Το Frederick συμμετείχε στην εκδήλωση της Κομισιόν για την ενεργειακή αποδοτικότητα

Με τη συμμετοχή του Frederick η 1η εκδήλωση της Κομισιόν για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην Κύπρο

Στις 31 Οκτωβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο «Hilton Nicosia» το 1ο Επενδυτικό Φόρουμ Αειφόρου Ενέργειας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και το Υπουργείο Οικονομικών με την υποστήριξη του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΠΑΣΕΕΞΕ).

Το Φόρουμ συγκέντρωσε τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς της Κύπρου, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων βιώσιμης ενέργειας και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε κρίσιμα θέματα όπως οι τελευταίες εξελίξεις στην πολιτική της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση, τα μοντέλα χρηματοδότησης στην Κύπρο και ο κεντρικός ρόλος των Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCOs).

Κεντρικές ομιλίες απηύθυναν οι Χαράλαμπος Ρούσος, Διευθυντής Υπηρεσίας Ενέργειας στο Υπουργείο Ενέργειας και Εντουάρντο Σοάρες Αντούνες, Υπεύθυνος Πολιτικής της Κομισιόν για θέματα Ενέργειας (DG Energy – Energy Efficiency Unit). Μια από τις συζητήσεις συντονίστηκε από τον Καθηγητή Πάρι Φωκαΐδη, ακαδημαϊκό επόπτη της Ερευνητικής Ομάδας Αειφόρου Ενέργειας. Στη συζήτηση έλαβαν μέρος εμπειρογνώμονες από την Υπηρεσία Ενέργειας, τη Eurobank Κύπρου, το Κυπριακό Ινστιτούτο και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Η ουσία της εκδήλωσης διαχύθηκε σε παράλληλες ομάδες εργασίας, οι οποίες εξέτασαν κρίσιμα ζητήματα στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τη βελτίωση τραπεζικών προϊόντων σχετικών με την ανακαίνιση κατοικιών και να διερευνήσουν μηχανισμούς χρηματοδότησης για την ενεργειακή απόδοση στη βιομηχανία και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι επί μέρους συνεδριάσεις είχαν ως στόχο να αναπτύξουν δραστικές στρατηγικές για την υπέρβαση των προκλήσεων και την επιτάχυνση των πρωτοβουλιών βιώσιμης ενέργειας.

Η εκδήλωση στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο στις 31 Οκτωβρίου, αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας «Επενδυτικά Φόρουμ Αειφόρου Ενέργειας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 40 εκδηλώσεις σε κράτη-μέλη της ΕΕ από το 2016. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην προώθηση του διαλόγου, της συνεργασίας και των επενδύσεων μεγάλης κλίμακας γαι τη ενεργειακή απόδοση, ώστε να ανταποκρίνονται στους στόχους της Ευρώπης για την αειφόρο ενέργεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ