Νέα ρωσική φορολογία φέρνει αμηχανία στις κυπριακές επενδύσεις

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εισηγήθηκε μεγάλη αύξηση για εισοδήματα ρωσικών επενδύσεων σε ξένες χώρες.

Φόβο για μείωση των επενδυτικών ροών εκ Ρωσίας προκαλεί η σκέψη της ρωσικής κυβέρνησης για φορολόγηση της τάξεως του 13% σε όσες εταιρίες αποφασίσουν να επενδύσουν στο εξωτερικό. 

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα των Financial Times και του πρακτορείου Bloomberg, η φορολόγηση δεν θα επιβληθεί επί των κεφαλαίων, αλλά επί των εισοδημάτων άνω του ενός εκατομμυρίου ρουβλιών (περίπου $12.670) τα οποία δημιουργούνται και μπαίνουν σε λογαριασμούς εκτός χώρας από τίτλους και επιτόκια.

Η εν λόγω κίνηση έχει ως στόχο να κρατήσει επενδύσεις και κεφάλαια εντός χώρας, σε μια περίοδο κατά την οποία η Ρωσία, όπως και όλα τα κράτη, βρίσκονται ενώπιον σοβαρών οικονομικών κινδύνων και επισφάλειας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Για να πραγματοποιηθούν αυτές οι αλλαγές θα χρειαστεί αρκετός καιρός και αρκετή γραφειοκρατική διεργασία ανάμεσα στις χώρες, καθώς με πολλές έχει υπογραφεί η σύμβαση για την αποφυγή διπλής φορολογίας, η οποία περιπλέκει τα πράγματα. 

Παράγοντες της κυπριακής αγοράς οι οποίοι μίλησαν στο Economy Today, ανέφεραν ότι η Κύπρος παραμένει ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις από όλο τον κόσμο και δη από την Ρωσία, για διάφορους λόγους μεταξύ αυτών η σταθερότητα και οι φορολογικοί συντελεστές, ωστόσο παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και αναλόγως της πορείας των πραγμάτων θα δράσουν. 

Οι αλλαγές θα επιφέρουν επιπλέον έσοδα στο κράτος περίπου $1.4 δισ., ενώ αυτή την στιγμή η φορολογία διαμορφώνεται στο 5% ενώ η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αναμένεται να απαιτήσει από τις εμπορικές τράπεζες να παρέχουν την κατάλληλη πληροφόρηση για τους πελάτες τους. 

Η εισήγηση συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να υιοθετηθεί, καθώς μπαίνει στο τραπέζι από τον ίδιο τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος αναφέρθηκε στο νέο φορολογικό σχήμα μέσω προσωπικής ανακοίνωσης. 

Σύμφωνα με τους Financial Times οι οποίοι επικαλούνται στατιστικά στοιχεία του Deposit Insurance Agency της Ρωσίας, τα μέτρα στο σύνολό τους αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά μεγάλο μέρος των καταθέσεων των Ρώσων επενδυτών, αλλά και των απλών πολιτών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ