Πρωτοβουλίες Κεφαλαιαγοράς για ενίσχυση χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού

Η ΕΚΚ ανέδειξε την πάγια θέση της για την ανάγκη εισαγωγής μαθήματος βασικών χρηματοοικονομικών γνώσεων στα σχολεία

Με στοχευμένες δράσεις συμμετείχε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) στη φετινή εκστρατεία για την Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος (Global Money Week 2024). Μεταξύ άλλων, η ΕΚΚ ανέδειξε την πάγια θέση της για την ανάγκη εισαγωγής μαθήματος βασικών χρηματοοικονομικών γνώσεων στα σχολεία.

Πέραν της διαδικτυακής εκστρατείας για διάδοση μηνυμάτων προστασίας των επενδυτών με χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και των δημοσιεύσεων και ενημερωτικών εμφανίσεων εκπροσώπων της ΕΚΚ σε Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, προτεραιότητα δόθηκε φέτος στην προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού ανάμεσα σε μαθητές και προπτυχιακούς φοιτητές.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΚΚ, διοργανώθηκαν εννιά διαλέξεις σε σχολεία, σε όλη την Κύπρο ενώ ο Πρόεδρος της ΕΚΚ, Δρ. Γιώργος Θεοχαρίδης, έδωσε διάλεξη στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. "Η ακαδημαϊκή και η εκπαιδευτική κοινότητα αγκάλιασαν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της ΕΚΚ, ενώ οι συμμετέχοντες φοιτητές και μαθητές επέδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον και συμμετείχαν ενεργά, υποβάλλοντας ερωτήσεις και καταθέτοντας απόψεις", αναφέρει.

Η ΕΚΚ συμμετείχε επίσης, για πρώτη φορά, στο διαδραστικό πρόγραμμα «Ξοδεύοντας Έξυπνα» (Spending Smart), που διοργανώνει η μη-κερδοσκοπική οργάνωση Junior Achievement Cyprus σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εμπορικών Τραπεζών Κύπρου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθυνόταν σε μαθητές της έκτης τάξης Δημοτικού, προσφέροντας τους, μέσω συζητήσεων και παιχνιδιών, βασικές γνώσεις για τον ρόλο του χρήματος στην καθημερινότητα και την οικονομική συμπεριφορά των ενηλίκων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ΕΚΚ διαχρονικά υποστηρίζει την εισαγωγή μαθήματος χρηματοοικονομικής επιμόρφωσης στον κοινό κορμό μαθημάτων του εκπαιδευτικού προγράμματος για όλα τα παιδιά στα σχολεία. Η Επιτροπή πιστεύει ότι η απόκτηση των σχετικών γνώσεων και δεξιοτήτων θα ενισχύσει την ικανότητα των πολιτών να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα χρήματά τους και να λαμβάνουν πιο συνετές και κατάλληλες για την περίπτωσή τους αποφάσεις σχετικά με τις οικονομικές τους δραστηριότητες.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου στο GMW2024, ο Δρ. Θεοχαρίδης δήλωσε ότι «είναι σημαντικό η χρηματοοικονομική εκπαίδευση να αρχίζει από την παιδική ηλικία στο πλαίσιο μιας διά βίου μάθησης για τον μετριασμό των κινδύνων που σχετίζονται με τις επενδύσεις και την επιρροή του μεγάλου και ανεξέλεγκτου όγκου πληροφοριών από τα κοινωνικά δίκτυα».

Πρόσθεσε ότι «ήταν ιδιαίτερη η ικανοποίησή μας από την ανταπόκριση της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας καθ' όλη τη διάρκεια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Χρήματος. Φοιτητές και μαθητές έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον και συμμετείχαν ενεργά υποβάλλοντας ερωτήσεις και καταθέτοντας τις απόψεις τους».

Για τις δράσεις της Παγκόσμιας Εβδομάδας Χρήματος, η ΕΚΚ συνεργάστηκε με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Οικονομικών, για τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων αφισών και οδηγών μαθημάτων, για την προώθηση της οικονομικής ευαισθητοποίησης των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι δράσεις της ΕΚΚ για προστασία των επενδυτών είναι συνεχείς και δεν περιορίζονται στη διάρκεια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Χρήματος, αναφέρει η ανακοίνωση. Η Επιτροπή ετοίμασε και θα κυκλοφορήσει σύντομα νέο Οδηγό Επενδυτή, ο οποίος επικεντρώνεται στην αυξανόμενη χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στην προώθηση επενδύσεων και στη δράση διαφόρων ατόμων, των λεγόμενων finfluencers (financial influencers), τα οποία μέσω του διαδικτύου ή των ΜΚΔ ασκούν σημαντική επιρροή στο κοινό σε θέματα επενδύσεων.

ΚΥΠΕ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Καμπάνα» €360,000 σε επενδυτική εταιρεία για σωρεία παραβιάσεων από ΕΚΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ