Η Ολυμπία Οδός θα καλύπτει το 100% με δική της ενέργεια

Τοποθετούνται 17 φωτοβολταϊκά πάρκα κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου με παραγωγική ισχύ 9,5MWp

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα φωτοβολταϊκών πάρκων σε αυτοκινητόδρομο στην Ελλάδα αναπτύσσεται στην Ολυμπία Οδό.

Συγκεκριμένα, στον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα – Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος θα εγκατασταθούν 17 φωτοβολταϊκά πάρκα σε στέγαστρα και χώρους στάθμευσης των κέντρων συντήρησης του αυτοκινητόδρομου, σε στέγαστρα σταθμών διοδίων και σε ανεκμετάλλευτους χώρους κοντά σε κτήρια και σήραγγες εντός του Έργου Παραχώρησης.

Η ισχύς αυτών των πάρκων θα είναι περίπου 9,5MWp, που ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση περισσότερων από 1.000 κατοίκων τον χρόνο και θα μειώσει τις εκπομπές αερίων κατά 5.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ετησίως.

Η πρώτη φάση του προγράμματος ανατέθηκε στην Omexom Hellas (VINCI Energies). Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και οι πρώτες μονάδες στο Ρίο και το Κιάτο θα τεθούν σε λειτουργία τις επόμενες εβδομάδες. Αυτή η πρώτη φάση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί μέχρι το Φθινόπωρο.

Η δεύτερη φάση ανάπτυξης ανατέθηκε στην IXION Energy (AVAX) και βρίσκεται ήδη υπό μελέτη.

Η Ολυμπία Οδός υπολογίζει ότι ο στόχος της επίτευξης της ενεργειακής αυτάρκειας του αυτοκινητόδρομου στο 100% θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος του 2025.

«Σε συνέχεια του φιλόδοξου προγράμματος αύξησης των ηλεκτροφορτιστών κατά μήκους του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα – Κόρινθος - Πάτρα που ξεκίνησε πρόσφατα, είμαστε πολύ περήφανοι που ανακοινώνουμε ένα νέο περιβαλλοντικό έργο: το μεγαλύτερο πρόγραμμα φωτοβολταϊκών πάρκων σε αυτοκινητόδρομο στην Ελλάδα. Δεσμευόμαστε να επιδείξουμε περιβαλλοντικές επιδόσεις με άμεσο θετικό αντίκτυπο και να συμβάλλουμε στον εθνικό στόχο για απανθρακοποίηση», ανέφερε ο Παναγιώτης Παπανικόλας, διευθυντής της VINCI Concessions στην Ελλάδα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Διαβάστε επίσης: Ξαναρχίζουν σήμερα οι εργασίες για τερματικό στο Βασιλικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ