Σ’ εξέλιξη οικονομικός πόλεμος δύσης – Ρωσίας (VIDEO)

Ο αποκλεισμός ρωσικών τραπεζών από το σύστημα Swift, αναμένει ότι θα ωθήσει τη Ρωσία να αξιοποιήσει το δικό της σύστημα που ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια, όπως και Κίνα.

Του Νέστορα Βασιλείου

Πέραν από τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία «εξελίσσεται και μια οικονομική αναδιάταξη, με τη δύση από τη μια πλευρά και τη Ρωσία, θα έλεγα και την Κίνα, από την άλλη» δηλώνει στο Economy Today, ο τέως CEO της PwC Κύπρου, Ευγένιος Ευγενίου.

Ο αποκλεισμός ρωσικών τραπεζών από το σύστημα Swift, αναμένει ότι «θα ωθήσει τη Ρωσία να αξιοποιήσει το δικό της σύστημα που ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια, όπως και Κίνα έχει κάνει το ίδιο με αποτέλεσμα να δούμε αυτό το παγκοσμιοποιημένο χρηματοοικονομικό σύστημα στο οποίο ζούσαμε τις τελευταίες δεκαετίες να μοιράζεται στα δύο».

Αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα σε χώρες όπως η Κύπρος, που είναι μέλη της Ε.Ε., της ευρωζώνης, ενώ έχουν σημαντικές χρηματοοικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία.  

Σύμφωνα με τον Ευγένιο Ευγενίου «αυτή τη στιγμή εξελίσσεται ένας οικονομικός πόλεμος μεταξύ δύσης και Ρωσίας από την άλλη και σ' αυτό τον οικονομικό πόλεμο που εξελίσσεται με τις κυρώσεις θα είναι με αυξημένο βαθμό δύσκολο για μια χώρα που είναι μέλος της Ε.Ε. να διατηρεί σημαντικές χρηματοοικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία».

Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί και αυτές που αναμένονται για αποκλεισμό ρωσικών τραπεζών από το σύστημα Swift και σε βάρος της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας «θα περιορίσουν τη δυνατότητα της ρωσικής οικονομίας να συναλλάσσεται με τον υπόλοιπο κόσμο και θα επηρεάσει τις δραστηριότητες των εταιρειών ρωσικών συμφερόντων, οι οποίες βρίσκονται στην Κύπρο».

Στις υπηρεσίες η άμεση επίδραση των κυρώσεων δεν αναμένει ότι θα είναι μεγάλη.

«Ο τομέας έχει δείξει ανθεκτικότητα. Πιστεύω ότι ήδη έχουν παρθεί μέτρα τα τελευταία χρόνια για να θωρακίσουν τον τομέα σε περίπτωση τέτοιων εξελίξεων. Η επίδραση που βλέπω είναι πιο μεσοπρόθεσμη, μακροπρόθεσμη» σημειώνει ο κ. Ευγενίου. 

Στόχος των μέτρων είναι, όπως λέει να μειωθεί η δυνατότητα της Ρωσίας να αξιοποιήσει τα αποθεματικά των 640 δισ. δολαρίων που έχει κτίσει από το 2014 για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης στην οποία θα εισέλθει λόγω των κυρώσεων.

Αναμένει ότι οι μεγαλύτερη πίεση για την κυπριακή οικονομία θα προέλθει από την αύξηση του πληθωρισμού και θα έχει επίδραση και στο ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.

«Οι επιπτώσεις και η επίδραση στην κυπριακή οικονομία θα έρθει πρώτιστα από τις επιδράσεις που θα υπάρχουν και στην διεθνή οικονομία, δηλαδή αύξηση της τιμής των καυσίμων, των τροφίμων λόγω σημασίας που έχουν Ρωσία και Ουκρανία στην πώληση σιτηρών και καλαμποκιού στον κόσμο. Το ¼ του τουρισμού μας έρχεται από τη Ρωσία. Αμφιβάλλω αν θα έχουμε Ρώσους τουρίστες το καλοκαίρι», σημειώνει.

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ