Ι. Μάτσης: Ο Σύνδεσμος Τραπεζών στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Συνδέσμου αναφέρθηκε στις αποφάσεις που λήφθηκαν κατά την πανδημία, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προκύπτουν.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου μέσω τηλεδιάσκεψης για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου.

Την προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, αναλαμβάνει από την Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2020, ο κ. Πανίκος Νικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος του Συνδέσμου, Ιωάννης Μάτσης, ανέφερε ότι μετά από 51 χρόνια ενεργής δράσης του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου στην οικονομία του τόπου, η Γενική Συνέλευση του 2020 σημαδεύεται σαν η πρώτη διαδικτυακή Γενική Συνέλευση. "Την οργανώνουμε έτσι, ούτως ώστε να συμμορφωθούμε με τα περιοριστικά μέτρα που οφείλουμε να εφαρμόσουμε, για να προστατεύσουμε όλους εσάς και το προσωπικό του Συνδέσμου", είπε.

Πρόσθεσε ότι μέσα σε αυτή την τραγωδία της πανδημίας, να μιλήσει και για θετικά - ένα από αυτά - είναι ότι μας δίνεται η ευκαιρία να αξιοποιήσουμε περισσότερο από ποτέ και να αγκαλιάσουμε την ψηφιακή τεχνολογία, με ταχύτερους ρυθμούς από ότι αναμέναμε.

Τους τελευταίους οχτώ μήνες, ανέφερε, ότι η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτοφανείς καταστάσεις. Το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού αναδείχθηκε σε μια άνευ προηγουμένου κρίση για τον τομέα της υγείας, με ισχυρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

O Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δούλεψε ακατάπαυστα για να επιτελέσει έτσι τον ρόλο του στην οικονομία του τόπου. Μέσα από τον Σύνδεσμο, οι Κυπριακές Τράπεζες έδρασαν συλλογικά και συντονισμένα, έχοντας ως γνώμονα το υγειονομικό και οικονομικό συμφέρον της χώρας όλης, και  βάζοντας κατά μέρος το ατομικό συμφέρον της κάθε Τράπεζας.

"Έτσι θεωρώ, και το τονίζω, όχι μόνο αξιοποιήσαμε τον Σύνδεσμο, αλλά  και τον αναβαθμίσαμε, σαν τον φορέα μέσω του οποίου οι Τράπεζες συλλογικά δουλεύουν για το καλό όλων".

Το Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου είναι υψηλόβαθμα στελέχη από την κάθε Τράπεζα του τόπου, συνεδρίαζε και λάμβανε καθοριστικές αποφάσεις σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση.

Ο κ. Μάτσης ανέφερε ότι οι προτεραιότητές του Συνδέσμου την συγκεκριμένη περίοδο ήταν:

  • Πρώτον, η προστασία της υγείας των πελατών και του προσωπικού.
  • Δεύτερον, η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών.
  • Και τρίτον, η στήριξη της πραγματικής οικονομίας του τόπου.

Επιγραμματικά ο τέως Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Τράπεζας, αναφέρθηκε σε μερικές από τις ενέργειες που έγιναν και αποφάσεις που λήφθηκαν υπό τον συντονισμό του Συνδέσμου:

  • Αναστολή των διαδικασιών εκποίησης ακινήτων.
  • Αναστολή δόσεων σε όλες τις εξυπηρετούμενες πιστωτικές διευκολύνσεις.
  • Μη επιβολή ανατοκισμού στα δάνεια που εντάσσονται υπό τις πρόνοιες του Νόμου και του Διατάγματος για αναστολή δόσεων.
  • Συμμετοχή στα σχέδια επιδότησης επιτοκίων νέων επιχειρηματικών δανείων και επιδότησης επιτοκίων για νέα στεγαστικά δάνεια.
  • Παροχή δωρεάν υπηρεσιών για την άμεση απόκτηση τραπεζικού λογαριασμού ή και κάρτας σε όσους δεν είχαν έως τότε, ώστε να λάβουν τα επιδόματα της κυβέρνησης.
  • Αύξηση του ποσού αγορών με κάρτα μέσω ανέπαφων συναλλαγών.
  • Διοργάνωση δωρεάν διαδικτυακών σεμιναρίων για την ασφάλεια πληροφοριών, για τους χιλιάδες επαγγελματίες που έπρεπε να εργαστούν από το σπίτι και να μεταφέρουν τα αρχεία τους εκεί.
  • Τέλος, συνομολόγηση Μνημονίου Συναντίληψης με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής για την εισαγωγή της ψηφιακής υπογραφής.

Στην συνέχεια σημείωσε ότι ο Σύνδεσμος δούλευε και σε μια σωρεία άλλων στρατηγικών στόχων για το έτος. Στόχων που είχαν τεθεί προ της κρίσης, και που ήταν εξίσου σημαντικοί να διεκπεραιωθούν μέσα στο έτος. Στόχοι, που επίσης ολοκληρώθηκαν επιτυχώς χάρη στην πολύ σκληρή δουλειά όλων, και ιδιαίτερα του προσωπικού του Συνδέσμου. Προς τούτο ανέφερε:

  • Την επιτυχή ολοκλήρωση διετούς προγράμματος προβολής της κυπριακής οικονομίας και του τραπεζικού τομέα σε ΗΠΑ και ΕΕ, σε συνεργασία με αμερικανικό συμβουλευτικό οίκο. Απόδειξη της επιτυχίας του προγράμματος, η σύναψη από διάφορες Κυπριακές Τράπεζες νέων συνεργασιών με ανταποκρίτριες τράπεζες από ΗΠΑ, μια σημαντικότατη εξέλιξη που αποδεικνύει ότι οι προσπάθειες μας στο τομέα καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος αποφέρουν αποτελέσματα.
  • Οι θετικές αναφορές στην τελευταία έκθεση της Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε σχέση με όλα όσα έχουν εφαρμόσει και επιτύχει οι Κυπριακές Τράπεζες.
  • Το χτίσιμο και η λειτουργία πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Και,
  • Η λειτουργία ηλεκτρονικού καναλιού τηλεκπαίδευσης από το Τμήμα Εκπαίδευσης του Συνδέσμου.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη προκλήσεις να αντιμετωπιστούν:

  • Ο υγειονομικός κίνδυνος που παραμένει.
  • Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια στους ισολογισμούς των Τραπεζών.
  • Η συνεχής συμμόρφωση με ευρωπαϊκές οδηγίες που συνεχώς μεταλλάσσονται και αυξάνονται.
  • Οι άοκνες  μας προσπάθειες στον τομέα της καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
  • Η ανάγκη για μείωση του αριθμού των τραπεζών στη χώρα με στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερων βιώσιμων σχημάτων, η οποία θεωρώ ότι παραμένει. Και,
  • Η ανάγκη εκσυγχρονισμού του εργασιακού περιβάλλοντος για περισσότερη ευελιξία και αύξηση της παραγωγικότητας του Τραπεζικού Συστήματος.

Ο κ. Μάτσης είπε ότι "δηλώνουμε «παρών» για να εκμεταλλευτούμε και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται". 

Ανάμεσα στις ευκαιρίες είναι η στροφή στην τεχνολογία και περαιτέρω αξιοποίηση των ενναλακτικών καναλιών - κανάλια όπως οι Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές, οι κινητές τηλεφωνικές συσκευές, το διαδίκτυο μέσω web-banking, η χρήση καρτών και τα τηλεφωνικά τμήματα των Τραπεζών για εξυπηρέτηση του κοινού.

Επίσης άλλη ευκαιρία είναι η διοχέτευση της πλεονάζουσας ρευστότητας των Τραπεζών που θα πετύχει να στηρίξει την ανάπτυξη της οικονομίας και τους ιδιώτες και επιχειρηματικούς βιώσιμους πελάτες μας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Πριν το τέλος της ομιλίας ο κ. Μάτσης ευχαρίστησε προσωπικά και εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου τον Μιχάλη Καμμά χαρακτηρίζοντάς τον ως "έναν πραγματικά αξιόλογο άνθρωπο και επαγγελματία για την πολύ σκληρή δουλειά, την ευλαβική προσήλωση του στην υλοποίηση των στόχων του Συνδέσμου, την πολύ επιτυχή και δίκαιη διαχείριση των συναδέλφων του στον Σύνδεσμο. Γι’ αυτό άλλωστε είναι και τόσο αγαπητός, αλλά και σεβαστός, από το προσωπικό. Ο Μιχάλης χαρακτηρίζεται από ανιδιοτέλεια, μετριοπάθεια, ένας άνθρωπος με πολύ ψηλή αίσθηση του δικαίου, που είναι πάντα έτοιμος να μιλήσει και να πολεμήσει για στα θέματα αρχών και ηθικής. Ο Σύνδεσμος είναι τυχερός που τον έχει. Μέσω του ρόλου του στον Σύνδεσμο, ο Μιχάλης αντιπροσωπεύει το Κυπριακό Τραπεζικό Σύστημα στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία και (α) επιτελεί αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Κοινωνικών Θεμάτων για τρίτη συνεχή θητεία, και ταυτόχρονα, (β) κατέχει και την προεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, Κινδύνων και Προϋπολογισμού της Ομοσπονδίας."

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ