Μόλις ξεκίνησε ''το κρίσιμο τρίμηνο για την οικονομική ανάκαμψη" της ΕΕ

Μετά από μια δύσκολη αρχή για το πρόγραμμα εμβολιασμού, οι επιδόσεις του δεύτερου τριμήνου αναμένεται να αποτελέσουν ένδειξη για το κατά πόσον η Ευρωζώνη θα καταφέρει να ξεπεράσει την χειρότερη οικονομική της κρίση ή όχι - Γιατί ψαλιδίζονται οι αισιόδοξες προβλέψεις των JPMorgan Chase & Co, και UBS AG για την ανάπτυξη του 2021

Oι συγκεχυμένες προσπάθειες της Ευρώπης για την καταπολέμηση του κορωνοϊού μπορεί να φτάνουν σε σημείο καμπής. Μετά από μια δύσκολη απαρχή του προγράμματος εμβολιασμού, οι προσπάθειες του δεύτερου τριμήνου αναμένεται να αποτελέσουν ένδειξη για το αν η ευρωζώνη θα καταφέρει να ξεπεράσει την χειρότερη οικονομική της κρίση ή όχι.

Τρεις μήνες περιορισμένων εμβολιασμών ανάγκασαν τον περιορισμό των αισιόδοξων προβλέψεων των JPMorgan Chase & Co, και UBS AG για την ανάπτυξη του 2021. Την ίδια στιγμή η πιθανότητα πραγματικής προόδου κατά τη διάρκεια του τρέχοντος τριμήνου δημιουργεί σχετικά οπτιμιστικές προβλέψεις για την ευρωζώνη.

Οπως και να έχουν τα πράγματα η επιτυχία του προγράμματος σημαίνει πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εμβολιάζουν εκατομμύρια πολιτών κάθε εβδομάδα ενώ παράλληλα θα αντιμάχονται νέων εστιών μόλυνσης που προκαλούν νέα lockdown. Η Γαλλία, για παράδειγμα, αναμένεται να εισέλθει σε νέο κύκλο περιοριστικών μέτρων.

«Η καλύτερη περίπτωση βασίζεται στην αύξηση των εμβολίων και την καλυτέρευση του καιρόυ», ανέφερε ο Ντιρκ Σουμάχερ, οικονομολόγος της Natixis. «Σύμφωνα με τα δεδομένα της αναμενόμενης ζήτησης, κάτι τέτοιο θα σημαίνει στιβαρή αναπτυξιακή πορεία. Εάν οι μολύνσεις συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται παράλληλα με τα lockdown, κάτι τέτοιο προφανώς δεν πρόκειται να συμβεί». Παρά την πιθανή αλλαγή των δεδομένων το δεύτερο τρίμηνο, η ΕΕ υστερεί  των ΗΠΑ, με μόλις 10% εμβολιασθέντων σε σχέση με σχεδόν τριπλάσιο αντίστοιχο ποσοστό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι αριθμοί των εμβολιασμένων είναι λιγότεροι από όσους περιμέναμε», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο Bloomberg. 

Η ευρωπαϊκή αποτυχία σήμαινε περισσότερα lockdown και περιορισμό της ανάπτυξης. Η JPMorgan Chase αναμένει ανάπτυξη 5,3% σε σχέση με 5,8% και  η Deutsche Bank αναμένει ανάπτυξη 4,6% αντί για 5,6%. 

Οι οικονομολόγοι έχουν επίσης αλλάξει τους υπολογισμούς τους για το δεύτερο τρίμηνο. Την περασμένη εβδομάδα, το γερμανικό Ifo Institute, η Istat της Ιταλίας και η ελβετική KOF έχουν περιορίσει την αναμενόμενη ανάπτυξη στα 1,5% από το 3% του περασμένου Δεκεμβρίου. 

To παρών μομέντουμ των εμβολιασμών, πάντως, έχει αυξήσει τους υπολογισμούς του Bloomberg Economics, με αύξηση της ανάπτυξης στο 4,4% για το 2021. 

Οι υπολογισμοί της ΕΚΤ κυμαίνονται σε ανάπτυξη 1,7% το δεύτερο τρίμηνο, μια καλή βάση για περαιτέρω αύξηση. Οι ρυθμιστές υπολογίζουν ανάπτυξη της τάξεως του 4% το 2021, εάν συνεχιστούν οι αυξημένες προσπάθειες εμβολιασμού. 

Πάνω από 200 καθυστερημένες δόσεις θα διαχυθούν στην ΕΕ τον Απρίλιο και το Μάιο, ενώ η Γαλλία μόλις συμπλήρωσε τον εμβολιασμό 1 εκατομμυρίου πολιτών μέσα σε μόλις τρεις ημέρες.

Η ελπίδα διαφαίνεται και στη βελτίωση της αυτοπεποίθησης, με τα νούμερα της Κομισιόν να υποδεικνύουν πως τα οικονομικά δεδομένα σιγά-σιγά επιστρέφουν στα προ-πανδημίας επίπεδα. 

Αυτός ο οπτιμισμός του εμβολιασμού θα σημάνει το “άνοιγμα” επιχειρήσεων και κοινωνιών τη στιγμή που ο καιρός καλυτερεύει, δημιουργώντας τα δεδομένα για την έγχυση στην αγορά 600 δισ ευρώ αποταμιεύσεων των καταναλωτών, σύμφωνα με την Barclays. 

Παρόλα αυτά, η ευκαιρία του δεύτερου τριμήνου μπορεί ακόμη να χαθεί. Πιθανές καθυστερήσεις στον εμβολιασμό και φόβοι για τα ίδια τα εμβόλια μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα. Αρκετές εγχώριες επιδημίες χειροτερεύουν. 

Υπάρχουν, επίσης, και ανησυχίες για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ ευρώ . Τα πλάνα χρήσης του δεν έχουν κατατεθεί ολοκληρωτικά ενώ το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα του έτους. Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκαλάου ανέφερε την Τετάρτη πως οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να δράσουν και να υιοθετήσουν τα πλάνα άμεσα.

Οι ρυθμιστές γνωρίζουν πως μια νέα καθυστέρηση της ανάκαμψης θα σημάνει περισσότερες οικονομικές πληγές. Προς το παρόν, όμως, όλοι ελπίζουν πως η κρίση δε θα κρατήσει για πάντα.

ΠΗΓΗ: Bloombreg / newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ