Το ΤΚΑ είναι μεν βιώσιμο, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι καλά και δεν χρειάζεται να κάνουμε οτιδήποτε για τη βελτίωση της λειτουργίας του σημειώνει ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Μιχάλης Περσιάνης.
Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο κ. Περσιάνης προειδοποίησε ότι η επαναλαμβανόμενη αύξηση στις εισφορές η οποία έχει θεσμοθετηθεί, θα ασκήσει σημαντικές πιέσεις σε βάθος χρόνου στα εισοδήματα των εργαζομένων, ενώ ένα ακόμα ζήτημα που πρέπει να μας κτυπήσει καμπανάκι είναι οι αλλαγές που επέρχονται στο δημογραφικό, οι οποίες θα αλλάξουν την αναλογία εργαζομένων και συνταξιούχων.
Αναλυτικότερα, ο κ. Περσιάνης ανέφερε αρχικά ότι όντως το ΤΚΑ θεωρείται βιώσιμο, δεν βρισκόμαστε δηλαδή μπροστά στο φάσμα της αποτυχίας του όλου συστήματος. Μάλιστα ακόμα και αν ήμασταν κοντά σε ένα τέτοιο σενάριο θα γίνονταν όλα όσα χρειαζόταν ώστε αυτό να διασωθεί σημείωσε.
Ωστόσο, συνέχισε, δεν σημαίνει ότι όλα είναι ρόδινα και δεν χρειάζεται να κάνουμε οτιδήποτε για τη βελτίωση του. Το Ταμείο θα παραμείνει βιώσιμο υπογράμμισε, δεδομένου ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν δύο δεδομένα. Το πρώτο είναι η συνέχιση της αύξησης των εισφορών η οποία έχει θεσμοθετηθεί και το δεύτερο ότι δεν θα αλλάξει δραματικά η αναλογία εργαζομένων συνταξιούχων. Ωστόσο, πρόσθεσε, η επαναλαμβανόμενη αύξηση των εισφορών αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικές πιέσεις στα εισοδήματα των εργαζομένων σε βάθος χρόνου, ενώ δημιουργούνται και εύλογες ανησυχίες όσον αφορά στο δημογραφικό κομμάτι με τις αναλογίες που διαμορφώνονται στη σχέση εργαζομένων και συνταξιούχων. Εάν για κάθε εργαζόμενο αναλογούν ολοένα και περισσότεροι συνταξιούχοι σημαίνει ότι θα φορτώσουμε το κόστος των δικών μας συντάξεων στις επόμενες γενιές, ανέφερε.
Πέραν των πιο πάνω, ο κ. Περσιάνης αναφέρθηκε και στο ζήτημα του χρέους της κυβέρνησης προς το Ταμείο. Όπως είπε, ο συνεχιζόμενος δανεισμός των εκάστοτε κυβερνήσεων από το ΤΚΑ έχει δημιουργήσει ένα χρέος της τάξης των 10 δις. Το ποσό αυτό ναι μεν περιλαμβάνεται στις εκτιμήσεις βιωσιμότητας του Ταμείου σημείωσε, ωστόσο θα πρέπει να εξευρεθεί ένας τρόπος ώστε σταδιακά το χρέος αυτό να αποπληρωθεί ώστε να μην προκύψει δημοσιονομική πίεση στο μέλλον.
Ο κ. Περσιάνης ρωτήθηκε και για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όπως είπε δεν αναμένεται να έχουν μεγάλο δημοσιονομικό αποτύπωμα. Τα ταμεία του κράτους δηλαδή αντέχουν τα συγκεκριμένα ποσά, νοουμένου ότι αυτές οι επιδοτήσεις δεν θα συνεχιστούν επί μακρόν. Παράλληλα, ο κ. Περσιάνης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση ενδεχομένως να βιάστηκε να ανακοινώσει αυτά τα νέα μέτρα στήριξης, ίσως εξαιτίας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατασκευές: Χρειάζονται 5.000 πρόσθετοι εργαζόμενοι για να καλύψουν τις ανάγκες