Χάκαραν τους δημοσιογράφους του Al Jazeera

Πώς χάκαραν δεκάδες δημοσιογράφους του καταρινού πρακτορείου και ποιοι φαίνονται να είναι πίσω από την κυβερνοεπίθεση.

 

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Χάκαραν δεκάδες δημοσιογράφους του Al Jazeera, μέσω ενός προηγμένου λογισμικού υποκλοπής δεδομένων το οποίο πωλήθηκε από μια ισραηλινή εταιρεία, ενώ η κυβερνοεπίθεση πιθανότατα συνδέεται με τις κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα.

Σημειώνεται ότι ερευνητές του Citizen Lab του Πανεπιστήμιο του Τορόντο δημοσίευσαν μια έκθεση την Κυριακή όπου περιγράφει πώς το λογισμικό κατασκοπίας Pegasus της NSO Group παραβίασε τα κινητά τηλέφωνα 36 δημοσιογράφων, παραγωγών, παρουσιαστών και στελεχών, του γνωστού πλέον στην Κύπρο , εισησεογραφικού δικτύου με έδρα το Κατάρ.

«Απειλούσαν να με κάνουν νέο Τζαμάλ Κασόγκι»

Δημοσίευμα του Al Jazeera, αναφέρει ότι απειλούσαν δημοσιογράφο του δικτύου ότι θα τον έκαναν νέο Tζαμάλ Κασόγκι.

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα του Al Jazeera, επιβεβαιώνοντας την κυβερνοεπίθεση, σημειώνει ότι ο Ταμάρ Αλμισάλ, ο οποίος είναι δημοσιογράφος του πρακτορείου, δήλωσε ότι δέχθηκε τηλεφωνικές απειλές για την ζωή του, αναφέροντας ότι θα "απειλούσαν να τον κάνουν νέο Τζαμάλ Κασόγκι".

Μετά τις απειλές το ειδησεογραφικό δίκτυο παρέδωσε το τηλέφωνο στο Citizen Lab, το οποίο διαπίστωσε ότι το τηλέφωνο παραβιάστηκε από το λογισμικό υποκλοπής Pegasus, το οποίο αναπτύχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία NSO.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το χακάρισμα έγινε με τη λεγόμενη τεχνική μηδενικών κλικς, με την οποία οι χάκερς μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κάμερες και να παρακολουθούν τη συσκευή.

Η έκθεση της Citizen Lab αναφέρει ότι ότι οι φορείς που αξιοποίησαν τα δεδομένα που είχαν υποκλαπεί βρίσκονταν στο έδαφος των ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία.

Σημειώνεται επίσης ότι διαπιστώθηκε πως τουλάχιστον 36 υπάλληλοι του Al Jazeera έχουν προσβληθεί από την κυβερνοεπίθεση.

"Έχουν χρησιμοποιήσει μέρος του περιεχομένου που έκλεψαν από τα τηλέφωνα σε εκβιασμό δημοσιογράφων, δημοσιεύοντας ιδιωτικές φωτογραφίες στο Διαδίκτυο », προσθέτει το δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα του Al Jazeera εστιάζει στο γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος επέβαλαν διπλωματικό, εμπορικό και ταξιδιωτικό μποϊκοτάζ στο Κατάρ τον Ιούνιο του 2017, κατηγορώντας τη Ντόχα ότι υποστηρίζει την «τρομοκρατία» κατηγορώντας την επίσης για το ότι είχε στενούς δεσμούς με το Ιράν.

Αναφέρεται επίσης ότι τα κράτη που προχώρησαν στο μποϋκοτάζ εξέδωσαν 13 αιτήματα, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης των σχέσεων με τον περιφερειακό αντίπαλό τους, το Ιράν, το κλείσιμο μιας τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Κατάρ και το κλείσιμο του Al Jazeera Media Network, με το δημοσίευμα του καταρινού ειδησεογραγφικού δικτύου να καταλήγει ότι "το Κατάρ απέρριψε σθεναρά τους ισχυρισμούς και υποσχέθηκε να διατηρήσει τις πολιτικές του, αρνούμενος να εκπληρώσει οποιεσδήποτε απαιτήσεις που υπονομεύουν την κυριαρχία του".

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ