Στόχος η υλοποίηση ψηφιακών υπηρεσιών απλών στη χρήση, απλοποιώντας σταδιακά και εξελικτικά, τις μέχρι σήμερα χρονοβόρες διαδικασίες που έχουν ως αποτέλεσμα περιττή ταλαιπωρία για τον πολίτη, είπε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Δρ Νικόδημος Δαμιανού στον χαιρετισμό του στην τελετή απονομής των Cyprus Marketing Achievement Awards and Customer Excellence Awards, που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης.
Είπε ακόμη, ότι εντός του 2024, θα δοθεί στην παραγωγή η πρώτη έκδοση της κυβερνητικής πύλης gov.cy για πρόσβαση σε κυβερνητικές ιστοσελίδες και υπηρεσίες, το πρώτο ολοκληρωμένο έργο, το Cloud και βασισμένο σε open source (ανοικτού κώδικα) εργαλεία, αλλά και η πρώτη έκδοση της εφαρμογής "Ψηφιακός Πολίτης", «από όπου θα εκδίδουμε και θα υπογράφουμε πλέον επίσημα έγγραφα ηλεκτρονικά». Στην κεντρική κυβερνητική πύλη, πρόσθεσε, «προγραμματίζουμε να έχουμε τον Ψηφιακό Βοηθό, την πρώτη εφαρμογή βασισμένη σε τεχνολογία γενετικής τεχνητής νοημοσύνης στο κυπριακό δημόσιο».
«Στόχος μας να υλοποιήσουμε ψηφιακές υπηρεσίες απλές στη χρήση, ασφαλείς και γρήγορες ως προς τη διεκπεραίωση, εμπλέκοντας άμεσα τον χρήστη στη διαδικασία και ζητώντας τις απόψεις του στην πορεία, απλοποιώντας σταδιακά και εξελικτικά, τις μέχρι σήμερα χρονοβόρες διαδικασίες που έχουν ως αποτέλεσμα περιττή ταλαιπωρία για τον πολίτη», σημείωσε.
Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ακόμη ότι ο δημόσιος τομέας, «πάντα με αναφορά την τεχνολογία – καταντούμε να συγχύζουμε την πολυπλοκότητα με την ουσία». «Δεχόμαστε ως δεδομένο ότι ο κόσμος μας είναι πολύ πιο πολύπλοκος από οποιουδήποτε άλλου οργανισμού, και λειτουργούμε, αντιδρούμε, προγραμματίζουμε, και σχεδιάζουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας με αυτή την πραγματικότητα υπόψη», πρόσθεσε. Σημείωσε ότι, πολλές όμως πλέον κυβερνήσεις ανά το παγκόσμιο, έχουν αντιληφθεί ότι και οι ίδιες ζουν σε ανταγωνιστικό περιβάλλον, «έχουν υποχρέωση να παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες και πρέπει τούτο να το πράττουν λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στην τεχνολογία, τις μεθοδολογίες και την εμπειρία του πελάτη».
Ως Κυβέρνηση, είπε, «μοιραζόμαστε λοιπόν έναν πολύ σημαντικό στόχο με τις εταιρείες που διαγωνίζονται σήμερα: αυτόν της αναβάθμισης της εμπειρίας του πελάτη – που στη δική μας περίπτωση είναι ο κάθε Κύπριος πολίτης, ο κάθε επαγγελματίας και η κάθε επιχείρηση του τόπου».
«Η δημιουργικότητα, η αφοσίωση και η προσήλωση στην αριστεία που επιδεικνύουν οι επιχειρήσεις μας, ανεξαρτήτως τομέα και αντικειμένου, αποτελούν έμπνευση και σημείο αναφοράς και για τις δικές μας ενέργειες», πρόσθεσε ο κ. Δαμιανού.
Κοινή συνισταμένη, σημείωσε, «η πελατοκεντρική – για εμάς: πολιτοκεντρική – φιλοσοφία που ακολουθούν οι σύγχρονοι οργανισμοί, αλλά και η αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας». Θα πρέπει βέβαια, όπως είπε, «να παραδεχθώ ότι μέχρι σήμερα διαχρονικά, ως Κυβέρνηση, ως δημόσιος τομέας καλύτερα, δεν έχουμε καταφέρει να πετύχουμε αυτό τον στόχο».
Είπε ακόμη ότι τεχνολογίες και εργαλεία όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η γενετική τεχνητή νοημοσύνη ειδικότερα, τα μεγάλα δεδομένα, οι εφαρμογές επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, διαμορφώνουν ένα διαφορετικό μοντέλο εξυπηρέτησης πελατών, προσφέροντας μία πιο απρόσκοπτη, άμεση και εξατομικευμένη εμπειρία. «Επιδίωξη μας είναι και στο δημόσιο για τους δικούς μας πελάτες – δηλαδή εσάς, να αξιοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία, να επενδύσουμε σε νέες τεχνολογίες, θέτοντας τις ανάγκες του πολίτη στο επίκεντρο», δήλωσε.
Παράλληλα, στον χώρο του μάρκετινγκ, είπε ο κ. Δαμιανού, η ψηφιακή διαφήμιση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και οι σύγχρονες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου προσφέρουν ευκαιρίες για την προσέγγιση και την αλληλεπίδρασή με τους πελάτες, ενώ η χρήση των παραγόμενων δεδομένων, παρέχουν τη δυνατότητα καλύτερης κατανόησης των αναγκών και προτιμήσεών τους, και πιο στοχευμένων και πιο αποτελεσματικών ενεργειών.
«Το μάρκετινγκ μπορεί βέβαια να μας βοηθήσει να πετύχουμε κάτι επίσης εξαιρετικά σημαντικό που συχνά ξεχνούμε και ως Κράτος˙ την ενημέρωση και την εκπαίδευση του κοινού στο οποίο απευθυνόμαστε ως προς τη χρήση αλλά και την αξία των εργαλείων που προσφέρουμε», ανέφερε.
Ο Υφυπουργός είπα ακόμη ότι, η Πολιτεία, θεωρεί την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα «βασικούς πυλώνες ανάπτυξης και προόδου της μακροπρόθεσμης οικονομικής πορείας της χώρας μας», και ότι «αν θέλουμε να πετύχουμε το στόχο του να ενισχύσουμε το ρόλο της Κύπρου ως περιφερειακό κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας – και πρέπει να πιστέψουμε ότι μπορούμε – θα πρέπει να ενισχύσουμε ακριβώς τις επενδύσεις στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα».
Πηγή: ΚΥΠΕ
Διαβάστε επίσης: Με σφραγίδα πλέον Υφυπουργείου τα Ιστορικά Ξενοδοχεία της Κύπρου