Η Goldman Sachs πληρώνει πέραν των 5 δισ. για το σκάνδαλο του "πρώην Κύπριου" Jho Low

Η Goldman Sachs καλείται να πληρώσει για το σκάνδαλο που αποκαλέστηκε από πολλούς ως σκάνδαλο του αιώνα στο οποίο εμπλέκεται ο γνωστός στο κυπριακό κοινό Jho Low.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Η Goldman Sachs θα αναγκαστεί να πληρώσει πέραν των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του αιώνα που είχε ως βασικό πρωταγωνιστή τον Jho Low, ο οποίος είχε λάβει κυπριακό διαβατήριο μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος μόλις είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο το 2015.

Η μονάδα της Goldman Sachs που σχετίζεται με την υπόθεση παραδέχθηκε ένοχη την προηγούμενη Πέμπτη σχετικά με το αδίκημα της διάπραξης συνωμοσίας για παραβίαση των νόμων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων στις ΗΠΑ. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, το γεγονός αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα στην αναμενόμενη επίλυση μιας μακροχρόνιας διερεύνησης του ρόλου της Goldman Sachs στο τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς στη Μαλαισία.

Οι δικηγόροι για τη Goldman, που εμφανίστηκαν εξ αποστάσεως στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν, δήλωσαν ότι η θυγατρική της τράπεζας στη Μαλαισία θα δηλώσει ενοχή για παραβιάσεις του νόμου περί πρακτικών αντιμετώπισης της διαφθοράς, ο οποίος απαγορεύει στις αμερικανικές εταιρείες να προβαίνουν σε δωροδοκίες κυβερνητικών αξιωματούχων στο εξωτερικό.

Η Goldman Sachs, η οποία είναι εγγεγραμμένη στην Wall Street, συμφώνησε επίσης να πληρώσει σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξιωματούχους σε τέσσερις χώρες για να δοθεί τέλος σε μια μακροχρόνια έρευνα σχετικά με τις συναλλαγές της με το επενδυτικό ταμείο 1Malaysia Development Bhd, γνωστό ως 1MDB, στο οποίο σχετίζεται ο μέχρι πρότινος κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου Jho Low .

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο, η Goldman, είχε συμφωνήσει να πληρώσει στην κυβέρνηση της Μαλαισίας 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ η ρυθμιστική αρχή του Χονγκ Κονγκ είχε επιβάλει συνολικό πρόστιμο στην Goldman 350 εκατομμυρίων δολαρίων για τον ρόλο της στο σκάνδαλο.

Συνολικά, οι κυρώσεις υπερβαίνουν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια που αντιστοιχούν σε περίπου οκτώ μήνες κερδών για την GS.

Οι εισαγγελείς στις ΗΠΑ κατηγόρησαν ένα διεθνές καστ χαρακτήρων - συμπεριλαμβανομένων δύο πρώην τραπεζιτών της Goldman - για υπεξαίρεση δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ταμείο και ενώ αξιωματούχοι των ΗΠΑ ετοίμαζαν υπόθεση ότι η τράπεζα αγνόησε σημάδια απάτης στην αναζήτηση αμοιβών.

Δισεκατομμύρια δολάρια που εξαφανίστηκαν από το 1MDB της Μαλαισίας σηματοδοτούν ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα που έγιναν ποτέ, με τη Goldman Sachs να συμφωνεί να πληρώσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ περισσότερο για τη συμμετοχή της από ό, τι έκανε μετά την χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Πως έγινε το σκάνδαλο;

Πριν από μια δεκαετία, η Goldman κοίταξε τη Μαλαισία ως μέρος για να κάνει επιχειρήσεις όταν η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 έπληξε τις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Η ασιατική χώρα μόλις ξεκίνησε το ταμείο 1MDB για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Το 2012 και το 2013, η Goldman βοήθησε στη συγκέντρωση 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την 1MDB με την πώληση ομολόγων σε επενδυτές. Οι εισαγγελείς λένε ότι πολλά από αυτά τα χρήματα έχουν κλαπεί από έναν σύμβουλο του ταμείου Jho Low, με τη βοήθεια δύο τραπεζίτων και συνεργατών της Goldman στις κυβερνήσεις της Μαλαισίας και των Εμιράτων.

Η Goldman είχε εδώ και πολύ καιρό απεικονίσει τους τραπεζίτες - Timothy Leissner, ο οποίος έχει παραδεχθεί ένοχή, και τον Roger Ng, ο οποίος επιμένει στην αθωότητά του - ως απατεώνες υπαλλήλους που έκρυβαν τις δραστηριότητές τους και τη συμμετοχή του Jho Low στις συμφωνίες από την διοίκηση του μεγαλύτερου επενδυτικού ταμείου. Ο Jho Low αρνήθηκε τους ισχυρισμούς εναντίον του.

Οι ειδικοί έχουν από καιρό πει ότι οι αμοιβές που κέρδισε η Goldman από την 1MDB, ήταν πολύ υψηλότερες από αυτές που είναι τυπικές για το είδος της δουλειάς που έκανε, κάτι που θα έπρεπε να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι ότι κάτι δεν ήταν σωστό.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Χονγκ Κονγκ ανέφερε ότι οι αμοιβές σχεδόν 600 εκατομμυρίων δολαρίων που προκάλεσε η Goldman από τις συμφωνίες ομολόγων 1MDB ήταν υπερδιπλάσιες των συνολικών εσόδων που κέρδισε από άλλες 213 προσφορές ομολόγων σε ολόκληρη την Ασία μεταξύ του 2011 και του 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ