Τέλος στις αναστολές δόσεων για δάνεια 12 δισεκατομμυρίων ευρώ

Οι Τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να προβούν σε διευκολύνσεις σε Δημόσιους Υπαλλήλους, τραπεζικούς και δανειολήπτες των οποίων οι μισθοί δεν έχουν επηρεαστεί.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Κανονικά θα πληρώνονται από τον Ιανουάριο οι δόσεις των δανείων όσων δανειοληπτών είχαν εγκριθεί από τον Μάρτιο στο Σχέδιο Αναστολής Δόσεων, ενώ δεν θα δίνεται η δυνατότητα αναδιαρθρώσεων σε δανειολήπτες των οποίων τα εισοδήματα δεν έχουν μειωθεί από την πανδημία.

Εδώ και μερικά 24ωρα έχει λήξει το μορατόριουμ αναστολής δόσεων, το οποίο είχε ξεκινήσει από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, δηλαδή πριν από 9 μήνες, τον Μάρτιο του 2020.

Οι τράπεζες έχουν προβεί στον απαραίτητο σχεδιασμό και οι ενέργειές τους έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες, με προσανατολισμό την  επαναφορά της αποπληρωμής των δανείων από τους δανειολήπτες.

Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι η συνολική αξία των δανείων που συμμετείχαν στην αναστολή δόσεων ανέρχεται στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ, κρατώντας τα πρωτεία ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης, όσον αφορά το ποσοστό των δανείων των οποίων είχαν ανασταλεί οι δόσεις σε σχέση με τις συνολικές χορηγήσεις του τραπεζικού συστήματος.

Σχεδόν το 75% των δανείων σε Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική

Σχεδόν τα μισά δάνεια που είχαν εγκριθεί για το μορατόριουμ αναστολής δόσεων και αντιστοιχούν σε περίπου 25.000 δανειολήπτες, αφορούσαν το χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Κύπρου, με την Τράπεζα να δηλώνει ότι από τον Μάϊο του 2020, ξεκίνησε εκστρατεία αξιολόγησης για τα εν λόγω  δάνεια τα οποία είχαν υπόλοιπο τότε που κυμαινόταν στα €5.2 δις.

Στα οικονομικά αποτελέσμα της Τράπεζας Κύπρου του προηγούμενου τριμήνου αναφέρεται ότι περίπου το 80% είχε ήδη αξιολογηθεί χωρίς σημαντική μεταβολή στην κατηγορία ‘πιθανότητα αθέτησης πληρωμής’ (unlikely to pay, ‘UTP’).

Η Τράπεζα Κύπρου ανέφερε επίσης ότι δανειολήπτες που αντιπροσώπευαν περίπου το 31% των δανείων ιδιωτών που ήταν κάτω από το καθεστώς αναστολής δόσεων είχαν καταβάλει τουλάχιστον μία δόση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020, με τις πληρωμές να λογίζονται ως προπληρωμές για το έτος 2021.

Η Ελληνική Τράπεζα από τον Μάρτιο είχε στο χαρτοφυλάκιο της δάνεια αξίας 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία είχαν εγκριθεί για το Σχέδιο Αναστολής Δόσεων και όπως αναφέρει η Τράπεζα στις ανακοινώσεις της των οικονομικών αποτελεσμάτων του προηγούμενου τριμήνου, παρακολουθούνται από την αρχή της πανδημίας οι αποδόσεις των επηρεαζόμενων κλάδων και με τη λήξη της περιόδου προσωρινής αναστολής αποπληρωμής δόσεων δανείου θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις που ακόμα επηρεάζονται και δεν έχουν καθυστερήσει την αποπληρωμή δόσεων μία «δοκιμαστική περίοδος».

Αξιωματούχοι της Ελληνικής Τράπεζας αναφέρουν στο Economy Today ότι οι ενδείξεις ήταν θετικές από τους περίπου 20.000 δανειολήπτες των οποίων είχαν ανασταλεί οι δόσεις και υπάρχει συνεχής αξιολόγηση των πιστωτικών κινδύνων που υπάρχουν αλλά και συζητήσεις με τους δανειολήπτες οι οποίοι επηρεάζονται από τις συνέπειες της πανδημίας.

Τέλος στο μορατόριουμ δόσεων για δημόσιους υπάλληλους και τραπεζικούς

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι Τράπεζες δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε νέα καθολική παράταση της αναστολής δόσεων, κάτι το οποίο έχει αποκλειστεί και από τις εποπτικές αρχές της Φρανκφούρτης.

Αξιωματούχοι των τραπεζών ανέφεραν στο Economy Today ότι οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις με τους δανειολήπτες μπορούν να χαρακτηριστούν ως πολύ θετικές, ενώ τονίζεται ότι επειδή πρόκειται για δανειολήπτες οι οποίοι εξυπηρετούσαν κανονικά τις υποχρεώσεις τους μέχρι τον Φεβρουάριο, υπάρχει γενικά άψογη συνεργασία.

Κύριο μέλημα των τραπεζών είναι όπου χρειάζεται να γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις με αναδιαρθρώσεις σε όσους χρεώστες ανήκουν σε κλάδους που έχει μειωθεί ο κύκλος εργασιών ώστε να μην καταλήξουν μακροπρόθεσμα στην καταγορία των "κόκκινων δανείων".

Τονίζεται, από τις ίδιες πηγές, ότι δεν θα δοθούν διευκολύνσεις αποπληρωμών σε δανειολήπτες των οποίων τα εισοδήματα δεν έχουν επηρεαστεί από την πανδημία.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι των Τραπεζών δήλωσαν ότι οι δανειολήπτες που εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή τραπεζικοί υπάλληλοι, που δεν έχουν μειωθεί τα εισοδήματά τους θα πρέπει από τον Ιανουάριο να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις των δανείων τους.

Αναφέρθηκε επίσης ότι κύριο μέλημα των δανειστών είναι να μη δοθεί εύφορο έδαφος σε δυνητικούς στρατηγικούς κακοπληρωτές να αθετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ