Τι «φρέναρε» την ανάπτυξη της Τουρκίας

    Η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο 2,5%, περνώντας κάτω από τον πήχη των εκτιμήσεων - Για ποιους λόγους προβληματίζονται στην Τουρκία

    Σε ανοδική τροχιά κινείται η ανάπτυξη στην Τουρκία, αν και φαίνεται ότι θα υπάρχει χειρότερη επίδοση σε σχέση με τις προβλέψεις. Ειδικότερα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,5% σε ετήσια βάση, έναντι 5,3% το προηγούμενο τρίμηνο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κρατική στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας. Πάντως, οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν ετήσια ανάπτυξη 3,2%.

    Αξίζει να σημειωθεί πως το ΑΕΠ προσαρμοσμένο για εποχικές και ημερολογιακές επιδράσεις διευρύνθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, από 1,4% κατά την προηγούμενη περίοδο.

    Το τριμηνιαίο ποσοστό δείχνει «ορατή εξασθένηση» με επιβράδυνση της εγχώριας κατανάλωσης, του κύριου μοχλού της οικονομικής ανάπτυξης, δήλωσε ο οικονομολόγος Haluk Burumcekci με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Ο ίδιος μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στο τέλος του έτους στο 3% από 3,5%.

    Τουρκία: Οι παράγοντες ανόδου του ΑΕΠ

    Η οικονομική ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου της Τουρκίας προήλθε από την εγχώρια ζήτηση, με την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις των τιμών να τροφοδοτούν τις βραχυπρόθεσμες αγορές. Η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της σχεδόν έξι φορές στο 50% από πέρυσι για να συγκρατήσει τις δαπάνες των νοικοκυριών και να επιβραδύνει τον πληθωρισμό, ο οποίος σήμερα ξεπερνά το 60%.

    Η εγχώρια κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,6% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 6,8% σε ετήσια βάση. Οι εισαγωγές επιβραδύνθηκαν κατά 5,7% σε ετήσια βάση.

    Η νομισματική πολιτική για την Τουρκία

    Η νομισματική αρχή δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι πρώτοι δείκτες δείχνουν ότι η εγχώρια ζήτηση υποχωρεί λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και ότι οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών παρακολουθούνται στενά για την αξιολόγηση της συμπεριφοράς.

    Η περιοριστική νομισματική πολιτική πλήττει ορισμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις, ιδίως στην κλωστοϋφαντουργία. Κορυφαίοι επιχειρηματίες που εκπροσωπούν επιχειρήσεις παραγωγής ενδυμάτων διαμαρτυρήθηκαν πρόσφατα για την αδύναμη ζήτηση στο εξωτερικό, τον υψηλό πληθωρισμό και την έλλειψη χρηματοδότησης. Ο βιομηχανικός τομέας συρρικνώθηκε κατά 1,8% ετησίως, ενώ οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μόλις και μετά βίας ωθήθηκαν.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ – ο οποίος έχει επιτηρήσει την απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού από τον διορισμό του πέρυσι – κινείται σε μια λεπτή γραμμή καθώς προσπαθεί να συγκρατήσει τις τιμές χωρίς να ωθήσει την οικονομία σε βαθιά συρρίκνωση. «Οι προκαταρκτικοί δείκτες δείχνουν ότι η εξισορρόπηση της ανάπτυξης συνεχίζεται», δήλωσε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.

    Η επιβράδυνση

    Η επιβράδυνση της δραστηριότητας θα είναι πιθανότατα πιο έντονη το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ανέφεραν οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group Inc. σε έκθεσή τους πριν από την ανακοίνωση της Δευτέρας.

    Η ασθενέστερη ζήτηση θα συμβάλει στη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά επίσης «αυξάνει τον κίνδυνο αναστροφής της πολιτικής, που είναι ο κύριος κίνδυνος για τις προβλέψεις μας», ανέφεραν.

    Η επιλογή Ερντογάν

    Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευνοούσε συνήθως την ανάπτυξη έναντι της σταθερότητας των τιμών, τονώνοντας την οικονομία μέσω εξαιρετικά φθηνών δανείων. Αυτή η περίοδος έληξε μετά την επανεκλογή του το 2023, όταν επέτρεψε στον Σιμσέκ να υιοθετήσει ένα πιο συμβατικό μείγμα πολιτικής. Παρόλα αυτά, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με το κατά πόσο ο Ερντογάν είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί με την ανάπτυξη για να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών.

    Οι Αρχές αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί στο 40% περίπου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου θα δημοσιευθούν την Τρίτη και πιθανότατα θα δείξουν επιβράδυνση κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως, γεγονός που ευνοείται κυρίως από τις επιδράσεις της στατιστικής βάσης.

    Πηγή: ot.gr

    Διαβάστε επίσης: Τι βλέπουν οι αναλυτές για την πορεία του γεν

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ