Διαψεύδουν τις περικοπές στους δημόσιους υπαλλήλους

    Τι απαντά ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών στα δημοσιεύματα για περικοπές στους δημόσιους υπαλλήλους και τι δηλώνει ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ.

    Του Ξένιου Μεσαρίτη

    Διαψεύδει τα σενάρια ακόμα και για προσωρινές μειώσεις στο κρατικό μισθολόγιο ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή.

    Μιλώντας αποκλειστικά στο Economy Today, ο κύριος Παντελή επιχειρεί να βάλει τέλος στην φημολογία που αναδύεται μέσω δημοσιευμάτων που θέλουν το κράτος να επεξεργάζεται σενάρια μειώσεων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

    Ο κύριος Παντελή σημειώνει ότι οι όποιες φήμες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Θεωρεί ότι η παρούσα οικονομική κρίση αποτελεί διαφορετικού είδους κρίση από την προηγούμενη κρίση που έχει περάσει η κυπριακή οικονομία. Εν αντιθέσει με την κρίση του 2013, η οποία ήταν δημοσιονομική και τραπεζική, η οικονομική κρίση του κορωνοϊού χαρακτηρίζεται ως κρίση ζήτησης και κρίση κατανάλωσης.

    Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι οι περικοπές των μισθών γενικά θα επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στην κατανάλωση και ότι το κράτος δεν προσανατολίζεται προς αυτήν την κατεύθυνση την οποία θεωρεί πισωγύρισμα σε ότι έχει ως τώρα επιτευχθεί.

    Η συνολική δημοσιονομική επίπτωση για φέτος κυμαίνεται στα 900 εκατομμύρια ευρώ, με την δημοσιονομική πολιτική του κράτους να στοχεύει στην σταδιακή αύξηση της κατανάλωσης μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και την διαφύλαξη των θέσεων εργασίας.

    Το Υπουργείο Οικονομικών δουλεύει με φουλαρισμένες τις μηχανές και επεξεργάζεται όλα τα σενάρια που μπορεί να τύχουν την επόμενη περίοδο. Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε την προηγούμενη βδομάδα ότι η μεγαλύτερη πρόκληση πλέον είναι η διατήρηση της θετικής επιδημιολογικής εικόνας, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω επέκταση της οικονομικής κρίσης και τα χειρότερα σενάρια για την κυπριακή οικονομία.

    Ο κ. Παντελή τονίζει ότι τα σενάρια τα οποία επεξεργάζεται το κράτος είναι μέσα στα πλαίσια της φιλοσοφίας του ότι σε περίπτωση επανεμφάνισης της πανδημίας, η οικονομία θα πρέπει να προσαρμοστεί και να μάθει να ζει στα δεδομένα του κορωνοϊού.

    Σημειώνει ότι ο στόχος του γενικού lockdown που υπήρξε ήταν για να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στα συστήματα υγείας να προετοιμαστούν ώστε να μπορούν να απορροφήσουν περαιτέρω κύματα έξαρσης του ιού. Συνεπώς πλέον το σύστημα υγείας και τα κρατικά νοσηλευτήρια είναι έτοιμα για το ακραίο σενάριο δεύτερης ισχυρής επανεμφάνισης του κορωνοϊού. Έχουν γίνει τεράστιες επενδύσεις και αναβαθμίσεις των νοσηλευτηρίων και των μονάδων εντατικής θεραπείας κατά την διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, ώστε να είναι έτοιμες για ένα νέο κύμα έξαρσης του ιού.

    Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών σημειώνει επίσης ότι πλέον το σενάριο ενός ακόμα γενικού lockdown είναι απομακρυσμένο και εξετάζονται σενάρια, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, για τοπικά lockdowns για αντιμετώπιση τοπικών εστιών μόλυνσης σε περίπτωση που είναι απαραίτητο.

    Κληθείς να σχολιάσει τις φήμες για περικοπές στο κρατικό μισθολόγιο ο Γλαύκος Χατζηπέτρου Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων, δεν θέλησε να σχολιάσει τονίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η ενότητα ανάμεσα στους οικονομικούς φορείς αλλά και η υπευθυνότητα ώστε να μην υπάρξει δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας.

    Στο μεταξύ σύμφωνα με άλλες πηγές του Economy Today στο Υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζουν ότι οι δημοσιονομικές αντοχές του κράτους έχουν φτάσει στα όρια τους ωστόσο η εικόνα είναι εκπληκτικά πιο θετική από ότι αναμενόταν, λόγω των αποτελεσματικών μέτρων της κυβέρνησης και της υπευθυνότητας που επέδειξε η κοινωνία στην τήρηση των μέτρων με συνεπακόλουθο την άρση των πλείστων περιοριστικών μέτρων και την θετική επιδημιολογική εικόνα.

    Η φημολογία για τις περικοπές στο δημόσιο τομέα προκύπτει από τις έκτακτες περικοπές που υπήρξαν κατά την οικονομική κρίση του 2013. Παρόλο που πιθανότατα το μέγεθος της ύφεσης από την πανδημία του κορωνοϊού θα είναι μεγαλύτερο από την οικονομική κρίση του 2013, η κυπριακή οικονομία είναι σε ευνοϊκότερη θέση από τότε, έχοντας στην φαρέτρα της αρκετά περισσότερα εργαλεία, όπως η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Σημειώνεται τον Απρίλη, στην αρχή της πανδημίας, είχε αντληθεί ρευστότητα μέσω έκδοσης κρατικών ομολόγων με χρονική διάρκεια 7 ετών και 30 ετών, ενώ το 2013 η Κύπρος ήταν αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές με τα κυπριακά ομόλογα να κατηγοριοποιούνται ως σκουπίδια.

    Στα ίδια μήκη κύματος κινείται ολόκληρη η υφήλιος για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αφήνοντας στην άκρη τις όποιες πολιτικές που εμπεριέχουν αύξηση της φορολογίας και μείωση των μισθών που υπήρχαν κατά την προηγούμενη οικονομική κρίση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ