Είδος πολυτελείας θα γίνει η μπριζόλα!

Για επερχόμενες αυξήσεις 20% στο κρέας σε βάθος εξαμήνου μιλούν οι κρεοπώλες – Πώς η κλιματική αλλαγή θα καταστήσει την μπριζόλα «είδος πολυτελείας»

Επιμέλεια: Χρίστος Πέτρου

Το γενικευμένο κύμα αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων αλλά και η κλιματική αλλαγή, φέρνουν κακά μαντάτα για τους καταναλωτές και ειδικά τους λάτρεις του κρέατος, αφού στο επόμενο διάστημα αναμένονται σημαντικές αυξήσεις στο κόστος των κρεάτων. Μάλιστα και σε συνάρτηση με την κλιματική αλλαγή, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, είδη όπως η μοσχαρίσια μπριζόλα θα γίνουν «προϊόντα πολυτελείας όπως η σαμπάνια».

Το κύμα αυξήσεων που παρατηρείται σε όλα τα προϊόντα, από τα καύσιμα, τα βιομηχανικά προϊόντα κ.ο.κ, δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και την αγορά των κρεάτων. Οι τιμές αν και συγκρατούνται συγκυριακά, αναμένεται πως το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν αφού ένα σύνολο παραγόντων όπως οι ελλείψεις ζωοτροφών, αλυσιδωτά εκτοξεύουν το κόστος της κτηνοτροφίας.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος κρεοπωλών Κύπρου Κώστας Λειβαδιώτης, έκανε λόγο για αύξηση γύρω στο 20% το οποίο όμως θα έρθει καθυστερημένα, «σε βάθος εξαμήνου».

Όπως εξήγησε ο Κώστα Λειβαδιώτης στο Μεσημέρι και Κάτι, «το κρέας είναι παράγωγο των δημητριακών. Όσο τα σιτηρά παγκοσμίως ανεβαίνουν και με δεδομένο ότι εμείς εισάγουμε τα περισσότερα, είναι σίγουρο ότι θα έρθουν αυξήσεις και στις τιμές των κρεάτων».

 

Παράγοντες όπως η πανδημία και η έλλειψη τουρισμού που μειώνουν τη ζήτηση κρέατος στην Κύπρο, συγκρατούν προς το παρόν τις τιμές, όπως τόνισε ο κ. Λειβαδιώτης.

Συγκεκριμένα οι αυξήσεις που θα βάλουν φωτιά στις τσέπες των καταναλωτών αναφορικά και με το κρέας, «θα έρθουν όταν φύγει ο μεγάλος πληθυσμός ζώων που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Κύπρο. Έχουν μαζευτεί πολλά ζώα, λόγω έλλειψης τουρισμού και κλεισίματος εστιατορίων που χρησιμοποιούσαν τα καλά κρέατα. Η αύξηση θα έρθει αλλά με καθυστέρηση» ανέφερε ο κ. Λειβαδιώτης.

 

Κλιματική αλλαγή, μεθάνιο εκτοξεύουν την τιμή της μπριζόλας…

Μακροπρόθεσμο «πλήγμα» για τους κρεατοφάγους, αποτελεί το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή θεωρείται δεδομένο πως θα βάλει φρένο εκ των πραγμάτων στην παραγωγή βοοειδών αφού κρίνεται μια διαδικασία αρκετά εχθρική προς το περιβάλλον.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, oι εταιρείες κρέατος δέχονται πιέσεις για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου, με το 57% όλων των εκπομπών της βιομηχανίας τροφίμων να προέρχονται από την παραγωγή ζωικών προϊόντων, σύμφωνα με σχετική μελέτη. Η αντιμετώπιση των εκπομπών μεθανίου από τα ζώα είναι μια από τις πιο κρίσιμες κλιματικές προκλήσεις για τους παραγωγούς.

Μάλιστα, μία απ’ της μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής χοιρινού και βοοειδούς κρέατος, η Danish Crown δέχτηκε μήνυση από ομάδα τριών ΜΚΟ για παραπλάνηση των καταναλωτών αναφορικά με τις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον η παραγωγή κρέατος.

Ο διευθύνων σύμβουλος του δανέζικου κολοσσού της κρεατοπαραγωγής, σε συνέντευξή του στη δανέζικη εφημερίδα Berlingske, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το βόειο κρέας θα γίνει πολυτέλεια όπως η σαμπάνια λόγω των κλιματικών επιπτώσεων της παραγωγής του. Θα είναι ένα προϊόν πολυτελείας που τρώμε όταν θέλουμε να περιποιηθούμε τον εαυτό μας».

 

ΠΗΓΗ: Εconomy today / Bloomberg 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ