ΗΒ: Οι τράπεζες «παγώνουν» τις αγορές κατοικιών

Τα μέτρα καραντίνας επιδρούν αρνητικά στις αγοραπωλησίες

Οι τράπεζες στο ΗΒ πιέζουν για τη πλήρη αναστολή στον τομέα της αγοράς κατοικιών μετά τη διαταγή της κυβέρνησης προς τους αγοραστές και τους πωλητές να αναβάλλουν τις συναλλαγές και τις διαπραγματεύσεις εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Όπως μεταδίδουν οι FT, με αφορμή τις συνομιλίες που διεξήχθησαν μεταξύ  δανειστών και Υπουργών, οι αγγλικές τράπεζες εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με την επίδραση του κορωνοϊού στις αποτιμήσεις των ακινήτων. Ανησυχίες εξέφρασαν επίσης και για τον τρόπο διεξαγωγής πιστωτικών συναλλαγών σε περίπτωση που η οικονομία βρεθεί σε ύφεση.

Σύμφωνα με διάφορους αξιωματούχους, στις εν λόγω συνομιλίες, κατέστει σαφές ότι είναι αδύνατο να υπάρξει ένας ενδελεχής έλεγχος στον τομέα των ακινήτων. Επιπλέον, η κυβέρνηση εξέδωσε οδηγίες για να αναβληθούν  οι αγοραπωλησίες στο συγκεκριμένο τομέα με την δικαιολογία ότι «δεν επιτρέπεται η είσοδος πιθανόν αγοραστών καθώς και κτηματομεσιτών στις κατοικίες όσο βρίσκονται σε ισχύ τα μέτρα καραντίνας».

«Όποιος θέλει, μπορεί να έρθει σε επαφή με τα κτηματομεσιτικά γραφεία μέσω τηλεφώνου, και αυτοί θα είναι σε θέσει να παρέχουν γενικές πληροφορίες για τη τοπική αγορά ακινήτων, ωστόσο δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε άλλα πιο δραστικά μέτρα αγοραπωλησιών» δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τζόνσον.

Τέλος, η UK Finance ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να δώσουν «επείγουσες διευκρινήσεις» σχετικά με μελλοντικές αγορές κατοικιών, αφού δεν είναι εφικτό να αποτιμηθεί η κατάσταση με τα τωρινά δεδομένα λόγω των μέτρων καραντίνας.

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ