Τέλη Μαΐου περιμένει τους πρώτους τουρίστες η Αγ. Νάπα

Τέλη Μαΐου υπολογίζει ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας την έναρξη της τουριστικής σεζόν

Τέλη Μαΐου υπολογίζεται να ξεκινήσει η τουριστική σεζόν για το 2021 ανέφερε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρήστος Ζαννέττου.

Πρόσθεσε ότι «μετά την θετική ενέργεια για τον εμβολιασμό του πληθυσμού σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και παγκοσμίως, οι τουριστικοί φορείς της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, εκτιμούν ότι η άφιξη τουριστών αναμένεται να αρχίσει γύρω στα τέλη Μαΐου. Παρά το γεγονός ότι ακόμα και τώρα πραγματοποιούνται πτήσεις, εντούτοις δεν αναμένεται να υπάρχει σημαντικός αριθμός τουριστών για την Αγία Νάπα και τον Πρωταρά ούτως ώστε να αρχίσουν τη λειτουργία τους ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουριστικό τομέα».
 
Ανέφερε ακόμα πως «παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τα χρονοδιαγράμματα των εμβολιασμών σε διάφορες χώρες, εκτιμούμε ότι σημαντική κινητικότητα θα υπάρξει στο θέμα του τουρισμού μετά τα τέλη Μαΐου. Ευχή όλων είναι να υπάρξει θεαματική πρόοδος στο θέμα των εμβολιασμών ώστε να παρατηρηθεί μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού τόσο στην Κύπρο όσο και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης από τις οποίες προέρχεται ένα σημαντικό μέρος των τουριστών».

 

 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ζαννέττου είπε ότι «εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, ευελπιστούμε ότι θα φτάσουμε σε ένα σημαντικό ποσοστό τουρισμού τουλάχιστον από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο, συγκριτικά με το 2019 που ήταν μια καλή τουριστική περίοδος. Ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία ότι εάν όλα εξελιχθούν ομαλά με την πανδημία του κορωνοϊού, τότε υπολογίζεται να ενταχθεί στους καλοκαιρινούς μήνες και ο Νοέμβριος, διανύοντας τελικά μια καλή τουριστική περίοδο για την Κύπρο».

Κληθείς να αναφέρει τι γίνεται με τις τουριστικές επιχειρήσεις στην Αγία Νάπα, ο Δήμαρχος είπε πως «είναι γεγονός ότι σημαντικό μέρος τουριστικών επιχειρήσεων στην περιοχή δεν λειτούργησε τη περσινή τουριστική περίοδο λόγω της πανδημίας. Είναι φανερό ότι οι πιο πολλές επιπτώσεις μεταφέρθηκαν στην εσωτερική περιφέρεια του Δήμου όπου διαχρονικά, ο χρόνος λειτουργίας εστιατορίων, καταστημάτων και συγκροτημάτων διαμερισμάτων, ήταν περιορισμένος, σε σύγκριση με τους εμπορικούς δρόμους και την παραθαλάσσια ακτογραμμή, όπου τα ξενοδοχεία λειτουργούν για επτά περίπου μήνες την καλοκαιρινή περίοδο».
 
Σημείωσε πως «η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε σημαντικά πάρα πολλές επιχειρήσεις ενώ άλλες πιθανόν να βρίσκονται στα όρια χρεωκοπίας. Ο Δήμος Αγίας Νάπας έχει λάβει κάποια μέτρα στήριξης όσον αφορά τις φορολογίες, ωστόσο όλοι αντιλαμβάνονται ότι η μείωση μιας φορολογίας δεν θα καθορίσει την βιωσιμότητα μιας επιχείρησης».
 
Αφού ανέφερε ότι «δυστυχώς η πανδημία έχει φέρει τα πάνω κάτω όσον αφορά τον τουρισμό» ο Δήμαρχος είπε πως «οι οικονομικές επιπτώσεις και οι συνέπειες στο άμεσο μέλλον είναι απρόβλεπτες, τις οποίες όμως κάποιες επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν, ειδικά στην εσωτερική περιφέρεια της Αγίας Νάπας. Γι αυτό το λόγο τροχιοδρομείται το συντομότερο δυνατόν να αρχίσει ένα μεγάλο έργο της Τεύκρου Ανθία, το οποίο ευελπιστούμε πως με την ολοκλήρωση του στα επόμενα δύο χρόνια, θα γίνει κατορθωτό να δοθεί ανάσα πνοής σε αυτούς που θα συνεχίσουν να λειτουργούν και να στηρίζουν την συγκεκριμένη περιοχή».
 
Αναφερόμενος στο έργο της Τεύκρου Ανθία, ο Χρήστος Ζαννέττου εξήγησε πως «ουσιαστικά θα γίνει πλήρη ανακατασκευή και ανάπλαση, με διαπλάτυνση πεζοδρομίων και δημιουργία μικρών χώρων πρασίνου και μικρών πλατειών. Η Τεύκρου Ανθία θα αρχίζει από τη συμβολή της οδού Κρύου Νερού, που είναι από τους εμπορικότερους δρόμους της Αγίας Νάπας και ο δρόμος όπου διακινείται ο κόσμος από τα ξενοδοχεία προς τους εμπορικούς δρόμους».

Ευελπιστούμε, συνέχισε πως «το έργο της συμβολής της Τεύκρου Ανθία με την οδό Κρύου Νερού, θα δώσει κίνητρο στον κόσμο να περπατήσει εντός της εσωτερικής περιφέρειας της Αγίας Νάπας. Ωστόσο για να πετύχει η εσωτερική περιφέρεια της Αγίας Νάπας χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά ακόμα, τόσο σε αναβαθμίσεις κτιρίων όσο και επιχειρήσεων, ενώ χρειάζεται και η κατασκευή  νέων οικοδομών και καταστημάτων».

Εξήγησε ακόμα ότι «η ανάπλαση ορισμένων περιοχών και η ανάπλαση κάποιων δρόμων δεν αναμένεται ότι θα δημιουργήσουν ευοίωνες συνθήκες. Ωστόσο πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε σκληρά, ούτως ώστε στα επόμενα 3 – 4 χρόνια να υπάρξουν επιθυμητά αποτελέσματα, προκειμένου να βγούμε από το τέλμα στο οποίο έχουμε οδηγηθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού».

 

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ