡΑΕΚ τον Μάιο του 2023 και με ισχύ τον Ιούνιο του ίδιου έτους, ενώ με νέα απόφαση της στις 8 Δεκεμβρίου του 2023 το τέλος αυξάνεται στα €0,00102/kWh με ισχύ τον Ιανουάριο του 2024.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕΚ, με θέμα «Διατίμηση για την Ανάκτηση Δαπανών Υποχρεώσεων Δημοσίας Ωφέλειας (Δ-ΥΔΩ)», τα μέλη της Ανώτερης Διοίκησης της αποφάσισαν την έγκριση της διατίμησης για την ανάκτηση των δαπανών των ΥΔΩ (Δ-ΥΔΩ) στα €0,00102/kWh.

Επίσης, αποφάσισαν την εφαρμογή της αναθεωρημένης διατίμησης Δ-ΥΔΩ από τις τιμολογήσεις των καταναλωτών, από όλους τους Προμηθευτές Ηλεκτρισμού σε τελικούς πελάτες για τους μηνιαίους καταναλωτές, από τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού η καταμέτρηση των οποίων θα γίνει στο τέλος του μηνός Ιανουαρίου 2024, και για τους διμηνιαίους καταναλωτές, από τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού η καταμέτρηση των οποίων θα αρχίσει να γίνεται από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Στο πλαίσιο «πλήρους διαφάνειας και ενημέρωσης όλων των ενδιαφερομένων μερών», η απόφαση αυτή είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΡΑΕΚ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Αφήνουν ίδιες τις τιμές αλλά μειώνουν την ποσότητα - SOS προς καταναλωτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ