Επιστολές Οδυσσέα σε βουλευτές για τα "κόκκινα" δάνειά τους

Πρόκειται για ένα ζήτημα που επιβεβαιώνει το μέγεθος της πολιτικής διαπλοκής στην Κύπρο. 

Του Κυριάκου Πενηνταέξ

Νέους τριγμούς στο πολιτικοοικονομικό σύστημα αναμένεται να προκαλέσει η έκθεση που ολοκληρώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία για τα Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα, που κατέχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην πρώην Συνεργατική, μια κρατική τράπεζα, η οποία - ως γνωστόν - κατέρρευσε λόγω διαχρονικών ατασθαλιών και κακών χειρισμών. 

Πρόκειται για ένα ζήτημα που επιβεβαιώνει το μέγεθος της πολιτικής διαπλοκής στην Κύπρο. 

Όπως μαθαίνουμε, τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας περιλαμβάνουν περιπτώσεις ευνοϊκής μεταχείρισης Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, ανάμεσά τους και βουλευτές και συνδεδεμένα με αυτούς πρόσωπα. 

Αναφερόμαστε σε απομοιώσεις και διαγραφές δανείων, την ώρα που ο απλός κοσμάκης πλήρωνε και πληρώνει κανονικά τις δόσεις του και επιπρόσθετα, οι πολίτες πλήρωσαν από τη τσέπη τους και τις αποτυχημένες προσπάθειες διάσωσης της τράπεζας.
Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και θα δημοσιευτεί τέλη του μήνα ή αρχές του επόμενου.

Τα τελευταία 24ωρα, η Ελεγκτική Υπηρεσία αποστέλλει επιστολές σε όλους τους βουλευτές, όπως και σε άλλα ΠΕΠ και ζητεί τη θέση τους, είτε υπάρχουν ευρήματα εναντίον τους, είτε όχι.

Αρχικά, τους ενημερώνει ότι η έρευνα στον Συνεργατισμό αφορά τα έτη  2013-2019 και ακολούθως για τα συμπεράσματα για το πρόσωπό τους.

Αν κατέχουν ή κατείχαν δάνεια, αν είναι "κόκκινα", αν έτυχαν απομείωσης ή διαγραφής, και αν δικαιολογούνται ή όχι οι εν λόγο ενέργειες. 

Στην τελευταία σελίδα, ρωτούνται οι βουλευτές αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τα ευρήματα και αν διαφωνούν, να γράψουν τη θέση τους.
 
Αντίστοιχη έρευνα με ερωτήσεις προς όλους τους βουλευτές για τα κόκκινα δάνεια τους,  είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα "Σημερινή", τον Απρίλη 2019,. 

Είχαμε αποστείλει σε όλους βουλευτές, αλλά και στους υπουργούς, ερωτηματολόγιο, με το οποίο τους καλούσαμε να απαντήσουν εάν κατέχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο σε οποιαδήποτε τράπεζα. 

Τότε, είχαμε δεχθεί έντονες επικρίσεις για την κίνησή μας.

Οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, πλην της Ειρήνης Χαραλαμπίδου και του Αδάμου Αδάμου, που είναι σήμερα Πρόεδρος Βουλής, δεν απάντησαν στις ερωτήσεις και εξέδωσε το κόμμα τους ενιαία αρνητική απάντηση. 

Το ίδιο έπραξε και το Υπουργικό, όπως και βουλευτές άλλων κομμάτων που, επίσης, δεν απάντησαν, προβάλλοντας διάφορους ισχυρισμούς.

Στο δημοσιεύματα εκφράζαμε την άποψη ότι όσοι κατέχουν πολιτικά αξιώματα θα πρέπει να είναι διπλά διαφανείς και ειδικά όταν ορισμένοι δεν δήλωσαν ούτε τη σύγκρουση συμφέροντος, όταν ψήφιζαν νόμους που αφορούσαν τις αναδιαρθρώσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ