"Κάποιοι δεν έπρεπε να επωφεληθούν του μέτρου αναστολής δόσεων"

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπέζων ανέφερε δεν έπρεπε εξ' αρχής να είχε χρησιμοποιηθεί από τους δανειολήπτες που δεν είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Το μέσο της αναστολής δόσεων δεν έπρεπε εξ' αρχής να είχε χρησιμοποιηθεί από τους δανειολήπτες που δεν είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται, όπως είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι στον τραπεζικό τομέα.

Μιλώντας στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών, Στάυρος Μελάς, τόνισε ότι θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τους δανειολήπτες που είχαν χρησιμοποιήσει την "ευκαρία" του μέτρου της αναστολής δόσεων ανάμεσα σε αυτούς που είχαν επηρεαστεί από την πανδημία και έπρεπε να το λάβουν και σε αυτούς που δεν είχαν επηρεαστεί από την κρίση και δεν έπρεπε να χρησιμοποιήσουν το εν λόγω μέτρο.

Ο κ. Μελάς ανέφερε με ικανοποίηση ότι οι Τράπεζες είχαν προχωρήσει εδώ και λίγους μήνες σε διαπραγματεύσεις με τους δανειολήπτες ώστε να βρεθούν οι τρόποι για την ομαλοποίηση των πληρωμών των δόσεων των δανείων που είχαν ανασταλεί.

Σημείωσε ότι έχουν δοθεί ευκαιρίες από τις τράπεζες σε όσους δανειολήπτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις αποπληρωμές των δόσεων τους, κάτι το οποίο έχει πλεονεκτήματα και για τις τράπεζες που δεν θέλουν να δουν το ενεργητικό τους να "κοκκινίζει" αλλά και για τους δανειολήπτες που βιώνουν τις συνέπειες της πανδημίας.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ καλεί τους δανειολήπτες να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους δανειστές τους, να είναι συνεργάσιμοι, να μιλούν καλοπροέραιτα και καλόβουλα με στόχο να βρεθεί μια χρυσή τομή στο ζήτημα της αποπληρωμής των δανείων τους.

Δήλωσε, επίσης, ότι ακούοντας τους εκπροσώπους των τραπεζών, τα μηνύματα είναι αρκετά ενθαρρυντικά, αφού δίνεται προτεραιότητα σε εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις, με τις εκποιήσεις να αποτελούν την έσχατη λύση.

Σε ερώτηση για το πόσοι δανειολήπτες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στην διευθέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων, ο κ. Μελάς ανέφερε ότι σύμφωνα με τις στατιστικές της Κεντρικής Τράπεζας, δάνεια ύψους 2 δισεκατομμυρίων αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ