Ανταγωνιστικός μισθός ή όχι; 3 red flags σε αγγελίες εργασίας και συνεντεύξεις

Ειδικοί και υπεύθυνοι τμημάτων ανθρώπινου δυναμικού παραθέτουν ορισμένα red flags που πρέπει να προσέξετε στις συζητήσεις σας με τους υπεύθυνους προσλήψεων

Δεν είναι λίγες οι αγγελίες για θέσεις εργασίας στις οποίες οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι προσφέρουν «ανταγωνιστικό μισθό», με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι να αναρωτιούνται πόσα χρήματα ακριβώς μπορούν να κερδίσουν σε περίπτωση που επιλεγούν από τον μελλοντικό τους εργοδότη.

Ενώ μπορείτε να καταλάβετε το εύρος του μισθού μετά από μια ή δύο συζητήσεις, ίσως να μην θέλετε να προχωρήσετε περισσότερο χωρίς να έχετε μια έστω μία μικρή ιδέα για το ύψος του, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό που προσφέρεται απέχει παρασάγγας αυτό που είστε διατεθειμένοι να δεχτείτε.

Αν βρίσκεστε στην αρχή μιας διαδικασίας πρόσληψης χωρίς να είναι ξεκάθαρο το ύψους του μισθού, μπορεί να διακρίνετε κάποιες πρώτες  ενδείξεις ότι η υπόσχεση για «ανταγωνιστικό μισθό» είναι κενή περιεχομένου.

Ειδικοί και υπεύθυνοι τμημάτων ανθρώπινου δυναμικού σε μεγάλες αμερικανικές εταιρείες παραθέτουν, μιλώντας στο CNBCmakeit, ορισμένα red flags που πρέπει να προσέξετε στις συζητήσεις σας με τους υπεύθυνους προσλήψεων και τους διευθυντές προσλήψεων.

Αποφεύγουν να μιλήσουν για μισθό όταν το αναφέρετε

Μια κόκκινη σημαία είναι όταν ένας υπεύθυνος προσλήψεων δεν είναι πρόθυμος να συζητήσει το πακέτο αποδοχών, λέει η Bonnie Dilber, επικεφαλής προσλήψεων στην εταιρεία λογισμικού Zapier.

Άλλες ενέργειες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Όταν ένας διευθυντής προσλήψεων λέει ότι δεν μιλάει για μισθό επειδή δεν θέλει αυτό να επηρεάσει το ενδιαφέρον ενός υποψηφίου, και ένας εργοδότης που ρωτάει για τις μισθολογικές σας προσδοκίες, ενώ αρνείται να αποκαλύψει το δικό του εύρος.

«Δεν θα απέκλεια έναν δυνητικό εργοδότη με βάση μόνο την άρνησή του να αποκαλύψει εξαρχής το ύψος των αποδοχών, αλλά θα περίμενα να μιλήσουν ανοιχτά γι’ αυτό κατά τη διαδικασία της συνέντευξης», λέει η Dilber.

Αναβάλλουν διαρκώς τη συζήτηση

Μπορεί να υπάρχουν μερικοί καλοί λόγοι για τους οποίους μια εταιρεία δεν αναφέρεται λεπτομερώς στο εύρος του μισθού από νωρίς στη διαδικασία πρόσληψης, λέει ο Jeff Hyman, υπεύθυνος προσλήψεων επί 28 χρόνια.

Ο εργοδότης μπορεί να μην έχει δει αρκετούς υποψηφίους για να καταλήξει σε ένα εύρος μισθού, ή το άτομο που σας μιλάει μπορεί να μην είναι ο υπεύθυνος για τη λήψη αποφάσεων και να χρειάζεται την έγκριση του αφεντικού του προτού αναφερθεί σε έναν συγκεκριμένο αριθμό, όπως υποστηρίζει.

Αλλά αν η εταιρεία συνεχίζει να αποφεύγει τη συζήτηση για τον μισθό ύστερα από πολλές συνεντεύξεις, αυτό είναι μια σαφής κόκκινη σημαία, σύμφωνα με τον Hyman.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο εργοδότης δεν έχει ακόμα ιδέα πόσα θέλει να πληρώσει για τη θέση, οπότε σπαταλάτε τον χρόνο σας μέχρι να κάνει τη δουλειά του και να το βρει, λέει. Η άλλη πιθανότητα: Η εταιρεία προσπαθεί να κρατήσει το ενδιαφέρον σας μέχρι την τελευταία στιγμή, οπότε μπορεί να εκμεταλλευτεί την απελπισία σας ή να περιορίσει τις διαπραγματευτικές σας επιλογές.

«Μέχρι το τέλος της τρίτης συνέντευξης, θα πρέπει να έχετε μια αρκετά ξεκάθαρη εικόνα των αποδοχών», υποστηρίζει ο ίδιος και προσθέτει: «Είναι κόκκινη σημαία αν θελήσουν να παρατείνουν τη διαδικασία». Εάν μια εταιρεία συνεχίσει να κωλυσιεργεί, μπορείτε να αντιδράσετε διακριτικά.

Ο Hyman προτείνει το ακόλουθο σενάριο: «Είχαμε μερικές πολύ καλές συζητήσεις. Ενδιαφέρομαι ειλικρινά. Και είμαι σίγουρος ότι μπορώ να προσθέσω τεράστια αξία, όπως Χ, Υ, Ζ. Ταυτόχρονα, είμαστε και οι δύο πολύ απασχολημένοι και είμαι σίγουρος ότι δεν θέλουμε να επενδύσουμε χρόνο σε μια συζήτηση που τελικά μπορεί να αποβεί άκαρπη μόνο και μόνο επειδή οι αριθμοί μας δεν είναι στο ίδιο μήκος κύματος. Γιατί δεν παίρνετε λίγο χρόνο για να το επεξεργαστείτε και να επανέλθετε μόλις καθορίσετε το επίπεδο [του μισθού];».

Διατηρήστε έναν ταπεινό τόνο, σημειώνει ο Hyman, αλλά «παίζοντας λίγο σκληρά» μπορεί να πετύχετε ταχύτερη ανταπόκριση.

Υπερτονίζουν τα μη χρηματικά προνόμια

Η ατμόσφαιρα του γραφείου, τα δωρεάν σνακ και οι γενναιόδωρες πολιτικές άδειας είναι συνήθως ευπρόσδεκτες προσφορές, αλλά η υπερβολική έμφαση σε αυτά τα προνόμια μπορεί να είναι σημάδι ότι μια εταιρεία δεν προσφέρει ανταγωνιστικό μισθό, λέει ο Hyman.

Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι πρόσθετες παροχές δεν έχουν αξία ή ότι είναι από μόνες τους red flags.

«Μπορεί να αξίζουν πολλά για τον κατάλληλο υποψήφιο», λέει. «Αλλά αν ακούτε συνεχώς άλλα πράγματα εκτός από χρήματα, είναι τουλάχιστον μια κίτρινη σημαία, αν όχι κόκκινη σημαία».

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Κύπρος-Ε.Ε.: Ένα ταξίδι 20 χρόνων και 5 μεγάλα έργα με ευρωπαϊκή υπογραφή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ