Ακονίζει μαχαίρια η Βουλή - Έτοιμη να «κόψει» συντάξεις αξιωματούχων

Ξεσκονίζουν προτάσεις νόμου του 2016 και ψάχνουν τη χρυσή φόρμουλα κατά της αντισυνταγματικότητας - Πότε αρχίζει η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών

Παλαιότερες προτάσεις νόμου βγάζει από τα συρτάρια η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής με σκοπό να θέσει στο μικροσκόπιο τις συντάξεις των κρατικών αξιωματούχων, μετά και από τον θόρυβο που δημιούργησαν οι αποκαλύψεις ότι τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και υπουργοί λαμβάνουν σύνταξη δημοσίου υπαλλήλου, την ώρα που αμείβονται και μηνιαίως με τον μισθό της θέσης που υπηρετούν. 

Μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο, η Αναπληρώτρια Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε πως στις 16 Οκτωβρίου θα αρχίσει η συζήτηση επί του θέματος με σκοπό να αρθούν αυτές οι στρεβλώσεις, επαναφέροντας στο τραπέζι προτάσεις νόμου που είχαν κατατεθεί από το ΔΗΚΟ και τον ΔΗΣΥ το 2016. 

«Ψαλίδι» μόνο για τους δημόσιους 

Η κ. Ερωτοκρίτου ξεκαθάρισε πως το θέμα των πολυσυνταξιούχων σε κρατικά αξιώματα αφορά αποκλειστικά και μόνο εκείνους τους αξιωματούχους των οποίων η προγενέστερη υπηρεσία ήταν στη Δημόσια Υπηρεσία. 

Πρόκειται, όπως ανέφερε, για ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα, ειδικότερα όταν διανύουμε μία τόσο δύσκολη οικονομική περίοδο αλλά και όταν υπάρχει κόσμος που παίρνει συντάξεις πολύ χαμηλές, φυσιολογικά προκαλεί το αίσθημα δικαίου και την λαϊκή οργή. 

Προσπάθησαν ξανά, αλλά...

Το 2011 η Βουλή με κρατικό νομοσχέδιο είχε ψηφίσει ένα νόμο που αφορούσε τους πολυσυνταξιούχους, με τον οποίο επιχειρούσε να βάλει φρένο στις πολλαπλές συντάξεις.

Ωστόσο, το 2014 ο νόμος προσβλήθηκε από ορισμένους επηρεαζόμενους στα κυπριακά δικαστήρια με αποτέλεσμα να κριθεί αντισυνταγματικός. Ως εκ τούτου, δεν υπήρχε η δυνατότητα εφαρμογής νομοθετήματος που να επηρεάζει τις συντάξεις, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι η σύνταξη συνιστά περιουσία, η οποία με βάση το Άρθρο 23 του Συντάγματος δεν μπορεί να περιοριστεί ή να αλλοιωθεί με οποιονδήποτε τρόπο. 

Εφτά χρόνια αδράνειας - Τους πρόλαβαν τα γεγονότα 

Όπως επισήμανε η κ. Ερωτοκρίτου, πρώτο το ΔΗΚΟ, με Πρόταση Νόμου του Νικόλα Παπαδόπουλου που κατέθεσε στην Επιτροπή Οικονομικών, επιχείρησε να ανοίξει τη συζήτηση ώστε το ζήτημα να ρυθμιστεί νομοθετικά τον Μάρτιο του 2016, για να ακολουθήσει με παρόμοιες προτάσεις νόμου το ΔΗΣΥ, καταθέντάς τες τον Ιούλιο του 2016. 

Εντούτοις, από το 2016 μέχρι και σήμερα δεν υπήρξε οποιαδήποτε κινητικότητα επί του θέματος. 

Όπως ανέφερε η κ. Ερωτοκρίτου, κατά τον καλοκαιρινό προγραμματισμό της Επιτροπής Οικονομικών, υπήρξε συνεννόηση ώστε να το θέμα να συζητηθεί προ του προϋπολογισμού και συγκεκριμένα, οι προτάσεις αυτές να τεθούν για πρώτη ίσως φορά στο τραπέζι από το 2016 στις 16 Οκτωβρίου. 

Είχαν μάλιστα ενημερωθεί και οι προτείνοντες των προτάσεων για την ημερομηνία συζήτησης, προτού, όπως υποστήριξε, μεσολαβήσουν τα πρόσφατα γεγονότα γύρω από το ζήτημα. 

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών παραδέχτηκε πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου είχε αποστείλει επιστολή το καλοκαίρι με την οποία ζητούσε όπως το θέμα μπει στην ατζέντα.

Ένα μισθό μόνο θα λαμβάνει ο εκάστοτε αξιωματούχος 

Όπως αναφέρθηκε οι προτάσεις προνοούν, σε γενικές γραμμές, ότι ένας κρατικός αξιωματούχος, ο οποίος λαμβάνει σύνταξη και εξακολουθεί να εργάζεται, θα λαμβάνει κανονικά τη σύνταξή του, ενώ θα παίρνει ακόμα ένα ποσό για να συμπληρώνεται η αντιμισθία της κρατικής θέσης. 

Θα λαμβάνει επί της ουσίας ένα ποσό για παράδειγμα, αυτό που αναλογεί στη θέση του υπουργού κ.ο.κ.

Ενδεικτικά, η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε πως στην περίπτωση που ένας αξιωματούχος, ο οποίος θα λαμβάνει σύνταξη 2.000 ευρώ, διοριστεί υπουργός με μισθό 5.000 ευρώ, τότε η σύνταξη θα παραμένει στις 2.000 και δεν θα αλλοιώνεται. Ωστόσο, ο μισθός και η αντιμισθία θα κατέβει στο επίπεδο του υπολοίπου, δηλαδή θα μειωθεί στις 3.000, ώστε να συμπληρώνει το συνολικό ποσό. Δηλαδή, το τελικό μηνιαίο ποσό που θα λαμβάνει σε αυτή την περίπτωση ο κρατικός αξιωματούχος θα ανέρχεται στις 5.000 ευρώ. 

Στόχος, εξήγησε η κ. Ερωτοκρίτου, είναι να υπάρξει μία διαφορετική νομική προσέγγιση ούτως ώστε να συνάδει ο νόμος με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 2014. Παράλληλα, είπε πως σε αυτό το στάδιο δεν θα αναμένουν κάποια κίνηση από την κυβέρνηση καθώς κάτι τέτοιο θα επέφερε αναπόφευκτα καθυστερήσεις. 

Επιπρόσθετα, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως “αν όλοι έχουμε τον ίδιο στόχο, ότι αυτό αποτελεί όχι μόνο μία στρέβλωση αλλά και μία πρόκληση", το ζήτημα θα οδηγηθεί γρήγορα στην Ολομέλεια. 

Διαβάστε επίσης: Υπ. Εσωτερικών: Πού απέτυχε με τις ΜΚΟ - Αυτοκριτική μετά το χαστούκι της Moneyval

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ