Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης
Η Ρωσία παγὠνει την έξοδο ξένων επενδύσεων από τη χώρα, ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της χώρας Mikhail Mishustin.
Η κίνηση έρχεται ως απάντηση στο πάγωμα ρωσικών κεφαλάιων στο εξωτερικό από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τους συμμάχους τους, αναφέρει το Russia Today.
«Ελπίζουμε ότι όσοι έχουν επενδύσει στη χώρα μας θα μπορέσουν να συνεχίσουν να το κάνουν και στο μέλλον. Είμαι βέβαιος ότι η πίεση των κυρώσεων τελικά θα υποχωρήσει και όσοι δεν θα περιορίσουν τα σχέδιά τους στη χώρα μας, υποκύπτοντας στα συνθήματα ξένων πολιτικών, θα κερδίσουν», είπε ο Μισούστιν σε ενημέρωση για την οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας.
Russia is temporarily banning western companies from exiting Russian investments, PM Mikhail Mishustin says. pic.twitter.com/g2E0kC3eim
— max seddon (@maxseddon) March 1, 2022
«Στην τρέχουσα πραγματικότητα των κυρώσεων, οι ξένοι επιχειρηματίες αναγκάζονται να καθοδηγούνται όχι από οικονομικούς παράγοντες, αλλά από τη λήψη αποφάσεων υπό πολιτική πίεση. Για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, έχει ετοιμαστεί ένα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την εισαγωγή προσωρινών περιορισμών στην πώληση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Όπως δείχνει η πρακτική, είναι εύκολο να βγεις από την αγορά, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να επιστρέψεις σε μια θέση που ήδη καταλαμβάνεται από τους ανταγωνιστές», εξήγησε ο Mishustin.
Η απάντηση της Μόσχας ακολουθεί τις σκληρές οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, που αντιτίθενται στη συνεχιζόμενη στρατιωτική επέμβαση της χώρας στην Ουκρανία, αναφέρει το ρωσικό ειδησεογραφικό μέσο.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν την αποσύνδεση των μεγαλύτερων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα πληρωμών SWIFT, τη δέσμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και κρατικών αποθεματικών που διατηρούνται στο εξωτερικό, καθώς και κυρώσεις κατά της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, σημειώνει το ρεπορτάζ.
Υπενθυμίζεται ότι κλειστό για δεύτερη ημέρα παραμένει το χρηματιστήριο της Μόσχας εν μέσω φόβων για μεγάλο κύμα ρευστοποιήσεων ενώ το ρούβλι συνεχίζει να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση σπάτοντας νέα αρνητικά ρεκόρ.