Αναστέλλεται η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας - Καταστράφηκε μέρος της προβλήτας

Ο Αμερικανικός Στρατός εργάζεται πυρετωδώς για την επισκευή της προβλήτας - Εξετάζονται εναλλακτικοί τρόποι παράδοσης βοήθειας

Για τουλάχιστον μία εβδομάδα αναστέλλεται η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, μέσω του ανθρωπιστικού διαδρόμου, από τη Λάρνακα προς τη Γάζα, μετά την καταστροφή από κακοκαιρία μέρους της προσωρινής προβλήτας, που είχε κατασκευάσει και εγκαταστήσει ο Αμερικανικός Στρατός στην περιοχή.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου ανακοίνωσε χθες ότι, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, μέρος της προβλήτας αποκολλήθηκε από την υπόλοιπη βάση του. «Οι μηχανικοί του στρατού των ΗΠΑ εργάζονται για να συναρμολογήσουν ξανά την αποβάθρα και εκτιμούν ότι θα μπορεί να τεθεί ξανά σε λειτουργία σε περίπου μια εβδομάδα» ανέφερε η Σαμπρίνα Σίνγκ.

Η Αμερικανίδα εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι, εντός των επόμενων 48 ωρών, όλη η προβλήτα θα σταλεί για επισκευή και επανασυναρμολόγηση στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ. Η επισκευή και η εκ νέου πρόσδεση της στην ακτή της Γάζας, όπως διευκρινίστηκε, θα διαρκέσει τουλάχιστον μία εβδομάδα. Σε αυτό το διάστημα εξετάζεται αν μέρος της βοήθειας που βρίσκεται στην Κύπρο μπορεί να αποσταλεί στην Γάζα με άλλους τρόπους.

Η κ. Σινγκ ανέφερε ότι «το γεγονός ότι η αποβάθρα, η οποία κόστισε 320 εκατομμύρια δολάρια, μπόρεσε να μεταφέρει 1.000 τόνους βοήθειας στη Γάζα προτού υποστεί ζημιά, δείχνει ότι μπορεί να λειτουργήσει».

Επικριτές του Προέδρου Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες τον κατηγορούν ότι σπατάλησε τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων, στην κατασκευή της προβλήτας, ενώ θα μπορούσε να επικεντρώσει την προσοχή του στην αποστολή βοήθειας προς την Γάζα μέσω των χερσαίων διαδρόμων.

Είχαν προβλέψει τις καταστροφές

Σύμφωνα με τους New York Times, oι αξιωματούχοι τoυ Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ είχαν προβλέψει ότι θα υπάρξουν ζητήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης και ασφάλειας. Μάλιστα, η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι «τις πρώτες ημέρες μετά την έναρξη λειτουργίας της αποβάθρας στις 17 Μαΐου, τα φορτηγά λεηλατήθηκαν καθώς κατευθύνονταν προς τις αποθήκες, αναγκάζοντας το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ να αναστείλει τις επιχειρήσεις του».

Έκτοτε, προσθέτει, οι αξιωματούχοι ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας, όμως οι καιρικές συνθήκες χειροτέρευσαν. Οι εκτιμήσεις του Πενταγώνου ανέφεραν ότι ο καιρός θα επηρέαζε την λειτουργία της αποβάθρας μετά τους καλοκαιρινούς μήνες, όμως ο καιρός επιδεινώθηκε.

Την περασμένη Κυριακή, συνεχίζει η εφημερίδα, μέρος της αποβάθρας αποσπάσθηκε εντελώς, συμπεριλαμβανομένου ενός ευρύτερου χώρου στάθμευσης για την τοποθέτηση των προμηθειών που μεταφέρονταν με πλοίο, δήλωσαν αξιωματούχοι του Πενταγώνου.

Διαβάστε επίσης: Διαβεβαιώσεις ΠτΔ: Κανονικά θα προχωρήσει η ανάπτυξη του λιμανιού Λάρνακας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ