Φουλάρουν μηχανές για νέες πολιτογραφήσεις οι Μαλτέζοι

Με ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησής τους, οι Μαλτέζοι γνωστοποιούν αφενός το κλείσιμο του επενδυτικού τους προγράμματος και αφ’ ετέρου την έναρξη καινούργιου.

Επιμέλεια: Χρίστος Πέτρου

Η Μάλτα ήταν μια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφάρμοσαν αντίστοιχο επενδυτικό πρόγραμμα με της Κύπρου. Η Κομισιόν έχει κινηθεί όπως και στην περίπτωση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, με έναρξη διαδικασίας επί παραβάσει και για το επενδυτικό πρόγραμμα της Μάλτας.

Ωστόσο η κυβέρνηση της χώρας φαίνεται να κρίνει απαραίτητη την εφαρμογή νέου επενδυτικού προγράμματος πολιτογραφήσεων. Αυτό τουλάχιστον σημειώνεται σε επίσημη ανακοίνωση της Μαλτέζικης κυβέρνησης. Στην εν λόγω ανακοίνωση η κυβέρνηση της Μάλτας επισημαίνει την σημαντικότητα του επενδυτικού προγράμματος όχι μόνο σε ότι αφορά αμιγώς την οικονομία της χώρας, αλλά και τα κοινωνικά οφέλη που προέκυψαν από το επενδυτικό πρόγραμμα.

«Μέσω του προγράμματος, το Εθνικό Ταμείο Ανάπτυξης και Κοινωνικής Επένδυσης επένδυσε σε κοινωνική στέγαση, εξοπλισμό υγείας και αναβάθμιση κέντρων υγείας. Το πρόγραμμα υποστήριξε επίσης την οικονομία της Μάλτας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, σώζοντας ζωές και θέσεις εργασίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το νέο επενδυτικό πρόγραμμα που σχεδιάζουν οι Μαλτέζοι, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «Οι νέοι κανονισμοί θα διασφαλίσουν τα υψηλότερα πρότυπα στον τομέα της κατοικίας μέσω επενδύσεων. Σύμφωνα με αυτούς τους κανονισμούς, τα άτομα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υπηκοότητα μόνο μετά από 3 χρόνια διαμονής ή κατ 'εξαίρεση μέσω υψηλότερων επενδύσεων μετά από 1 έτος. Εν προκειμένω, καμία αίτηση ιθαγένειας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν από μια τέτοια περίοδο. Επιπλέον, τα άτομα θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για υπηκοότητα μόνο μετά από ενδελεχή αξιολόγηση της δέουσας επιμέλειας, ενώ όσοι δεν περνούν τέτοιες εξετάσεις δεν θα επιτρέπεται καν να υποβάλουν αίτηση για υπηκοότητα. Οι νέοι κανονισμοί δεν θα έχουν πλέον παραχωρησιούχο, σε αντίθεση με το προηγούμενο πρόγραμμα. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δημοσιεύει τα ονόματα όλων των ατόμων που αποκτούν τη μαλτέζικη υπηκοότητα και θα αρχίσει επίσης να δημοσιεύει τα ονόματα όλων των ατόμων που στερούνται της μαλτέζικης ιθαγένειας».

Η Μάλτα, κρίνει ότι η χορήγηση ιθαγένειας είναι αποκλειστική υπόθεση του κράτους μέλους, το οποίο ωστόσο εισακούει «τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Θέση που έρχεται σε σύγκρουση με όσα ανακοίνωσε η Κομισιόν τις προηγούμενες μέρες περί της έναρξης διαδικασίας επί παραβάσει. Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν λέει ξεκάθαρα ότι  «η χορήγηση ιθαγένειας για προκαθορισμένες πληρωμές ή επενδύσεις χωρίς πραγματική σχέση με τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, υπονομεύει την ουσία της ιθαγένειας της ΕΕ».

Στην ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Μάλτας, παράλληλα με την γνωστοποίηση για σχεδιασμό νέου επενδυτικού προγράμματος, αναφέρει σχετικά με τη διαδικασία επί παραβάσει που ξεκίνησε η Κομισιόν ότι  «Η κυβέρνηση θα απαντήσει επισήμως στην προειδοποιητική επιστολή εν ευθέτω χρόνω. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει όλα τα πιθανά νομικά μέτρα για την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος και της κυριαρχίας».

Το σκεπτικό και η προσέγγιση της Μαλτέζικης Κυβέρνησης απαντάται στο απόσπασμα της εν λόγω ανακοίνωσης που αναφέρει ότι: «Η κυβέρνηση της Μάλτας, επαναλαμβάνει ότι η ιθαγένεια είναι αρμοδιότητα κράτους μέλους, σύμφωνα με την οποία κάθε ευρωπαϊκή χώρα αποφασίζει μόνη της ποια είναι τα άτομα που πιστεύει ότι πρέπει να λάβει ιθαγένεια. Υπάρχουν πάνω από 600.000 άτομα που γίνονται Ευρωπαίοι πολίτες κάθε χρόνο με ελάχιστο έλεγχο. Όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη πρωτοφανή δέσμευση της Μάλτας για μεταρρύθμιση των νόμων για την προστασία των ευρωπαϊκών αξιών, η Μάλτα εφαρμόζει κανονισμούς που υπερβαίνουν τα όσα κάνουν πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη μέλη για τον έλεγχο των αιτούντων ιθαγένεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ