Αγορά οίνου: Το 55% καλύπτεται από κυπριακές ποικιλίες και το 45% από ξένες

Η συζήτηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου επικεντρώθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζονται στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά και τρόποι αντιμετώπισης και επίλυσής τους

Το 55% της εγχώριας αγοράς οίνου καλύπτεται από εγχώριες ποικιλίες οίνου, ενώ το 45% από ποικιλίες από ΕΕ και τρίτες χώρες, αναφέρθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, η οποία συζήτησε «τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά και τρόποι αντιμετώπισης και επίλυσής τους».

Αυτή την εκτίμηση εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας, Γεώργιος Νεοφύτου, ο οποίος θεωρεί ότι είναι πιο εύκολο για τα κυπριακά οινοποιία να επικεντρωθούν στην εγχώρια αγορά, παρά στο εξωτερικό, έτσι ώστε να αυξήσουν το μερίδιο τους και εξέφρασε την ανάγκη να αναδειχθεί το κυπριακό κρασί και να προωθηθεί η κουμανταρία και η ζιβανία.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι στην Κύπρο «έχουμε περίπου 130 νομικά ή φυσικά πρόσωπα οινοπαραγωγούς», προσθέτοντας ότι ως φυσικές μονάδες έχουμε περίπου 80, κάτι που σημαίνει πως ένα οινοποιείο έχει τρία νομικά πρόσωπα.  

Ανέφερε ότι η παραγωγή ανέρχεται περίπου στα 9 εκατομμύρια λίτρα κρασιού ετησίως, ως μέσος όρος από 2011 – 2024, ενώ η κατανάλωση οίνου ανέρχεται στα 16 εκ. λίτρα.

Είπε ακόμη ότι υπάρχουν 70.000 δεκάρια αμπελουργική έκταση στην Κύπρο με 40 ποικιλίες οινοπαραγωγής, εκ των οποίων τρεις ποικιλίες (ξυνιστέρι, ντόπιο μαύρο και σουλτανίνα), καταλαμβάνουν τη μεγαλύτερη έκταση του κυπριακού αμπελώνα που είναι περίπου το 70%.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι συνολικά υπάρχουν εννέα γηγενείς ποικιλίες μεταξύ των οποίων ξυνιστέρι, ντόπιο μαύρο, κανέλα, βασίλισσα, σπούρτικο, γιανούδι, μαραθεύτικο.

«Όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία των γηγενών ποικιλιών γιατί δίδουν ταυτότητα στον κυπριακό οίνο», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι «παρόλο που έχουμε πέντε οίνους Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), που δίδουν ποιότητα, φαίνεται ότι δεν αξιοποιήθηκε σε ένα καλό βαθμό από τους οινοποιούς μας».

Σημείωσε ότι οι πέντε οίνοι ΠΟΠ είναι η κουμανταρία, η Λαόνα Ακάμα, το Βουνί Παναγιά, τα κρασοχώρια Λεμεσού και η Πιτσιλιά.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου Ανδρέας Καραμανής είπε ότι το Υπουργείο εφαρμόζει δύο πυλώνες για αντιμετώπιση προβλημάτων στην ντόπια αγορά και στο εξωτερικό, προσθέτοντας ότι η υπηρεσία εμπορίου έχει θέσει την τελευταία τριετία τον στόχο προώθησης των κυπριακών οίνων στο εξωτερικό και εφαρμόζει το εθνικό σχέδιο δράσης για τον κυπριακό οίνο που περιλαμβάνει μια σειρά στοχευμένων δράσεων όπως η συμμετοχή σε εξειδικευμένες εκθέσεις στο εξωτερικό με κρατικό περίπτερο.

Ανέφερε επίσης μεταξύ άλλων ότι παραχωρείται χορηγία για την ιδιωτική συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό, καταχωρούνται άρθρα και διαφημίσεις σε εξειδικευμένα έντυπα και ιστοσελίδες στο εξωτερικό, διοργανώνονται εκδηλώσεις οινογνωσίας και παρέχεται στήριξη σε κυπριακά οινοποιεία για τη διείσδυση σε ξένες αγορές, ενώ το Υπουργείο προχώρησε στη δημιουργία και προώθηση μιας σύγχρονης εθνικής οπτικής ταυτότητας για τον κυπριακό οίνο.

Πρόσθεσε ότι ο άλλος πυλώνας που εφαρμόζει το Υπουργείο αφορά τις επενδύσεις στον οινοποιητικό τομέα με στόχο την βελτίωση της συνολικής απόδοσης των οινοποιείων, την προσαρμογή τους στις απαιτήσεις της αγοράς και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Είπε ακόμη ότι από το 2014 που εφαρμόζεται το συγκεκριμένο σχέδιο επενδύσεων στον τομέα το Υπουργείο έχει εγκρίνει χορηγία ύψους 14,8 εκ. ευρώ, προς όφελος 45 οινοποιείων εκ των οποίων τα 13 αφορούν νέα οινοποιεία.

Αναφορικά με τις εγχώριες εξαγωγές, ο κ. Καραμανής είπε ότι αυτές ανήλθαν στο 1,3 εκ. ευρώ το 2023, ενώ την τετραετία 2020-2023 ανήλθαν στα 5,5 εκ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 48% το 2023 σε σχέση με το 2020.

«Ο κυπριακός οίνος τα τελευταία χρόνια έχει καταξιωθεί διεθνώς και συνεχίζει να κερδίζει αναγνώριση και κύρος σε σημαντικές αγορές του εξωτερικού (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα, Ισραήλ, Εσθονία, Πολωνία, Ελλάδα)», υπογράμμισε.

Εκπρόσωπος του ΚΕΒΕ και της κοινοπραξίας Winecore είπε ότι στόχος της κοινοπραξίας είναι η προώθηση του κυπριακού κρασιού και εξέφρασε την ετοιμότητα της κοινοπραξίας να συνδράμει για περαιτέρω προώθηση του κυπριακού κρασιού.

Εξάλλου, τόσο οι εκπρόσωποι της Ένωσης δήμων και της Ένωση κοινοτήτων εξέφρασαν την ετοιμότητα τους να βοηθήσουν στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους για προώθηση του κυπριακού οίνου.

Σε δηλώσεις, μετά τη συνεδρία, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας είπε ότι από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι «υπάρχει γενικότερα μια σοβαρότητα δράσης και έργων όσον αφορά το κρασί», προσθέτοντας ότι τα στοιχεία διαφαίνεται ότι «προτιμούμε περαιτέρω τον εισαγώμενο παρά τον τοπικό οίνο».

«Είναι θέμα το οποίο θα πρέπει μέσα από τη συνεργασία των παραγωγών του ιδιωτικού τομέα, αλλά και της περαιτέρω προβολής και της κυβερνητικής δράσης, να πείσουμε τον Κύπριο ότι το κρασί μας και ειδικά τα κρασιά των εννέα γηγενών ποικιλιών που υπάρχουν αλλά και τα πέντε ΠΟΠ χαίρουν ισόρροπης και εξίσου καλής ποιότητας», πρόσθεσε.  

Ο κ. Σύκας είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν τη δυνατότητα που υπάρχει αλλά και την ανάγκη για περαιτέρω προβολή του προϊόντος.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστας είπε ότι «για να προωθηθούν τα κυπριακά κρασιά τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό πρέπει πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι να κατανοήσουμε ότι είναι γηγενείς ποικιλίες που συναντούμε μόνο στην Κύπρο και άρα αυτά τα κρασιά είναι μοναδικά», προσθέτοντας ότι «έχουμε 9 γηγενείς ποικιλίες τις οποίες αν προωθήσουμε σωστά τότε θα ξεκινήσει ο κόσμος να πίνει περισσότερο κυπριακό κρασί».

Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να δούμε πως προωθούμε την κουμανταρία «ως ένα κρασί πανάρχαιο που μπορείς να πίνεις μετά το φαγητό σου», αλλά και την ζιβανία.

«Γιατί να πίνεις λικέρ όταν μπορείς να πίνεις κουμανταρία, γιατί να πίνεις γκράπα ιταλική, όταν μπορείς να πίνεις ζιβανία;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι υστερούμε πάρα πολύ στην προβολή και στην προώθηση των παραδοσιακών κυπριακών προϊόντων και των κρασιών.  

Ο κ. Κώστα είπε ότι στο παρελθόν έγινε προσπάθεια «να βγάλουμε όλες τις γηγενείς κυπριακές ποικιλίες» και να φυτευτούν ποικιλίες του εξωτερικού και διερωτήθηκε αν «με ένα κυπριακό καμπερνέ σοβινιόν να συναγωνιστούμε» το αντίστοιχο ιταλικό ή αυτό της Αργεντινής και της Αφρικής, ενώ «έχουμε κρασιά δικά μας».

Επίσης, ο κ. Κώστα εξέφρασε την ανάγκη να εξεταστεί και το ζήτημα της τιμής και πρόσθεσε ότι μπορεί ο παραγωγός να τα πουλά στην υπεραγορά στα έξι ευρώ, να τα αγοράζεις από την υπεραγορά στα 7,8 και 9 ευρώ και στο εστιατόριο «να μας το χρεώνουν 30, 35 και 40 ευρώ».

Ανέφερε ότι «αν πραγματικά θέλουμε να προωθήσουμε το κυπριακό κρασί που είναι πάρα πολύ καλό, θα πρέπει να ελέγξουμε και την αισχροκέρδεια» και εξέφρασε την ανάγκη να γίνουν έλεγχοι.

Μιλώντας κατά τη συνεδρία, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης είπε θα πρέπει να εξεταστεί πως θα μπορούσε να ενισχυθεί ο κύκλος εργασιών των κρασιών τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: ΠτΔ: Εντός ημερών συγκεκριμένες προτάσεις για εκσυγχρονισμό Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ