ΠτΔ: Εντός ημερών συγκεκριμένες προτάσεις για εκσυγχρονισμό Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας

«Δεν είμαι εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, ρωτήστε την ίδια» - Αναλυτικά οι δηλώσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη

«Τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης σε σχέση με τους θεσμούς της Νομικής και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας τους έχω προαναγγείλει από τις 29 Ιανουαρίου, όταν παρουσίαζα το τι θα πράξει η Κυβέρνηση εντός του 2024», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ), στη Λευκωσία, και ερωτηθείς αν συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο για την ερχόμενη Παρασκευή μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε για αυτό το θέμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Δεν συγκαλώ το Εθνικό Συμβούλιο λόγω της κριτικής. Η κριτική είναι καθημερινό φαινόμενο, είναι ευπρόσδεκτη από όλους και θα ενισχυθεί, σας το προαναγγέλλω εγώ, όσο πλησιάζουμε στις εκλογές. Έχω συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο, γιατί ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και πριν την κάθοδο της κας Holguin στην Κύπρο, για να ενημερώσω τους αρχηγούς των κομμάτων και να ακούσω συγκεκριμένες απόψεις και εισηγήσεις.»

Κληθείς να πει κατά πόσο θεωρεί πως η κριτική που δέχεται αφορά και τη διαμάχη μεταξύ Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Όχι, για την κριτική που γίνεται από πλευράς κομμάτων όχι. Τους σχεδιασμούς μας, σε σχέση με δύο κορυφαίους θεσμούς, τους έχω προαναγγείλει από τις 29 Ιανουαρίου, όταν παρουσίαζα το τι θα πράξει η Κυβέρνηση εντός του 2024. Άρα, δεν έχει καμία σχέση με την παρούσα κατάσταση πραγμάτων, για την οποία έκανα χθες δηλώσεις και δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο.»

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Νομική Υπηρεσία προχωρεί με την αίτησή της για παύση του Γενικού Ελεγκτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Μπορείτε να ρωτήσετε τη Νομική Υπηρεσία, δεν είμαι εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας. Δεν είναι, όπως είπα και χθες, μια ευχάριστη κατάσταση. Από εκεί και πέρα, η Κυβέρνηση, η εκτελεστική εξουσία έχει σχεδιασμούς. Τους ανακοινώσαμε στις 29 Ιανουαρίου και βάσει αυτών των σχεδιασμών προχωρούμε.»

Ερωτηθείς για τους σχεδιασμούς αυτούς, σε σχέση και με το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Ετοιμάζονται συγκεκριμένες προτάσεις από πλευράς της εκτελεστικής εξουσίας.»

Σε ερώτηση αν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Λειτουργούμε άμεσα. Έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό και δεν υπάρχει καμιά σχέση με όλα αυτά που συζητούνται αυτή την περίοδο.»

Σε ερώτηση αν θα επαναρχίσει το «Αμάλθεια», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε: «Αναμένουμε την ολοκλήρωση των εργασιών από πλευράς των ΗΠΑ, έτσι ώστε να επαναρχίσει η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, είναι κάτι που πρέπει να γίνει αμέσως.»

Κληθείς να πει πότε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Αναμένουμε, δεν είμαστε εμείς που κατασκευάζουμε αυτόν τον λιμένα, είναι οι ΗΠΑ. Είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο και μόλις ενημερωθούμε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες θα προχωρήσουμε σε συνεργασία με τους εταίρους μας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, και φυσικά, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.»

Διαβάστε επίσης: Βασιλικό: Ολοκλήρωση Τερματικού ίσον μείωση λογαριασμού του ρεύματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ