ΥΠΟΙΚ: «Καταστροφή ένα νέο Lockdown – O ΕCDC αδικεί την Κύπρο» (ΒΙΝΤΕΟ)

«Καμία οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την οικονομία της παραγωγής στην ολότητά της» - Τι είπε ο ΥΠΟΙΚ για ΚΕΔΙΠΕΣ, Δημόσιο Χρέος κ.α.

επιμέλεια: Χρίστος Πέτρου 

Φιλοξενούμενος στο Μεσημέρι και Κάτι, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, μια μέρα μετά τη συνάντησή που είχε με τον πρόεδρος του Eurogroup, αναφέρθηκε σε ένα ευρύ φάσμα οικονομικών ζητημάτων.

"Είναι πολύ σημαντικές οι επισημάνσεις που έγιναν από τον πρόεδρο του Eurogroup αναφορικά με τις επιδώσεις της κυπριακής οικονομίας" σημείωσε αρχικά ο κ. Πετρίδης.

Συζητήθηκαν όπως ανέφερε, με τον πρόεδρο του Eurogroup και Υπ. Οικονομικών της Ιρλανδίας κ. Ντόνοχιου, διμερή ζητήματα και υπογράμμισε ότι «με αυτή την ηγεσία του Eurogroup έχουμε ιδιαίτερα καλές σχέσεις. Είναι και αυτή μια μικρή χώρα (Ιρλανδία) που έχει και αυτή θέματα τα οποία προβληματίζουν και την Κύπρο. Πρέπει να δούμε και την επόμενη μέρα της πανδημίας».

Το στέλεχος Δέλτα και η αδικία του ECDC έναντι της Κύπρου

Σχολιάζοντας τις αναφορές της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρτ για την ανησυχία που προκαλεί στην οικονομία η εξέλιξη της πανδημίας και ειδικά η μετάλλαξη Δέλτα, ο κ. Πετρίδης είπε πως «Ο Υπουργός οικονομικών δεν είναι θέμα να είναι αισιόδοξος. Πρέπει να εφαρμόζουμε τις πιο ενδεικνυόμενες πολιτικές. Αυτό εξάλλου αναγνώρισε και ο πρόεδρος του Eurogroup».

Αναφορικά με τα κρούσματα του κορωνοϊού ο Υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι «οι δείκτες του ECDC αδικούν την Κύπρο. Η Κύπρος όταν κάνει 80.000 τεστ την ημέρα, ενώ στην Ιρλανδία για παράδειγμα των 5 εκατομμυρίων κατοίκων γίνονται 10.000 ή στην Ελλάδα 60.000, αντιλαμβάνεστε ότι ο απόλυτος αριθμός είναι πολύ παραπληροφοριτικός. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι έχουμε το δεύτερο μικρότερο ποσοστό θανάτων. Βεβαίως μας ανησυχεί το τι γίνεται με τον Covid, αλλά πρέπει να πούμε ότι συγκριτικά με το τι γίνεται αλλού, υπήρχε επιτυχής διαχείριση.

Ένα νέο Lockdown θα είναι καταστροφικό

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να συζητούμε αυτή τη στιγμή νέο ενδεχόμενο lockdown ή ότι πρέπει να ξανακλείσει η οικονομία επειδή κάποιοι αρνούνται να εμβολιαστούν», ανέφερε εξάλλου ο κ. Πετρίδης σημειώνοντας ότι ναι μεν ο εμβολιασμός «πάει καλά» αλλά πρέπει να επισπευσθεί και να τηρούνται τα πρωτόκολλα «ούτως ώστε να μην σκεφτούμε καν ένα νέο lockdown το οποίο θα είναι καταστροφικό».

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε επίσης αναφερόμενος στην δυνατότητα της κυβέρνησης να στηρίξει την οικονομία σε ένα ενδεχόμενο νέο lockdown, ότι «τα περιθώρια δεν είναι ανεξάντλητα αλλά και καμία οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την οικονομία της παραγωγής στην ολότητά της».

 

Η μετατροπή της ΚΕΔΙΠΕΣ εντός του 2022

Στόχος είναι να γίνει η μετατροπή της ΚΕΔΙΠΕΣ εντός του 2022 τόνισε ο κ. Πετρίδης. Στόχος της μετατροπής, όπως είπε «είναι να μειωθούν τα ΜΕΔ κατά 1 με 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή γύρω στο 35%». Η εξαγορά θα αφορά χαρτοφυλάκια σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, που θα σχετίζονται με κύρια κατοικία και μικρή επαγγελματική στέγη Έτσι ώστε και η ίδια η ΚΕΔΙΠΕΣ να μπορεί να εφαρμόσει μοντέλα όπως το «ενοίκιο έναντι υποθήκης», και με αυτό τον τρόπο να προστατευτούν και αυτοί που δεν εμπίπτουν μέσα στο ΕΣΤΙΑ. «Αυτό θα είναι μια καθοριστική λύση που μπορεί να μειώσει σε μονοψήφιο αριθμό τα ΜΕΔ μέχρι το 2024» τόνισε ο κ. Πετρίδης.

 

Το Δημόσιο Χρέος

Το δημόσιο χρέος μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι γύρω στο 119% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ οι αγορές και οι παρατηρητές έχουν το 120% ως «ένα νοητό όριο» για τα δημόσια χρέη, το οποίο «δεν το έχουμε ξεπεράσει και δε θα το ξεπεράσουμε». Ο κ. Πετρίδης επεσήμανε την καλή θέση που έχει η Κύπρος συγκριτικά με τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ αναφορικά με το Δημόσιο χρέος ενώ υπογράμμισε ότι επίσης σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη, στην περίπτωση της Δημοκρατίας υπάρχουν σημαντικά ρευστά διαθέσιμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ