"Σιγοβράζει" κρίση μεταξύ των θεσμών του κράτους με φόντο τον έλεγχο

Πρόταση του ΓΓ ΑΚΕΛ για αντικατάσταση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με Ελεγκτικό Συνέδριο.

Του Κυριάκου Πενηνταέξ

"Σιγοβράζει" νέα κρίση μεταξύ των θεσμών του κράτους.

Σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ήγειρε θέμα αντικατάστασης του θεσμού του Γενικού Ελεγκτή με τριμελές Ελεγκτικό Συμβούλιο εξαετούς θητείας κι εμμέσως πλην σαφώς, άφησε αιχμές προς την Ελεγκτική Υπηρεσία, οι οποίες κατ΄ επέκταση αγγίζουν και τον προϊστάμενό της, Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

"Πρέπει να θεσπιστούν τρόποι ελέγχου ώστε κανείς να μην λειτουργεί ανεξέλεγκτα. Όταν κάποιος δεν υπόκειται σε έλεγχο ξεκινούν αυτομάτως τα προβλήματα", τόνισε. 

Ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε πως η εισήγηση για σύσταση Ελεγκτικού Συνεδρίου εντάσσεται στο πλαίσιο παλαιότερης πρότασης του ΑΚΕΛ αναφορικά με τη λειτουργία των ανεξάρτητων θεσμών και αξιωματούχων.

Την πρώτη φορά, η πρόταση είχε απορριφθεί από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, διότι θεώρησε πως η αξιωματική αντιπολίτευση στόχευε κυρίως στην αποτροπή διορισμού του Ιωνά Νικολάου στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, θέμα που πλέον δεν υφίσταται.

Όπως είπε, "η σοφία των πολλών είναι ασφαλέστερη από τη σοφία του ενός".

Ο Άντρος Κυπριανού έριξε το γάντι στον Δημοκρατικό Συναγερμό, εκφράζοντας τη θέση ότι η σύσταση Ελεγκτικού Συνεδρίου μπορεί να επιτευχθεί μέσω συνταγματικών αλλαγών, εφόσον υπάρξει συναίνεση των 2/3 της βουλής. Δεν άργησε να έρθει η θετική ανταπόκριση από τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

"Στο να θωρακίσουμε το ότι οι οποιεσδήποτε απόψεις, θέσεις και αποφάσεις ανεξάρτητων αξιωματούχων και Αρχών, ήταν και παραμένει διαχρονική μας θέση ότι είναι ποιοτικότερες και διασφαλίζουν περισσότερο την αντικειμενικότητα, αν είναι αποτέλεσμα συλλογικών αποφάσεων", δήλωσε ο κος Νεοφύτου. 

Αντίθετη άποψη εκφράζει ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος σε ανάρτησή του, τονίζει πως δεν δύναται να τροποποιηθούν θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος.

"Το Άρθρο 182 του Συντάγματος απαγορεύει την τροποποίηση των θεμελιωδών του Άρθρων και αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και την Ελεγκτική Υπηρεσία. Αυτή η ισορροπία δεν μπορεί να αλλάξει ούτε και με την πλειοψηφία των 38 βουλευτών (2/3 των 56)", τόνισε.

Ποικίλες αντιδράσεις από τα υπόλοιπα κόμματα.

Συμμαχία Πολιτών:

"Ως Συμμαχία Πολιτών δηλώνουμε ετοιμότητα να συζητήσουμε προτάσεις, οι οποίες θα εκσυγχρονίζουν τους θεσμούς, διασφαλίζοντας παράλληλα την ανεξαρτησία τους, αλλά και τη διαφάνεια".  

Οικολόγοι:

"Μήπως η πρόταση αυτή αποτελεί ακόμα μια προσπάθεια των δύο συστημικών κομμάτων να εκφοβίζουν τον Γενικό Ελεγκτή; Μήπως κάποιοι φοβούνται τα ευρήματα της έρευνας του Γενικού Ελεγκτή για τα σκοτεινά δάνεια του Συνεργατισμού;"

Η πρόταση Άντρου Κυπριανού για αντικατάσταση του Γενικού Ελεγκτή με Ελεγκτικό Συνέδριο, προκάλεσε την αντίδραση του προσταμένου της επηρεαζόμενης υπηρεσίας. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης δηλώνει αποφασισμένος να προστατεύσει την ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

"Θα ασκήσω κάθε συνταγματικό δικαίωμά μου για προστασία της ανεξαρτησίας της Υπηρεσίας μου, τόσο έναντι της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά και έναντι των πολιτικών κομμάτων των οποίων ελέγχουμε τις οικονομικές καταστάσεις ή σε άλλες περιστάσεις (π.χ. δάνεια ΠΕΠ Συνεργατισμού)", επισήμανε. 

Αναφερόμενος στο μοντέλο του  Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης επισημαίνει ότι από τις 21 χώρες της Ε.Ε. που η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν είναι δικαστήριο, μόνο στις οκτώ ακολουθούν το μοντέλο του κολεγίου.
Ο Γενικός Ελεγκτής τονίζει πως δεν δύναται να τροποποιηθούν θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος.

"Είναι γνωστό, ότι το Άρθρο 182 του Συντάγματος προβλέπει στην πρώτη παράγραφό του ότι τα Άρθρα ή μέρη των Άρθρων του Συντάγματος, που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα III, αποτελούν θεμελιώδη Άρθρα και δεν μπορούν με οποιοδήποτε τρόπο να τροποποιηθούν", είπε. 

Το ΣΙΓΜΑ εξασφάλισε πρακτικά Ολομέλειας της βουλής του έτους 2016, τα οποία καταπιάνονται ιδιαίτερα με το θέμα των θεμελιωδών άρθρων του Συντάγματος και αποτελούν αντικείμενο συζήτησης.

Παρουσιάζουν τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ να αναφέρει πως δεν δύναται να αλλάξουν θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος, με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ να συμφωνεί και να αποσύρει την τροπολογία που είχε καταθέσει μαζί με το ΔΗΚΟ.

Η τροπολογία αφορούσε την αλλαγή του ονόματος του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή σε Βοηθό Γενικό Ελεγκτή στον κρατικό προϋπολογισμό.

Α. Νεοφύτου:

"...Αυτό το σώμα πρέπει να δείχνει τον ελάχιστο σεβασμό προς τους νόμους. Τι θα πούμε αν αυτή η Ολομέλεια αγγίξει θεμελιώδη άρθρο του Συντάγματος, που ούτε και ομοφώνως να αποφασίσουμε, δεν μπορεί να αλλάξει. Κύριε Πρόεδρε, είναι έκκληση να μην οδηγηθούμε σε τέτοια συνταγματική εκτροπή..."

Α. Κυπριανού:

"Κύριε Πρόεδρε, για να σταματήσουμε τη συζήτηση, εμείς αποσύρουμε την τροπολογία μας".

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ΣΙΓΜΑ, στο ενδεχόμενο που επιτευχθεί πλειοψηφία και περάσει από τη βουλή η εν λόγο τροποποίηση, τότε η Ελεγκτική Υπηρεσία θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Άντρος Κυπριανού και Οδυσσέας Μιχαηλίδης θα έχουν αύριο συνάντηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ