ΕΚΤ: Άρση περιορισμών για διανομή μερισμάτων σε μετόχους τραπεζών

Τι οδήγησε την ΕΚΤ στην ανακοίνωση για τη μη ανανέωση των περιορισμών μετά τη λήξη τους - Ποιες είναι οι ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν συγκεντρώσει τα μεγαλύτερα ποσά για τη διανομή στους μετόχους τους

Την άρση των περιορισμών στη διανομή μερισμάτων από τις τράπεζες στους μετόχους τους ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προτρέποντας ωστόσο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να επιδείξουν σύνεση στην εφαρμογή του μέτρου λαμβάνοντας υπόψην την αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία.

Η ΕΚΤ «αποφάσισε να μην επεκτείνει πέραν του Σεπτεμβρίου 2021 τη σύστασή της για τον περιορισμό της διανομής μερισμάτων σε όλες οι τράπεζες», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας που εκδόθηκε την Παρασκευή 23 Ιουλίου.”Αντ ‘αυτού, η εποπτική αρχή θα αξιολογήσει τα κεφάλαια και τα σχέδια διανομής κάθε τράπεζας στο πλαίσιο της τακτικής εποπτικής της διαδικασίας.”

Όπως αναφέρει το Bloomberg η εποπτική αρχή δεν είχε άλλη επιλογή παρά να καταργήσει τους περιορισμούς καθώς η αύξηση των εμβολιασμών και η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων έχει οδηγήσει σε ανάκαμψη της οικονομίας και από την άλλη μεριά υπήρχε η δυσαρέσκεια και η κριτική των τραπεζιτών που ανησυχούσαν για τις τιμές των μετοχών τους.

Η απόφαση της ΕΚΤ έρχεται μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα για την πλήρη άρση των περιορισμών στη διανομή των μερισμάτων στις HSBC Holdings, Barclays, Standard Chartered και τις άλλες κορυφαίες τράπεζες.

«Οι τελευταίες μακροοικονομικές προβλέψεις επιβεβαιώνουν την οικονομική ανάκαμψη και μειώνουν την αβεβαιότητα, γεγονός που βελτιώνει την αξιοπιστία των προβλέψεων των τραπεζών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ. «Ωστόσο, οι τράπεζες θα πρέπει να επιδείξουν σύνεση όταν θα λάβουν τις αποφάσεις τους για τη διανομή μερισμάτων».

Η ΕΚΤ είχε απαγορέψει τη διανομή μερισμάτων τον Μάρτιο του περασμένου χρόνου και τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου έθεσε ανώτατο όριο στα ποσά μερισμάτων και εξαγορών στο 15% των κερδών των δύο προηγούμενων ετών ή στις 20 μονάδες του βασικού δείκτη κεφαλαίου.

Δέκα από τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης έχουν συσσωρεύσει περισσότερα από 22 δισ. ευρώ (26 δισ. δολάρια) για τους μετόχους τους, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. Η BNP Paribas, η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, η ING Groep, η Intesa Sanpaolo και η Nordea Bank συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που έχουν στη διάθεσή τους τα μεγαλύτερα ποσά.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ