Ευρωβαρόμετρο: Ποιες οι μεγαλύτερες ανησυχίες των Κυπρίων πριν τις Ευρωεκλογές

Τι δείχνει το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο πριν από τις εκλογές του Ιουνίου για τις ανησυχίες των πολιτών στην ΕΕ

Ιδιαίτερο προβληματισμό δημιουργεί η τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση στους Ευρωπαίους πολίτες, σύμφωνα με τα όσα καταγράφει το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από τις εκλογές του Ιουνίου, με το 80% των ερωτηθέντων στην Κύπρο (81% στην ΕΕ) να πιστεύει ότι η προσέλευση στις κάλπες είναι ακόμη πιο σημαντική δεδομένης της γεωπολιτικής κατάστασης.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι πολίτες δηλώνουν πως θα ήθελαν να δουν την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού καθώς και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.   

Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα ήθελαν να δουν την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (33%) καθώς και την υποστήριξη της δημόσιας υγείας (32%) στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας.

Μετανάστευση και Οικονομία απασχολούν τους Κυπρίους

Πρώτη προτεραιότητα για τους Κυπρίους αποτελεί η μετανάστευση και το άσυλο (41%), ενώ ακολουθούν με συγκριτικά μικρή διαφορά η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (40%), καθώς και η δημόσια υγεία που ισοβαθμεί στην ίδια θέση με την καταπολέμηση και της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (38%).

 

 

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους δείκτες, τα αποτελέσματα διαμορφώνονται ως εξής: 

  • Το 55% των Κυπρίων πολιτών (60% στην ΕΕ) ενδιαφέρονται για τις εκλογές στις 9 Ιουνίου, καταγράφοντας 19% αύξηση από την ίδια χρονική στιγμή σε σύγκριση με τις εκλογές του Μαΐου του 2019. Το 60% δηλώνει ακόμη ότι είναι πιθανό να ψηφίσει, δείκτης που σημειώνει αύξηση 10% το τελευταίο εξάμηνο και 16% σε σύγκριση με το 2019.

 

Όπως αναφέρεται, η σημερινή προεκλογική δημοσίευση αναδεικνύει μια θετική, ανοδική τάση στους βασικούς εκλογικούς δείκτες, ενώ απομένουν μόλις λίγες εβδομάδες έως ότου οι πολίτες προσέλθουν στις κάλπες στις 9 Ιουνίου. Το ενδιαφέρον για τις εκλογές, η ενημέρωση για το πότε θα διεξαχθούν καθώς και η πιθανότητα συμμετοχής σημειώνουν άνοδο σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη μέτρηση το φθινόπωρο του 2023. Οι αυξήσεις είναι ακόμη πιο εντυπωσιακές σε σύγκριση με την έρευνα της άνοιξης του 2019, δηλαδή τρεις μήνες πριν από τις προηγούμενες ευρωπαϊκές εκλογές.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ανέφερε: «Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι το διακύβευμα στις κάλπες είναι υψηλό, αλλά και ότι το υφιστάμενο γεωπολιτικό πλαίσιο καθιστά την ψηφοφορία ακόμα σημαντικότερη. Καλώ τους πολίτες μας να ψηφίσουν στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές, να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή δημοκρατία και να διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης.»

Ισχυρό Ευρωκοινοβούλιο ζητούν οι πολίτες της Κύπρου

Αξιολογώντας το Ευρωπαϊκό Κοινβούλιο, την ώρα που η κοινοβουλευτική περίοδος οδεύει προς το τέλος της, το 81% των πολιτών της ΕΕ (85% στην Κύπρο) έχει θετική ή ουδέτερη εικόνα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ μόνο το 18% δηλώνει αρνητικό. Επιπλέον, η πλειοψηφία στην ΕΕ (56%) θα ήθελε το ΕΚ να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο, ενώ μόνο το 28% θα ήθελε να δει το αντίθετο και το 10% να διατηρήσει τον ρόλο του όπως είναι τώρα. Στην Κύπρο καταγράφεται σημαντική διαφοροποίηση στην κατηγορία αυτή, με το 85% να δηλώνει ότι θα ήθελε ισχυρότερο ρόλο για το Κοινοβούλιο. Στην Κύπρο ακόμη, το 33% θεωρεί πως ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον κόσμο είναι πλέον σημαντικότερος, ενώ 40% αντιλαμβάνεται τη θέση της ως σταθερή τα τελευταία χρόνια και 24% υποστηρίζει πως αυτή έχει αποδυναμωθεί.

Επιπρόσθετα, η σημασία που αποδίδουν οι πολίτες στην άμυνα και την ασφάλεια της ΕΕ έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, κυρίως λόγω του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Αναφέρεται πλέον ως πρώτη προεκλογική προτεραιότητα (είτε μόνη ή είτε ισοψηφώντας)  σε εννέα χώρες, με τα υψηλότερα αποτελέσματα στη Δανία (56%), τη Φινλανδία (55%) και τη Λιθουανία (53%).

Σε ό,τι αφορά το μέλλον οι πολίτες της ΕΕ θέτουν την άμυνα και την ασφάλεια (37%) ως πρώτες προτεραιότητες για την ενίσχυση της θέσης της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή, ενώ ακολουθούν τα ενεργειακά ζητήματα αφενός και η επισιτιστική ασφάλεια και η γεωργία αφετέρου (και οι δύο κατηγορίες με ποσοστό 30%). Στην Κύπρο η μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στην άμυνα και την ασφάλεια (39%) και ακολουθούν με αξιοσημείωτη διαφορά η επισιτιστική ασφάλεια και η γεωργία (32%), η εκπαίδευση και η έρευνα (28%) και στην τέταρτη θέση, θέματα δημογραφίας, μετανάστευσης και γήρανσης του πληθυσμού (27%).

Την ίδια ώρα, σχεδόν τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων (73%, +3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2023) ισχυρίζονται ότι οι ενέργειες της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή, συμπεριλαμβανομένου ενός πέμπτου (20%) το οποίο δηλώνει πως έχουν πολύ υψηλό αντίκτυπο. Επιπλέον, η μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων συμφωνεί ότι η χώρα τους, συνολικά, επωφελείται από την ένταξη στην ΕΕ (71%). Αυτά τα αποτελέσματα είναι σταθερά σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2023 και παραμένουν υψηλά σε ολόκληρη την ΕΕ.

Για την Κύπρο, το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι οι ενέργειες της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή κυμαίνεται στο 84%, ενώ το 68% των ερωτηθέντων στην Κύπρο υποστηρίζει πως η χώρα έχει ωφεληθεί συνολικά από την ένταξη στην ΕΕ. 

 

Δείτε τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου εδώ

Διαβάστε επίσης: Από τη Νομική Υπηρεσία περνούν οι αλλαγές στην αξιολόγηση των δημοσίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ