Λάρνακα: Στον αέρα η επένδυση «μαμούθ» στο λιμάνι - Επτασφράγιστο μυστικό η σύμβαση

Πονοκέφαλος για τους φορείς της Λάρνακας η επένδυση 1,2 δισ. – Δεν ξέρει κανένας το περιεχόμενο του συμβολαίου

Έντονη ανησυχία επικρατεί στη Λάρνακα γύρω από το μέλλον της επένδυσης-μαμούθ ύψους €1,2 δισ. στο λιμάνι και τη μαρίνα, με τους φορείς της πόλης να ζητούν ενημέρωση από κράτος και Kition Ocean Holdings αναφορικά με το περιεχόμενο του συμβολαίου και τα χρονοδιαγράμματα περάτωσής του.

Kition Ocean Holdings: Θέλει το ΕΒΕ Λάρνακας να παίξει τον ρόλο του… διαμεσολαβητή

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας, κ. Νάκης Αντωνίου, ανέφερε ότι οι εργασίες έπρεπε να έχουν ήδη ξεκινήσει. Όπως σημείωσε ο κ. Αντωνίου, ο Δήμαρχος της Λάρνακας «πήρε διαβεβαιώσεις από την εταιρεία ότι θα ξεκινήσουν». Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ πρόσθεσε ότι ζήτησαν συνάντηση με τον Υπουργό προκειμένου να τους ενημερώσει, αλλά δεν την πήραν ακόμη, ενώ σήμερα έλαβε απάντηση από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Kition Ocean Holdings σε email που απέστειλε στις 28/3. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας σημείωσε ότι κατανοεί το ενδιαφέρον και τις ανησυχίες των φορέων, ωστόσο ανέφερε ότι η κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει μαζί τους ορισμένα θέματα και ζήτησε τη βοήθεια του Επιμελητηρίου. «Ζητά και τη δική μας βοήθεια, να μιλήσουμε με την κυβέρνηση και να ενώσουμε δυνάμεις για το κοινό συμφέρον», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν ξέρει κανένας το περιεχόμενο του συμβολαίου

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι το συμβόλαιο δεν το έχει δει ούτε το ΕΒΕ, ούτε βουλευτές, ούτε ο δήμος, ούτε η Αρχή Λιμένων. «Άρα σε τι θέματα θέλουν οι κύριοι να πιέσουμε εμείς την κυβέρνηση;» διερωτάται ο Πρόεδρος του ΕΒΕ. Ερωτηθείς εάν είναι λογικό να μην ξέρει κανένας το περιεχόμενο του εν λόγω συμβολαίου, ο κ. Αντωνίου απάντησε: «Άμα η Βουλή δεν γνωρίζει τι γίνεται, πώς θα ξέρουμε εμείς; Κι εμείς θέλουμε να πληροφορηθούμε, είναι το μέλλον της πόλης μας». Και κατέληξε: «Περιμένουμε ενημέρωση, εμείς είμαστε στη διάθεση οποιουδήποτε για να βοηθήσουμε να προχωρήσει η Λάρνακα μπροστά».

18 Απριλίου η συζήτηση στη Βουλή – Στις 15 η άδεια για το οδικό δίκτυο

Μιλώντας επίσης στο κρατικό ραδιόφωνο, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, κ. Μιχάλης Γιακουμή, επιβεβαίωσε ότι η ανησυχία των παραγόντων της Λάρνακας είναι έντονη. «Έχω ζητήσει να επανασυζητηθεί το ζήτημα στη Βουλή, πήρα απάντηση κι εγώ σήμερα το πρωί ότι 18/4 θα είναι η συζήτηση στην Ενιαία Επιτροπή Μεταφορών». Ο κ. Γιακουμή τόνισε ότι άλλαξαν οι ιδιοκτήτες, ήθελαν ενημέρωση όπως και έλαβαν, ζήτησαν παράταση μέχρι τον Ιούνιο του 2024 «και βλέπουμε ότι ακόμη δεν έχει γίνει κάτι, ούτε καν με την πρώτη φάση, με τον δρόμο που ενώνει το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων με το λιμάνι» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η άδεια για το οδικό δίκτυο αναμένεται να βγει στις 15 Απριλίου.

Ήξεραν τι περιλαμβάνει το συμβόλαιο, αλλά οι νέοι επενδυτές φέρνουν άγνωστες αλλαγές

Ο κ. Γιακουμή ξεκαθάρισε ότι, όταν υπεγράφη το συμβόλαιο, «έγινε παρουσίαση και στον δήμο αλλά και στους δημότες της Λάρνακας, έγινε δημόσια διαβούλευση και δημόσια παρουσίαση του τι περιλαμβάνει». Τώρα, όμως, «οι νέοι επενδυτές θέλουν να κάνουν κάποιες αλλαγές και ζητούν αυτή την πίεση προς την κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά. «Επίσης, έχω ζητήσει με επιστολή μου στον Δήμαρχο Λάρνακας, ως μέλος της επιτροπής Ανάπτυξης της επαρχίας Λάρνακας, να συζητηθεί το ζήτημα στην Επιτροπή Ανάπτυξης, οπόταν να δουν και εκεί ακόμα μία πίεση από όλους τους φορείς της Λάρνακας, από όλους τους παράγοντες, στο πώς προχωρούμε, να δούμε τι γίνεται διότι, όπως είπα και πριν, είναι έντονη η ανησυχία».

Γιατί δεν γνωστοποιήθηκε ποτέ το περιεχόμενο της σύμβασης

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, κ. Ανδρέας Πασιουρτίδης, ξεκίνησε λέγοντας ότι «επιβεβαιώνεται η έντονη ανησυχία όλων των φορέων της Λάρνακας αλλά και των κατοίκων, διότι ανέμεναν να δουν κάτι χειροπιαστό, δηλαδή την έναρξη κάποιων κατασκευαστικών έργων». Ο κ. Πασιουρτίδης ανέφερε ότι, ως κόμμα, από την προηγούμενη θητεία τους, δηλαδή πριν από το 2021, ζήτησαν να πάρουν το προσχέδιο της συμφωνίας «πρωτίστως για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε τα θέματα που είχαμε στο λιμάνι της Λεμεσού. Τότε, το Υπουργείο Μεταφορών μας είχε πει ότι, ‘δεν μπορούμε να δώσουμε μία υπό διαπραγμάτευση σύμβαση, να αναμένετε να τελειώσουμε, να υπογράψουμε και να δούμε πώς θα το χειριστούμε’». Όταν υπεγράφη η σύμβαση, «είχαμε ζητήσει και πάλι επίσημα την υπογεγραμμένη σύμβαση. Η απάντηση ήταν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ρήτρες εμπιστευτικότητας οι οποίες μας το απαγορεύουν, γι’ αυτό απαντώ στο ερώτημα ότι κανείς, ούτε και ο δήμος Λάρνακας δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της σύμβασης, πέραν της Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Μεταφορών και της εταιρείας».

Τα «παραθυράκια» της συμφωνίας εντείνουν τις ανησυχίες των φορέων

«Η πρώτη φάση του λιμανιού και της μαρίνας είναι η πρώτη πενταετία, που λέει ότι μέχρι τον Απρίλιο του 2027 θα πρέπει να γίνει, για παράδειγμα, το οδικό δίκτυο, το γιοτ κλαμπ, η αίθουσα επιβατών και η αναπαλαίωση της αποβάθρας. Δεν γνωρίζουμε όμως εάν υπάρχει ένας λεπτομερής οδηγός χάρτης που να λέει ‘αυτόν τον χρόνο θα γίνει αυτό’ κτλ.», εξήγησε ο κ. Πασιουρτίδης. Έτσι, την πρώτη πενταετία αναφέρεται ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν κάποια συγκεκριμένα έργα, αλλά δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα, άρα θεωρητικά δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν τηρείται το συμβόλαιο, «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι, χωρίς να βλέπουμε επί του εδάφους κάποια πράγματα, δεν ανησυχούμε. Διότι ο επενδυτής είχε έρθει σε κάποια φάση και είχε πει ότι ‘έχει αυξηθεί το κατασκευαστικό κόστος περίπου 30% και ίσως θα πρέπει να επανεξετάσουμε αν θα πάρουμε κάποια χαλάρωση όσον αφορά τα τετραγωνικά μέτρα της ανάπτυξης' και η πρόθεσή του ήταν να προχωρήσει σε οικιστικές αναπτύξεις από την πρώτη φάση για να μπορέσει να απορροφήσει αυτή τη ζημιά και την αύξηση του κατασκευαστικού κόστους».

Οι οικιστικές αναπτύξεις που προβλέπονται στην επένδυση

Ερωτηθείς τι οικιστικές αναπτύξεις προβλέπονται, ο κ. Πασιουρτίδης απάντησε ότι «προβλέπονται αριθμός οικιστικών μονάδων, πολυκατοικιών με διαμερίσματα, επαύλεις επί της μαρίνας, δύο πανεπιστήμια, ένα εμπορικό κέντρο και δύο ξενοδοχεία. Αυτά, όμως, θα ήταν εν πλήρη υλοποίηση στο τέλος της 15ετίας, όταν θα ολοκληρωνόταν αυτή η επένδυση». Ο κ. Πασιουρτίδης ξεκαθάρισε ότι εκείνο που προκαλεί ανησυχία είναι το γεγονός ότι ο επενδυτής είχε προαναγγείλει την έναρξη των κατασκευαστικών έργων το τρίμηνο Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου, αλλά ακόμη δεν είδαμε τίποτα.  «Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, αλλά ανησυχούμε, διότι ήδη είμαστε έναν χρόνο μετά από την αρχική ημερομηνία που θα έπρεπε να δούμε κάτι επί του εδάφους».

Παραθυράκι στο παραθυράκι

Σύμφωνα με πληροφορίες του βουλευτή του ΑΚΕΛ, την Τετάρτη ο Υπουργός Μεταφορών θα έχει μια συνάντηση με τον ΠτΔ όπου πιθανόν να τεθεί και αυτό το ζήτημα «και στη συνέχεια θα πρέπει να έρθει στη Λάρνακα, ίσως με την ομάδα του συντονισμού του έργου, για να μπορέσει να μας πει αυτά τα πράγματα. Και στη Βουλή, στην Επιτροπή Μεταφορών που θα συζητηθεί το θέμα, πρόθεσή μας ως κόμμα είναι να ζητήσουμε τη σύμβαση. (Αν δεν τη δίνουν) θα πρέπει να μας δικαιολογήσουν τον λόγο», είπε και πρόσθεσε ότι «υπάρχει ειδική διαδικασία στη Βουλή, όπου μπορείς να χαρακτηρίσεις ένα έγγραφο ως εμπιστευτικό, το λαμβάνουν ονομαστικά οι βουλευτές, υπογράφουν και ακόμα μπορείς να βάλεις και μια διαδικασία επιστροφής του μετά τη μελέτη του».  

Διαβάστε επίσης: Νέο Σχέδιο ΚΕΔΙΠΕΣ: Προσφέρει εξόφληση ΜΕΔ με εξασφάλιση 1η κατοικία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ