Θα μειωθούν τα επιτόκια το 2024; Τι προβλέπει ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου

Ο Μιχάλης Περσιάνης εξηγεί γιατί ενδεχομένως να υπάρξει μείωση επιτοκίων το επόμενο εξάμηνο - Τι λέει για τον πληθωρισμό  

Την ώρα που οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αποφάσισαν την παύση των επιτοκίων, ερωτηματικό παραμένει πότε θα αρχίσει επιτέλους ο κύκλος μείωσης τους. 

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες την απόφασή της να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, με την Πρόεδρό της Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν συζητήθηκαν και δεν αναφέρθηκαν σε αυτή την συνεδρίαση.

Στόχος να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σταδιακά μέσα στο 2024, πριν προσεγγίσει τον στόχο του διοικητικού συμβουλίου του 2% το 2025. Συνολικά, η ΕΚΤ αναμένει ότι ο ονομαστικός πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 5,4% το 2023, 2,7 % το 2024, 2,1% το 2025 και 1,9% το 2026. Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου, αυτό ισοδυναμεί με αναθεώρηση προς τα κάτω για το 2023 (5,6%) και ειδικά για το 2024 (3,2%).

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Μιχάλης Περσιάνης, ανέφερε πως παρατηρείται μία συνεχής μείωση στο κύμα του πληθωρισμού, η οποία έχει οδηγήσει, όχι μόνο στην Ευρωζώνη, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μία αρκετά πιο χαλαρή στάση απέναντι στο θέμα των επιτοκίων. 

Το ενδιαφέρον, σημείωσε ο κ. Περσιάνης, είναι ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών δείχνει πολύ πιο έντονη διάθεση για αντιστροφή των αυξήσεων στα επιτόκια σε αντίθεση με την Φρανκφούρτη. 

“Αυτό που αναμένουμε είναι ότι ο πληθωρισμός θα είναι πιο χαμηλός. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι θα είναι όμως πιο επίμονος”, είπε, εξηγώντας πως αυτές οι μεγάλες διακυμάνσεις, που χαρακτηρίζονται από μεγάλες αυξήσεις και μεγάλες μειώσεις κάποια στιγμή θα σταθεροποιηθούν ιδίως μέσα στο 2024. Ανέφερε παράλληλα, πως ο πληθωρισμός θα κινηθεί κοντά στο 2.7% για το 2024. 

Μείωση των επιτοκίων εντός του 2024;

Σε ό,τι αφορά το πότε θα υπάρξει μείωση επιτοκίων, ο κ. Περσιάνης επεσήμανε πως ενώ η κ. Λαγκάρντ ήταν σαφής στο ότι η μειώσεις δεν ήταν καν στο τραπέζι των συζητήσεων, την ίδια στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες αφήνονται ήδη υπονοούμενα για μέχρι και τέσσερις ενδεχομένως μειώσεις μέσα στο 2024. 

“Αυτό θεωρώ θα αυξήσει τις πιέσεις και στην ΕΚΤ για να προχωρήσει σε αντίστοιχες μειώσεις, ιδίως εάν καταφέρει η ευρωπαϊκή οικονομία να ανακάμψει κάπως. Κινείται συνέχεια κοντά στο 0%, γεγονός που ασκεί μεγάλες πιέσεις στη νομισματική αρχή. Αυτά σε συνδυασμό, νομίζω δικαιολογούν την εκτίμηση πως θα έχουμε σταθερά επιτόκια με ίσως μία μικρή μείωση μέσα στο επόμενο εξάμηνο”, ανέφερε.   

Παράλληλα, διεμήνυσε πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις, σε πείσμα των δηλώσεων που έγιναν εχθές, όπως είπε χαρακτηριστικά, που θα οδηγήσουν την ΕΚΤ σε μειώσεις επιτοκίων το 2024, ακόμα και το πρώτο εξάμηνο. 

“Δεν θα έλεγα πως θα αλλάξει η γενικότερη εικόνα. Δηλαδή, δεν πρέπει να αναμένουμε δραματικές μειώσεις και σίγουρα δεν πρέπει να περιμένουμε επιστροφή σε αυτό που είχαμε συνηθίσει με μηδενικά επιτόκια. Ναι μεν, εμείς ως καταναλωτές ήταν κάτι που είχαμε συνηθίσει, αλλά δεν ήταν φυσιολογικό. Επομένως θα έλεγα να κρατήσουμε μικρό καλάθι”, σημείωσε προσθέτοντας πως “μικρές αντιστροφές ενδεχομένως να δούμε το επόμενο εξάμηνο, αλλά την ευρύτερη εικόνα των επιτοκίων νομίζω θα ήταν υπερβολικά αισιόδοξο να αναμένουμε ότι θα τη δούμε να αντιστρέφεται”. 

Μείωση πληθωρισμού μεν, συνεχίζονται όμως οι πιέσεις στις υπηρεσίες

Από την άλλη έχει μειωθεί ο πληθωρισμός σημαντικά σε πάρα πολλές κατηγορίες δαπανών, πρόσθεσε.  Ο πληθωρισμός αυτή τη στιγμή καθοδηγείται από τις υπηρεσίες  και τα με μεταποιημένα τρόφιμα, εξήγησε ο κ. Περσιάνης, σημειώνοντας πως στις υπηρεσίες αναμένει να συνεχιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις και μέσα στο 2024. 

“Δεν έχει ολοκληρωθεί απ’ ότι φαίνεται αυτή η διαδικασία αύξησης τιμών στις υπηρεσίες σε αντίθεση με τα αγαθά όπου βλέπουμε και τα βιομηχανικά αγαθά να έχουν σημαντική μείωση στο κόστος τους αλλά και τα μη μεταποιημένα τρόφιμα, τα οποία επίσης είναι αρκετά χαμηλά”, είπε.  

Όπως σημείωσε, “ναι μεν, βλέπουμε αύξηση στις υπηρεσίες, αλλά από την άλλη και τα αγαθά και τα μη μεταποιημένα τρόφιμα συνεχίζουν να καταγράφουν σταθεροποίηση σε χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού”.

Διαβάστε επίσης: Ανοίγουν τα χαρτιά τους υπ. Εργασίας – εταίροι για κατώτατο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ