Το «Φαινόμενο της Πεταλούδας» στα ασφάλιστρα στην Κύπρο

Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, Ανδρέας Αθανασιάδης, απαντά για το πώς η «Θεωρία του Χάους» μπορεί να παραλληλιστεί με τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε διάφορα μέρη του πλανήτη, που δυνητικά μπορούν να αυξήσουν τις τιμές των ασφαλίστρων για τις κατοικίες στην Κύπρο.

Συνέντευξη στον Ξένιο Μεσαρίτη

Το «Φαινόμενο της Πεταλούδας» είναι μια ποιητική μεταφορά για τη «Θεωρία του Χάους» και το φαινόμενο της ευαίσθητης εξάρτησης ενός συστήματος από ένα θεωρητικά άσχετο και ανεξάρτητο γεγονός. Όπως εκλαϊκευμένα λέγεται, «αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει τυφώνα στην Κίνα». Ο Ανδρέας Αθανασιάδης, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου σημειώνει, στο Economy Today, ότι η επιδείνωση των ακραίων καιρικών φαινομένων μπορούν να αυξήσουν τις τιμές των ασφαλίστρων για ένα ακίνητο στην Κύπρο, τονίζοντας ωστόσο παράλληλα ότι «η ασφάλιση λειτουργεί με ένα μοντέλο το οποίο διαφέρει με ένα σημαντικό τρόπο από τη «Θεωρία του Χάους».

Εξηγώντας αναφέρει ότι «μπορεί τα γεγονότα στη μια άκρη του κόσμου να επηρεάζουν τα ασφάλιστρα σε μια άλλη, όμως τα μεγέθη δεν ακολουθούν το χαοτικό μοντέλο». Στη συνέντευξή του ο Ανδρέας Αθανασιάδης δηλώνει ότι η Κύπρος παρά το μέγεθός της δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως μικρή αγορά από τη σκοπιά τού ανταγωνισμού των Ασφαλιστικών Εταιρειών, αλλά παραμένει γεγονός ότι η αγορά της Κύπρου δεν είναι μεγάλη αγορά για τους αντασφαλιστές. Όσον αφορά το ζήτημα του παρατεταμένου πληθωρισμού, φαίνεται ότι συνδυαστικά με άλλες μεταβλητές επιδεινώνει το Φαινόμενο της Υποασφάλισης, με τον Ανδρέα Αθανασιάδη να εξηγεί ανάμεσα σε άλλα τι επιδράσεις επιφέρει στους πολίτες.

Η «Θεωρία του Χάους»

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια σε όλο τον πλανήτη. Πώς αυτό επηρεάζει τα ασφάλιστρα κατοικιών στην Κύπρο; Μπορούμε να πούμε ότι στο ύψος των ασφαλίστρων παρατηρείται η «Θεωρία του Χάους». Δηλαδή η πυρκαγιά στην Καλιφόρνια επιφέρει άνοδο του ύψους των ασφαλίστρων στη Λευκωσία;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό μπορεί να γίνει πιο εύκολα κατανοητή αν ανατρέξουμε στις βασικές αρχές της ασφάλισης. Η ασφάλιση αποτελεί ένα μηχανισμό μεταβίβασης του κινδύνου πραγματοποίησης μιας οικονομικής ζημιάς σε ένα κοινό ταμείο ασφάλισης, στο οποίο συνεισφέρουν οι πολλοί για τις ατυχίες των λίγων. Λαμβάνοντας το παραπάνω υπόψη, μπορεί εύκολα να αντιληφθείς ότι εάν οι ατυχίες των λίγων σε μια δεδομένη στιγμή αυξηθούν, τότε υποχρεωτικά η συνεισφορά των πολλών θα πρέπει να αυξηθεί, έτσι ώστε να καλύψει τις ατυχίες των λίγων.

Είναι σαφές ότι δεν μπορεί να γίνει ένας καθολικός υπολογισμός για όλες τις χώρες, όλες τις περιοχές, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και άλλα τοπικά δεδομένα, που να καθορίζουν εάν ένας κίνδυνος είναι αποδεκτός για ασφάλιση ή όχι ή να αθροίζουν το ύψος των ασφαλίστρων. Σε γενικές γραμμές η αποδοχή ενός κινδύνου και ο βασικός τρόπος υπολογισμού του ασφαλίστρου για την κατοικία έχει να κάνει, με το ασφαλισμένο ποσό του κτηρίου και του περιεχομένου του.

Επίσης, η ηλικία του κτηρίου είναι ένας βασικός παράγοντας. Εάν το σπίτι είναι πολύ παλιό ή δεν πληροί κάποιες προϋποθέσεις, όπως π.χ. την ύπαρξη στατικής μελέτης, τότε τα δεδομένα σ’ αυτή την περίπτωση διαφοροποιούνται. Η κατασκευή του κτηρίου αποτελεί επίσης έναν παράγοντα στην ασφάλιση της κατοικίας. Διαφορετική τιμολόγηση μπορεί να ισχύσει στην αξιολόγηση κινδύνων για μια κατοικία που είναι κατασκευασμένη με συμβατικά υλικά (τούβλο, τσιμέντο, σίδηρο) και διαφορετική για μία παλαιότερη κατοικία φτιαγμένη από πλιθάρι. Η περιοχή που είναι κτισμένο το ακίνητο, παίζει επίσης ρόλο. Ενδεικτικά, εάν η κατοικία γειτνιάζει με συγκεκριμένους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στο ακίνητο, όπως ένα πρατήριο καυσίμων, εάν υπάρχει γύρω δάσος ή εάν το ακίνητο βρίσκεται κοντά σε γήπεδο με κίνδυνο ζημιών από οχλαγωγίες να είναι αυξημένος, τότε αντίστοιχα μπορεί να αυξηθεί και το ύψος του ασφαλίστρου. Αυτά δεν είναι σταθερά και διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία, αφού είναι συνδεδεμένο τόσο με την πολιτική ανάληψης κινδύνων της κάθε εταιρείας αλλά και την πολιτική τιμολόγησης.

Σημαντικό είναι να αντιληφθούμε και τον ρόλο της αντασφάλισης. Οι Ασφαλιστικές Εταιρείες μεταβιβάζουν ένα μέρος του ρίσκου που αναλαμβάνουν σε Αντασφαλιστικές Εταιρείες. Οι Αντασφαλιστικές Εταιρείες είναι συνήθως οικονομικά μεγαθήρια τα οποία αναλαμβάνουν κινδύνους σε όλη την υφήλιο. Με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί μια Ασφαλιστική Εταιρεία, οι αντασφαλιστές αναλαμβάνουν να αντισταθμίσουν το ύψος των αντασφαλίστρων που χρεώνουν τις Ασφαλιστικές Εταιρείες με το ρίσκο που αναλαμβάνουν και τις αποζημιώσεις που πληρώνουν στο σύνολο του χαρτοφυλακίου τους. Συνεπώς, η απάντηση είναι ναι: εάν συμβαίνουν τεράστιες φυσικές καταστροφές σε όλο τον κόσμο, οι Αντασφαλιστικές Εταιρείες θα αυξήσουν τα αντασφάλιστρά τους για όλους τους πελάτες τους. Έτσι, παρόλο που τα χαρακτηριστικά ενός ακινήτου στην Κύπρο δεν διαφοροποιήθηκαν για να επηρεαστούν τα ασφάλιστρά του, η αύξηση των αντασφαλίστρων θα επηρεάσει και το ασφάλιστρο του τελικού καταναλωτή!

Σε όλα τα πιο πάνω συνυπολογίζεται και η αύξηση των επιτοκίων και ο πληθωρισμός, που δεν μπορούν να απομονωθούν αλλά ισχύουν στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον και επηρεάζουν το Διεθνές Οικονομικό Σύστημα και τις αγορές με συνέπειες στις τιμές των ασφαλίστρων. Συνοψίζοντας, η ασφάλιση λειτουργεί με ένα μοντέλο το οποίο διαφέρει με ένα σημαντικό τρόπο από τη «Θεωρία του Χάους». Μπορεί τα γεγονότα στη μια άκρη του κόσμου να επηρεάζουν τα ασφάλιστρα σε μια άλλη, όμως τα μεγέθη δεν ακολουθούν το χαοτικό μοντέλο. Η ασφάλιση λειτουργεί στη βάση πολύπλοκων καθορισμένων μαθηματικών μοντέλων τα οποία λαμβάνουν υπόψη το παρελθόν και τις προβλέψεις για το μέλλον.

Οι πολιτικές ESG και τα «Πράσινα Ασφάλιστρα»

Πώς η Ασφαλιστική Βιομηχανία επηρεάζεται από την εφαρμογή των πολιτικών ESG; Μπορεί να δούμε μείωση των ασφαλίστρων σε πιο «Πράσινα Σπίτια»;

Οι πολιτικές ESG είναι ταυτόσημες με τη Βιομηχανία μας και την επηρεάζουν σε ένα ευρύ φάσμα. Συγκεκριμένα, οι πολιτικές ESG είναι σε θέση να καθορίσουν τις αποφάσεις επενδυτικού χαρακτήρα των Ασφαλιστικών Εταιρειών, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες επιδιώκουν να επενδύουν σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά Βιώσιμα Έργα και Επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, οι Ασφαλιστικές Εταιρείες αξιολογούν και διαχειρίζονται κινδύνους που σχετίζονται με το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση. Οι πολιτικές ESG επηρεάζουν τη διαχείριση κινδύνων και την αξιολόγησή τους.

Πέραν των όσων προαναφέρθηκαν, οι Ευρωπαϊκές Αρχές και κυβερνήσεις επιδιώκουν να ενισχύσουν τις πολιτικές ESG μέσω ρυθμίσεων και νόμων. Αυτό δεν αποκλείεται να επιφέρει επιπτώσεις στη λειτουργία των Ασφαλιστικών Εταιρειών, απαιτώντας από αυτές να προσαρμοστούν σε νέους κανόνες και πρακτικές. Παράλληλα, οι πολιτικές ESG είναι πλέον σε θέση να επηρεάσουν και την εικόνα που έχει η κάθε επιχείρηση, καθώς οι εταιρείες αξιολογούνται όχι μόνο με βάση τα οικονομικά κριτήρια, αλλά και με βάση την προσέγγισή τους στο ESG.

Τέλος, οι πολιτικές ESG όπως και όλες οι υπόλοιπες εξελίξεις και αλλαγές μπορούν να δημιουργήσουν την ανάγκη για ανάπτυξη νέων ασφαλιστικών προϊόντων. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρξει αυξημένη ζήτηση για προϊόντα που καλύπτουν κίνδυνους που σχετίζονται με τις κλιματικές αλλαγές σε συγκεκριμένες περιοχές και οι Ασφαλιστικές Βιομηχανίες ενδεχομένως να σπεύσουν να καλύψουν το συγκεκριμένο κενό.

Πάνω σ΄ αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται οι Ασφαλιστικές να έρθουν και να δώσουν κίνητρα για μείωση των ασφαλίστρων για τα «Πράσινα Σπίτια» και αναπτύξεις. Για παράδειγμα, μπορούν να ενθαρρυνθούν οι ιδιοκτήτες να κατασκευάσουν ή να ανακαινίσουν τα σπίτια τους με οικολογικούς τρόπους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, ενίσχυση μόνωσης και χρήση βιώσιμων υλικών. Η χρήση πιο «Πράσινων Τεχνολογιών» μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς ή πλημμύρας, καθώς και άλλες ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν τα καιρικά φαινόμενα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένες αξιώσεις ασφαλίστρων και συνεπώς, σε μειωμένο κόστος για τους καταναλωτές. Επιπρόσθετα και σε συνέχεια του προαναφερθέντος, οι Ασφαλιστικές Εταιρείες μπορούν να προσαρμόσουν τα ασφάλιστρα που επικεντρώνονται σε Περιβαλλοντικά Βιώσιμες Επιλογές Κατοικίας, προσφέροντας χαμηλότερες τιμές για «Πράσινες Κατοικίες».

Ποιες είναι οι καθοδηγήτριες γραμμές από τους επόπτες των ασφαλιστών σχετικά με την «Πράσινη Μετάβαση»;

Οι επόπτες των Ασφαλιστικών Εταιρειών έχουν ενεργοποιηθεί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την «Πράσινη Μετάβαση». Σε αυτό το πλαίσιο, με κανονισμούς και ρυθμίσεις προτρέπουν τις Ασφαλιστικές Εταιρείες να ενσωματώσουν περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβερνητικά κριτήρια ως προς τη διαχείριση του επενδυτικού τους portfolio και στην αξιολόγηση του κινδύνου. Ταυτόχρονα, οι Αρχές ενθαρρύνουν ή σε κάποιες περιπτώσεις απαιτούν από τους εποπτευόμενους να καταθέσουν πληροφόρηση σχετικά με τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και προκλήσεις εταιρικής διακυβέρνησης που αντιμετωπίζουν και τις προσπάθειές τους για αντιμετώπισή τους.

Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές έχουν στόχο να προωθήσουν την Αειφορία και την Πράσινη Μετάβαση στην Ασφαλιστική Βιομηχανία, δίνοντας το έναυσμα στις Ασφαλιστικές Εταιρείες να αναπτύσσουν πολιτικές και πρακτικές που να αντικατοπτρίζουν τις προκλήσεις του σύγχρονου περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, στην Ευρώπη αναπτύσσονται τάσεις προς απαγόρευση των Ασφαλιστικών Εταιρειών από τη συμμετοχή σε επενδύσεις ή ταμεία τα οποία δεν τηρούν συγκεκριμένα κριτήρια αναφορικά με την «Πράσινη Μετάβαση». Με τον τρόπο αυτό τόσο οι Ασφαλιστικές Εταιρείες αλλά και τα Επενδυτικά Ταμεία στα οποία συμμετέχουν, καθοδηγούνται προς την κατεύθυνση της Ααειφορίας και της «Πράσινης Μετάβασης».

Η μικρή αγορά της Κύπρου και η διαθεσιμότητα των αντασφαλιστών

Πώς επηρεάζουν το μικρό μέγεθος της κυπριακής αγοράς και η «γεωγραφική» απομόνωση της Κύπρου τα ασφάλιστρα κατοικιών; Παρατηρείται ανελαστικότητα στην προσφορά που υπάρχει για ασφάλιστρα κατοικιών από τις Ασφαλιστικές αλλά και τη διαθεσιμότητα Αντασφαλιστικών «Παρόχων» για την κυπριακή αγορά;

Η Κύπρος παρά το μέγεθός της δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως μικρή αγορά από τη σκοπιά του ανταγωνισμού. Σήμερα, από τις 29 Ασφαλιστικές-μέλη του ΣΑΕΚ, οι 21 προσφέρουν μια σειρά από επιλογές με πλήρη πακέτα καλύψεων για ασφαλίσεις κατοικιών. Προσαρμοσμένες πάνω στα πακέτα της διεθνούς αγοράς και αρκετές με την τεχνογνωσία των Ομίλων τους που εδρεύουν στο εξωτερικό, οι Ασφαλιστικές στην Κύπρο υποστηρίζονται από Αντασφαλιστικές για να προσφέρουν επιλογές σε όλα τα είδη κατοικιών και κτηρίων.

Ωστόσο, παραμένει γεγονός ότι η αγορά της Κύπρου δεν είναι μεγάλη αγορά για τους αντασφαλιστές. Όμως, η υγιής λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς μάς επιτρέπει ακόμη να διατηρούμε στενές σχέσεις με μεγάλες Αντασφαλιστικές Εταιρείες οι οποίες μας εξυπηρετούν. Μέσα από τις καλύψεις που μας παρέχουν οι αντασφαλιστές, η κάθε Ασφαλιστική Εταιρεία δημιουργεί τα δικά της ασφαλιστικά προϊόντα για ασφάλιση της περιουσίας μας. Η ασφάλιση κατοικίας περιλαμβάνει διάφορες καλύψεις όπως σεισμό, φωτιά, πυρκαγιά, έκρηξη, πλημμύρες καθώς και άλλες προαιρετικές. Η πληθώρα των φυσικών καταστροφών αλλά και η συχνότητα αυτών καθιστούν σαφή την αναγκαιότητα ασφάλισης της περιουσίας.

Σε κάθε περίπτωση ένας που ενδιαφέρεται να ασφαλίσει την περιουσία του πρέπει να συμβουλευθεί έναν εξειδικευμένο ασφαλιστικό διαμεσολαβητή, για να τον καθοδηγήσει κατάλληλα στην ιδανική λύση ασφάλισης. Ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής κατά τη σύναψη του συμβολαίου θα προχωρήσει σε αρκετές ερωτήσεις και ενδεχομένως να προβεί και σε επιτόπια επισκόπηση του χώρου, προκειμένου να αποκτήσει μια πλήρη εικόνα για το προφίλ τής περιουσίας την οποία θα καλύψει ασφαλιστικά.

Ο κάθε ένας από εμάς έχει την ευθύνη να ακούσει τη συμβουλή του επαγγελματία ασφαλιστικού διαμεσολαβητή και στη συνέχεια να αποφασίσει ο ίδιος για το ύψος της ασφαλιστικής κάλυψης που θα αγοράσει για την περιουσία του, έτσι ώστε να γνωρίζει το μέγεθος της έκθεσής του σε κάθε κίνδυνο.

Η αλλαγή πλεύσης στα επιτόκια

Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ φαίνεται ότι βρίσκεται στο σημείο καμπής, αφού φαίνεται ότι μετά από τη δίχρονη άνοδο των επιτοκίων θα επέλθει η σταδιακή μείωση. Πώς βλέπετε ότι θα επηρεαστεί η ζήτηση για στέγαση και συνεπώς η ζήτηση για ασφάλεια κατοικιών;

Η μείωση των επιτοκίων σαφώς και επηρεάζει τη ζήτηση για στέγαση με αρκετούς τρόπους. Με την πολυαναμενόμενη μείωση των επιτοκίων, οι περισσότεροι κλάδοι, ανάμεσά τους και ο Ασφαλιστικός αναμένεται να επωφεληθούν. Συγκεκριμένα, με μια πιθανή μείωση οι εν δυνάμει δανειολήπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν χρήματα με χαμηλότερο κόστος, με αποτέλεσμα η στέγαση να γίνει πιο προσιτή για τους αγοραστές.

Την ίδια στιγμή, η μείωση μπορεί να ενθαρρύνει τους αγοραστές να αναζητήσουν μεγαλύτερα ή καλύτερα ακίνητα. Μια μείωση των επιτοκίων μπορεί να ενθαρρύνει τους επενδυτές να επενδύσουν σε ακίνητα με σκοπό την ενοικίαση ή την πώληση σε υψηλότερη τιμή σε μελλοντική ημερομηνία. Αυτό για την Ασφαλιστική Βιομηχανία ισοδυναμεί με περισσότερα και μεγαλύτερου ύψους ασφαλιστικά συμβόλαια.

Μια πιθανή μείωση των επιτοκίων μπορεί να δημιουργήσει μια γενικότερη ανάκαμψη στην οικονομία, προσφέροντας περισσότερη ρευστότητα και ευκαιρίες για την αγορά στέγασης και εν συνεπεία μεγαλύτερη ζήτηση για την ασφάλεια κατοικιών.

Φυσικά, η επίδραση της μείωσης των επιτοκίων στη ζήτηση για στέγαση μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις ευρύτερες συνθήκες μιας αγοράς, όπως η διαθεσιμότητα των δανείων, η ανεργία, η εκτίμηση των αγοραστών για το μέλλον, η αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών και οι προσδοκίες των επενδυτών.

Το Φαινόμενο της Υποασφάλισης

Οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο πληθωρισμός και η άνοδος του επιπέδου τιμών ευρύτερα και ιδίως στον τομέα των Ακινήτων έχουν δημιουργήσει το Φαινόμενο της Υποασφάλισης. Πώς σχολιάζετε αυτό το φαινόμενο και ποιες είναι οι συνέπειες που δημιουργεί στους πολίτες και στην κοινωνία;

Το Φαινόμενο της Υποασφάλισης παρατηρείται έντονα στην Κύπρο και όντως ο πληθωρισμός έβαλε και αυτός το λιθαράκι του. Όμως, η υποασφάλιση οφείλεται σε διάφορους λόγους. Σύμφωνα με μια μελέτη της ΕΙΟΡΑ που δημοσιεύτηκε το 2023, ένας άλλος σοβαρός λόγος για την υποασφάλιση είναι η λανθασμένη εντύπωση των πολιτών ότι η ασφάλιση στοιχίζει πολλά λεφτά και δεν προχωρούν καν στη λήψη προσφοράς για ασφάλιση. Ψηλά στους λόγους κατατάσσεται και η λανθασμένη ή πιο σωστά η υποβαθμισμένη αντίληψη που υπάρχει στους πολίτες για τον κίνδυνο που διατρέχουν. Η μελέτη παραθέτει και άλλους λόγους όπως την πολυπλοκότητα των ασφαλιστικών προϊόντων, την εντύπωση ότι η διαδικασία της αγοράς είναι χρονοβόρα και δύσκολη αλλά και την αυξημένη θεώρηση ότι το κράτος θα μεριμνήσει για τους ανασφάλιστους σε περίπτωση που επέλθει καταστροφή στην περιουσία τους.

Όλα αυτά συνδυασμένα, προκαλούν το Φαινόμενο της Υποασφάλισης, από το οποίο ζημιωμένος είναι ο ίδιος ο πολίτης, ο οποίος σε περίπτωση μιας καταστροφής μπορεί να μείνει χωρίς αποζημίωση.

Υποασφάλιση προκύπτει όχι μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει καθόλου κάλυψη, αλλά και στις περιπτώσεις που η κάλυψη δεν είναι αρκετή. Στον τομέα των Ακινήτων υπάρχει το παράδειγμα όπου ένας καταναλωτής ασφαλίζει την κατοικία του για €350.000, όπως ήταν η αξία της πριν από μερικά χρόνια. Ο ασφαλιζόμενος στην περίπτωση αυτή αμελώντας να επικαιροποιήσει την αξία της περιουσίας του μετά από την παρέλευση κάποιων ετών, συνεχίζει να ασφαλίζει το σπίτι του, του οποίου η αξία έχει ανέβει, κατά 7/8 (350.000/400.000). Σε ενδεχόμενη ζημιά ύψους €50.000 θα εισπράξει 1/8 λιγότερο, δηλαδή €43.250 και θα κληθεί να πληρώσει ο ίδιος το υπόλοιπο 1/8 της αποκατάστασης, που αγγίζει τις €6.750. Η αναθεώρηση του ασφαλιστικού συμβολαίου είναι σημαντικό να γίνεται ανά τακτά διαστήματα, εάν ο ασφαλισμένος θέλει οι καλύψεις να ανταποκρίνονται στο κόστος αποκατάστασης της περιουσίας του.

Με τα καιρικά φαινόμενα να είναι πιο έντονα από ποτέ και με την οικονομική πίεση που δέχεται η μεσαία τάξη, ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου έχει στις προτεραιότητές του την αποτελεσματική αντιμετώπιση της υποασφάλισης, μέσω της ευαισθητοποίησης του κοινού, απέναντι στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται.

Η απρόσκοπτη συνέχεια της καθημερινότητας του καθενός μπορεί να διασφαλιστεί σε ένα μεγάλο βαθμό εάν θωρακίσουμε την οικογένειά μας και τον εαυτό μας με τις κατάλληλες καλύψεις. Οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι και οι ίδιες οι Ασφαλιστικές Εταιρείες στέκονται δίπλα μας και μπορούν να μας βοηθήσουν ώστε να λάβουμε τις καλύψεις που επιβάλλονται.

Διαβάστε επίσης: Το μέλλον των ακινήτων είναι «Πράσινο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ