Κυβέρνηση: Θετική στη δημιουργία δικοινοτικού ΦΒ πάρκου στη νεκρή ζώνη

Η Κομισιόν ξεκίνησε συζητήσεις για τον πρώτο δικοινοτικό ηλιακό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στην Κύπρο - Βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο σημείωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Θετικά αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δημιουργία δικοινοτικού φωτοβολταϊκού πάρκου στη νεκρή ζώνη.

Σε παρέμβασή του στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, σημείωσε ότι το σχέδιο βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, αφού πρέπει να διευκρινιστούν προηγουμένως θέματα όπως ο τόπος εγκατάστασης, η χρηματοδότηση του έργου και η κατανομή του παραγόμενου ρεύματος. "Δεν θέλουμε", είπε χαρακτηριστικά, "να υπάρχει σε αυτό το θέμα μονόπλευρη καλή βούληση".

Ηλιακός σταθμός ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος 36 MW στην Πράσινη Γραμμή

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χθες ξεκίνησε συζητήσεις με τις δύο κοινότητες σχετικά με τα αποτελέσματα μιας χρηματοδοτούμενης από την ΕΕ προκαταρκτικής μελέτης σκοπιμότητας για την πιθανή δημιουργία του πρώτου δικοινοτικού ηλιακού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην Κύπρο.

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν επίσημα, όπως ανέφερε, με μια συνάντηση εκπροσώπων και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, υπό την προεδρία του Μάριο Νάβα, Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η προκαταρκτική μελέτη σκοπιμότητας, η οποία χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας της ΕΕ για την τουρκοκυπριακή κοινότητα και εκπονήθηκε σε συνεργασία με το αναπτυξιακό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, προβλέπει έναν ηλιακό σταθμό ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος 36 MW στην Πράσινη Γραμμή, ο οποίος θα χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκά και συσσωρευτές με δυναμικότητα αποθήκευσης 3 ωρών. Η δημιουργία της εγκατάστασης αποθήκευσης θα αποτελέσει μια καινοτομία για την Κύπρο και θα συμβάλει στη διάδοση αυτής της πρακτικής, η οποία επεκτείνει την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας πέρα από τις ώρες ηλιοφάνειας.

ΜΟΕ λέει η Κομισιόν

Όπως σημειώνει η Κομισιόν, "εάν οι δύο κοινότητες καταλήξουν σε συμφωνία, αυτό το φιλόδοξο έργο θα αποτελέσει ένα σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενισχύοντας τη δικοινοτική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και στηρίζοντας τον οικολογικό προσανατολισμό των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας και των δύο κοινοτήτων".

Μπορεί επίσης, προστίθεται, να χρησιμεύσει ως πρότυπο για περαιτέρω επενδύσεις σε έργα ηλιακής ενέργειας στην Κύπρο και να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για τη βελτίωση του ενεργειακού εφοδιασμού της Κύπρου και της αποθήκευσης ενέργειας στη νήσο.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται πως η ανεξάρτητη επιστημονική αξιολόγηση των διαθέσιμων επιλογών έχει προετοιμάσει το έδαφος ώστε οι δύο κοινότητες να καταλήξουν σε συμφωνία για τις βασικές πτυχές του ηλιακού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, μεταξύ άλλων όσον αφορά την ακριβή τοποθεσία του, τις προτεινόμενες τεχνολογικές και τεχνικές λύσεις, τη χρηματοδότηση της επένδυσης και τους τρόπους κοινής χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας.

"Μόλις επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τη μελλοντική πορεία, η Επιτροπή θα είναι έτοιμη στηρίξει τα επόμενα βήματα και να βοηθήσει στην προετοιμασία και την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του ηλιακού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής", συμπληρώνει. 

Ο κ. Νάβα δήλωσε πως «το έργο αυτό έχει τεράστιες δυνατότητες. Μπορεί να φέρει πιο κοντά τις δύο κοινότητες, να προωθήσει περαιτέρω τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε μια εποχή κατά την οποία μια νέα απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών αναζητά κοινό έδαφος μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Προτρέπω, λοιπόν, τις κοινότητες να συμφωνήσουν για όλες τις λεπτομέρειες το συντομότερο δυνατόν, ώστε το έργο να μπορέσει να προχωρήσει στην επόμενη φάση». 

Διαβάστε επίσης: Δικηγόροι-λογιστές vs Κυβέρνηση: Τύμπανα πολέμου για Ενιαία Εποπτική Αρχή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ